Φόνος στην «συντεχνία» των μαθηματικών!

Φόνος στην «συντεχνία» των μαθηματικών!

Ποιος σκότωσε τον Στέφανο Κανταρτζή, και κυρίως γιατί τον σκότωσε; Αστυνομική περιπέτεια με έντονο μαθηματικό άρωμα, campus novel ή μυθιστόρημα εποχής, τα "Πυθαγόρεια εγκλήματα" αφηγούνται ένα φανταστικό έγκλημα με φόντο ένα αληθινό, σημαντικό φιλοσοφικό και μαθηματικό πρόβλημα

Φόνος στην «συντεχνία» των μαθηματικών!
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 11 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία – διάθεση του αστυνομικού μυθιστορήματος του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Πυθαγόρεια εγκλήματα». Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις τον Σεπτέμβριο του 2006. Δέκα χρόνια μετά (Ιούλιος 2016) ο εκδοτικός οίκος προχώρησε σε ανατύπωση αυτού του πολυδιαβασμένου βιβλίου που αντιπροσωπεύει και εκφράζει όσα λίγα την ψυχή του συγγραφέα. Ο τελευταίος μάλιστα προτάσσει πάντα το «μαθηματικός» πριν το «συγγραφέας».

Αλλά, ας ξαναγυρίσουμε στην επέτειο. Κάτω από την αναφορά στην ανατύπωση του 2016 πρόσεξα ένα νούμερο – ένα εντυπωσιακό νούμερο για τα ελληνικά πράγματα της αγοράς του βιβλίου. 38.500 αντίτυπα. Ένα μεγάλο ρεκόρ!

Ο Μιχαηλίδης στο συγκεκριμένο βιβλίο βρίσκεται σε μεγάλα κέφια, παίζει …εντός έδρας. Οι πρωταγωνιστές είναι η «συντεχνία» των μαθηματικών…

Κλείσιμο
Στο blog του συγγραφέα διαβάζουμε: «Αστυνομική περιπέτεια με έντονο μαθηματικό άρωμα, ιστορική νουβέλα, μυθιστόρημα εποχής. Δυο έλληνες φοιτητές γνωρίζονται στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών του 1900. Παρακολουθούν μαζί την περίφημη ομιλία όπου ο Χίλμπερτ έθεσε τα 23 προβλήματα για τα μαθηματικά του εικοστού αιώνα – ανάμεσα στα άλλα και τα προβλήματα πληρότητας των αξιωματικών συστημάτων. Η διαφωνία τους σχετικά με τα θέματα θεμελίωσης των μαθηματικών, που αποτελεί το φόντο ολόκληρου του μυθιστορήματος δε θα εμποδίσει να αναπτυχθεί μεταξύ τους μια ισχυρή φιλία που θα διαρκέσει κάπου τριάντα χρόνια. Μαζί γνωρίζονται με την με την αβάν γκαρντ της Παρισινής διανόησης, περιπλανιούνται στο Παρίσι της Μπελ Επόκ, συμμετέχουν στους Βαλκανικούς Πολέμους, βιώνουν την τραυματική εμπειρία του Διχασμού και της Μικρασιατικής καταστροφής. Κι ένα πρωί του 1929 ο ένας απ’ τους δυο βρίσκεται δολοφονημένος…».

Όλα συμβαίνουν στην Αθήνα του 1929. Ο μαθηματικός Στέφανος Κανταρτζής βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιο του. Ο επιστήθιος φίλος του, επίσης μαθηματικός, Μιχαήλ Ιγερινός, καλείται για να αναγνωρίσει το πτώμα. Όρθιος μπροστά στον νεκρό φίλο του, ο Ιγερινός αναπολεί τα κάπου τριάντα χρόνια της γνωριμίας τους· την πρώτη τους συνάντηση, σ' ένα μαθηματικό συνέδριο το 1900, τις παρέες τους με την αβάν γκαρντ της παρισινής διανόησης, τις περιπλανήσεις τους στο Παρίσι της Μπελ Επόκ, τους Βαλκανικούς Πολέμους, το Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θυμάται τις θυελλώδεις μαθηματικές τους διαφωνίες, τους έρωτες τους, τις πολεμικές τους περιπέτειες. Ο ήχος μιας ρομβίας τον επαναφέρει στο παρόν. Το ερώτημα είναι επιτακτικό; Ποιος σκότωσε τον Στέφανο Κανταρτζή, και κυρίως γιατί τον σκότωσε;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης