Οδός Σταδίου, αριθμός 23

Οδός Σταδίου, αριθμός 23

Η ιστορία ενός κτηρίου που συνδέεται με την εμπορική και επιχειρηματική ζωή αυτής της πόλης αλλά και με μια μαύρη σελίδα ανεξέλεγκτης βίας

Οδός Σταδίου, αριθμός 23
Οδός Σταδίου, αριθμός 23. Από τον περασμένο Μάιο στεγάζει ένα από τα καταστήματα του δικτύου της εταιρείας Intersport, από τις ηγέτιδες της αγοράς της αθλητικής ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ.

Το κατάστημα εκτείνεται σε τρείς ορόφους και είναι μια από τις πρόσφατες αξιόλογες επενδύσεις στο κέντρο της Αθήνας. 

Στο ισόγειο μπορείς να βρεις εποχιακά είδη π.χ μαγιό αλλά και μια μεγάλη συλλογή αθλητικών παπουτσιών. Τίποτα σε αυτόν τον χώρο δεν θυμίζει το σκηνικό της καταστροφής και του θανάτου που ήρθε να στοιχειώσει την ελληνική πρωτεύουσα και τους πολίτες στις αρχές Μάιου του 2010 (5 -5-2010). Ο εμπρησμός του υποκατάστημα της τράπεζας Marfin Egnatia Bank που στεγαζόταν εκεί και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια τριών ανθρώπων πέρασε στην συλλογική μνήμη ως μια ακόμη μαύρη σελίδα στο κύκλο της ανεξέλεγκτης βίας που βιώνει η Αθήνα ήδη από το 2008… 

Κλείσιμο
Σήμερα, το κατάστημα ξαναδίνει ζωή σε έναν εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας που «κτυπήθηκε» στην καρδιά του – δίπλα, από το τριώροφο κτήριο βρίσκεται το συγκρότημα του «Αττικόν» να αναμένει υπομονετικά τις εργασίες αποκατάστασης του. 

Αλλά, ας μείνουμε στο κτήριο της Οδού Σταδίου, αριθμός 23. Το κτήριο στο αρχείο του ΕΙΕ (
www.eie.gr) αναφέρεται ως «εκλεκτικιστική τριώροφη κατοικία». Στο ίδιο αρχείο βρίσκουμε και την παρακάτω περιγραφή: «Το τριώροφο εκλεκτικιστικό κτίριο που βρίσκεται επί της Σταδίου 23, οικοδομήθηκε περί το 1880. Ανήκε στον Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτιο Δεκόζη Βούρο (1792-1881), στον οποίο ανήκαν επίσης το συνεχόμενο κτίριο επί της οδού Σταδίου 19-21 (του Ziller), καθώς και τα παρακείμενα επί της οδού Παπαρηγοπούλου 5 και 7 (που στεγάζουν σήμερα το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών). 

Στη συνέχεια περιήλθε στον Αλέξανδρο Σαράτζογλου και το 1895, ως προικώο στον Θεμιστοκλή Κινδύνη, έκτοτε δε παρέμεινε στους κληρονόμους του. 

Από τις αρχές του 20ού αιώνα, με την ραγδαία εξάπλωση του εμπορίου στην περιοχή, το κτίριο μετατράπηκε βαθμιαία από κατοικία σε χώρο επαγγελματικών χρήσεων. 

Κατά το 1920 αναφέρονται εκεί το εδωδιμοπωλείο του Γ. Σταμάτη και τα γραφεία των ασφαλιστών Γ. Ράλλη και Αμβρόσιου Πλυτά, με την αντιπροσωπεία της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας "Commercial Union Assurance Co", ενώ το 1930 έχουν προστεθεί το εμποροραφείο του Β. Φουρλιά, το κατάστημα ανδρικών ειδών Γ. Λαμπρόπουλου και τα γραφεία της διαφημιστικής εταιρείας "Διεθνές"».

Με λίγα λόγια, το κτήριο που χαρακτηρίζεται ως «εκλεκτικιστική τριώροφη κατοικία» κρύβει στα σπλάχνα του εκτός από ανθρώπινο πόνο και θάνατο μια 3 αιώνων επιχειρηματική και εμπορική ιστορία των Αθηνών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης