Τα «χρέη» και ο πρίγκιπας Ιβάν

Τα «χρέη» και ο πρίγκιπας Ιβάν

Με δύο νέες παραγωγές ανοίγει η σεζόν 2017-2018 για την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνική Λυρικής Σκηνής στις εγκαταστάσεις του «Νιάρχος»

Τα «χρέη» και ο πρίγκιπας Ιβάν
Με δύο νέες παραγωγές ξεκινά η σεζόν για την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τον προσεχή Οκτώβριο σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ανέβουν (για πέντε μόνο παραστάσεις) η όπερα σε παράφραση «Το λυκόφως των χρεών» και η όπερα για παιδιά και νέους «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς».

Η πρώτη παραγωγή, «Το λυκόφως των χρεών» είναι μια ριζική διασκευή του «Λυκόφωτος των θεών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε μουσική μεταγραφή του Χαράλαμπου Γωγιού, λιμπρέτο του Δημήτρη Δημόπουλου και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Η παράσταση, με σκηνικό και κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, φωτισμούς της Μελίνας Μάσχα και δραματουργική συνεργασία της Ελένης Τριανταφυλοπούλου, αφηγείται την ιστορία του προδομένου Έλληνα ψηφοφόρου, το μύθο του χρέους, και τη σύγχυση του νεοκλασικού φαντασιακού με την νεοελληνική πραγματικότητα.

Κλείσιμο
Οι δημιουργοί του έργου δανείζονται από τον μύθο του Βάγκνερ την πτώση της Βαλχάλα, της κατοικίας των θεών, και στη θέση της τοποθετούν τον Ιερό Βράχο, διαχρονικό σύμβολο του ελληνικού αλλά και του δυτικού πολιτισμού.

Η Ελληνίδα Βρουγχίλδη (Τζούλια Σουγλάκου), ελληνικό αντίστοιχο της Βαλκυρίας, κόρης του αρχηγού των θεών στο έργο του Βάγκνερ, προσφέρει με την ψήφο της το δαχτυλίδι της διαδοχής στο δικό της Ήρωα, τον Σωτήρη (Δημήτρης Πακσόγλου), ελληνικό αντίστοιχο του Ζίγκφριντ, ελπίζοντας πως αυτός δεν θα την προδώσει σαν τους προκατόχους του και θα καταφέρει να σπάσει τον αέναο κύκλο του χρέους που τους βασανίζει.

Τα μουσικά μοτίβα του πρωτότυπου, τα περίφημα «λαϊτμοτίβ» του Βάγκνερ, αντικαθίστανται από πασίγνωστα ελληνικά μουσικά θέματα, όπως ο Εθνικός Υμνος και το παιδικό τραγούδι «Πού 'ν' το, πού 'ν' το, το δαχτυλίδι», δημιουργώντας ένα παλίμψηστο όπου η βαγκνέρια δραματουργία συνδιαλέγεται άμεσα με το συγκινησιακό κόσμο του Έλληνα ακροατή. Το πεντάωρης διάρκειας πρωτότυπο έργο μειώνεται κατά τα δύο τρίτα σε διάρκεια και μεταφέρεται σε διαστάσεις δωματίου, με έντεκα τραγουδιστές και ένα εννεαμελές ενόργανο σύνολο στη θέση της ογκώδους βαγκνερικής ορχήστρας, με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η συγκεκριμένη παραγωγή αποτελεί την πρώτη παράφραση κλασικού λυρικού έργου που ανεβαίνει από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, είδος που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν από τους κύριους άξονες του προγραμματισμού της και θα παρουσιαστεί σε δύο κύκλους, από 6 Οκτωβρίου 2017 για πέντε παραστάσεις και από 5 Ιανουαρίου 2018 για ακόμα επτά παραστάσεις.

Η δεύτερη παραγωγή αποτελεί και την κεντρική παραγωγή της πρωινής ζώνης της Εναλλακτικής Σκηνής. Πρόκειται για όπερα για παιδιά και νέους και είναι μια νέα ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στον σημαντικό συνθέτη και σκηνοθέτη, Θοδωρή Αμπαζή

Η νέα όπερα του Θοδωρή Αμπαζή, με τίτλο Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς, βασίζεται σε ένα γνωστό παραδοσιακό ρώσικο παραμύθι, στο οποίο βάσιστηκε και το διάσημο μπαλέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι. Το έργο θα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και θα αποτελεί μια ιδεώδη εισαγωγή στον κόσμο της λυρικής τέχνης, από έναν δημιουργό με σύγχρονο μουσικό και θεατρικό ιδίωμα. Το λιμπρέτο είναι της Σοφιάννας Θεοφάνους, ενώ το σκηνικό και τα κοστούμια υπογράφει ο Κέννυ Μακ Λέλαν.

Σύμφωνα με την περιγραφή: Όταν ο τσάρος Βιτσλάφ ανακαλύπτει ότι τα πολύτιμα χρυσά του μήλα αρχίζουν και λιγοστεύουν, αναθέτει στα τρία του παιδιά Ντιμίτρι, Βασίλι και Ιβάν να πιάσουν τον κλέφτη και να του τον παραδώσουν. Σε αντάλλαγμα, τους προσφέρει το στέμμα και το βασίλειό του. Ο μικρότερος ο Ιβάν, ο πιο κακομαθημένος και αλαζόνας, ξεγελάει τα αδέρφια του και ξεκινάει μόνος του ένα συναρπαστικό και δύσκολο ταξίδι στο Μαύρο Δάσος του Μάγου βασιλιά Κοσέι, του μεγαλύτερου μάγου των εποχών και των παραμυθιών. Με τη βοήθεια του Βολκ του Λύκου αναζητά το χρυσό Πουλί της Φωτιάς για να το παραδώσει στον πατέρα του και να αποδείξει ότι αξίζει να γίνει ο επόμενος τσάρος. Μέσα από τις περιπέτειές του θα μάθει από την αρχή και με δύσκολο τρόπο την αξία της ειλικρίνειας και της γενναιότητας που οδηγεί στο δρόμο της γέννησης ενός πραγματικού Βασιλιά.

Οι παραστάσεις της όπερας για παιδιά και νέους «Ο Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» που απευθύνονται σε σχολεία, θα συνοδεύονται από ομαδικές ξεναγήσεις των μαθητών στους χώρους της ΕΛΣ και στο Πάρκο του ΚΠΙΣΝ. Οι μαθητές ξεκινούν το δικό τους συναρπαστικό ταξίδι στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, όπως ο Ιβάν στο Μαύρο Δάσος (όπως αναφέρεται στο έργο), αναζητώντας τα μυστικά από τις σκηνές, τα καμαρίνια και τους καλλιτέχνες της ΕΛΣ. Παράλληλα οι μαθητές, παρατηρούν το ταξίδι που κάνει το Πουλί της φωτιάς ανάμεσα στη χλωρίδα και την πανίδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης