Η σκυτάλη της Κατερίνας Ευαγγελάτου

Η σκυτάλη της Κατερίνας Ευαγγελάτου

Οι παραστάσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου στο αρχαίο θέατρο (28-29 Ιουλίου 2017, 21:00) επαναφέρουν στη μνήμη την ιστορία της «Άλκηστης» στο Εθνικό Θέατρο και την Επίδαυρο

Η σκυτάλη της Κατερίνας Ευαγγελάτου
Η ηθοποιός Κίττυ Παϊταζόγλου –μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες στην αθηναϊκή σκηνή τα τελευταία χρόνια- βρέθηκε στην Επίδαυρο από ένα παιχνίδι της μοίρας ή και της τύχης των ανθρώπων. Η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Άλκηστη σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου βρισκόταν ακόμη στις πρόβες όταν σε δημοσιογραφικά γραφεία έφτασε μια ανακοίνωση μου έκανε λόγο για ένα ατύχημα και μια αναγκαστική αντικατάσταση. «Η ηθοποιός Μαρία Κίτσου δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις πρόβες της στην παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Άλκηστη του Ευριπίδη, λόγω ενός προβλήματος υγείας, αποτέλεσμα ενός μικρού ατυχήματος. Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει η Κίττυ Παϊταζόγλου». 

Με αυτόν τον τρόπο η Κίττυ Παϊταζόγλου έγινε Άλκηστη και πήρε τον δρόμο για την Επίδαυρο. Μάλιστα, στην παράσταση εκτός από τον ομώνυμο ρόλο κρατά και εκείνο της υπηρέτριας. Η Παϊταζόγλου το 2010 πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο – είχε προηγηθεί η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αλλά και η Νομική Σχολή. Επιστέφοντας με γνώσεις και εμπειρίες στις αποσκευές της διακρίθηκε ιδιαίτερα στις παραστάσεις του Θωμά Μοσχόπουλου στο Θέατρο Πόρτα αλλά στο Patari Project της Σοφίας Πάσχου.

Πάντως, η παρουσία της Κατερίνα Ευαγγελάτου στην Επίδαυρο για την παράσταση της τραγωδίας του Ευριπίδη Άλκηστη όπου κρατά την ευθύνη της σκηνοθεσίας ανακαλεί από την δεξαμενή της μνήμης δύο ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πρώτο, έχει να κάνει με τις γυναίκες σκηνοθέτες. Η Ευαγγελάτου είναι η δεύτερη που αναμετράται με την τραγωδία του Ευριπίδη. Την άνοιξη του 2000 η Λυδία Κονιόρδου – η σημερινή υπουργός Πολιτισμού- στο Γκαράζ του Θεάτρου στο πλαίσιο των παραστάσεων της Πειραματικής Σκηνής ανεβάζει Άλκηστη με 3 ηθοποιούς - την Τάνια Παπαδοπούλου, την Γεωργία Τσαγκαράκη και την Ελένη Κούστα- να μοιράζονται τον ομώνυμο ρόλο. 

Κλείσιμο


Αλλά, και το δεύτερο στοιχείο έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Τέτοιες μέρες πριν από 43 χρόνια –λίγες μέρες πριν την εισβολή στη Κύπρο, την κατάρρευση της Χούντας, τον ερχομό του Καραμανλή και την Μεταπολίτευση- ο πατέρας της Κατερίνας, ο Σπύρος Αντ. Ευαγγελάτος κατεβαίνει στην Επίδαυρο για να παρουσιάσει μια παράσταση «2 σε 1». Μέσα σε ένα βράδυ ο σκηνοθέτης Ευαγγελάτος παρουσιάζει σε ενιαία παράσταση το σατυρικό δράμα «Κύκλωψ» και «Άλκηστη».

Στο site του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου διαβάζουμε σχετικά: «Το Εθνικό Θέατρο προσεγγίζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως προκλητικά έργα του Ευριπίδη, την Άλκηστη, αναθέτοντας την παρουσίασή της στην Κατερίνα Ευαγγελάτου, που θα πραγματοποιήσει την πρώτη της σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Έργο που φέρει επί σκηνής τον θρίαμβο επί του θανάτου, η Άλκηστη, το πρώτο από τα σωζόμενα του Ευριπίδη (438 π.Χ.), προκάλεσε ατελεύτητες συζητήσεις για το είδος στο οποίο ανήκει, εξαιτίας της συνύπαρξης τραγικών και κωμικών στοιχείων. Παράλληλα, η εμφανής σοφιστική επίδραση πυροδότησε σειρά από θέματα ηθικής των διαπροσωπικών σχέσεων. Σε έναν κόσμο όπου έχει κανείς τη δυνατότητα να ανταλλάξει τον θάνατό του με τη ζωή κάποιου άλλου, ο συγγραφέας του «Αθηναϊκού Διαφωτισμού» υποβάλλει σε εξονυχιστικό έλεγχο σχέσεις «αδιαμφισβήτητης» ανιδιοτέλειας και θέτει επί τάπητος τολμηρά ερωτήματα: Πώς αποδεικνύεται η αγάπη; Μέχρι πού φτάνει η αφοσίωση; Ποια ζωή έχει μεγαλύτερη αξία, και για ποιον λόγο; Οι νόμοι των ανθρώπων δίνουν επαρκείς απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα; Και τι γίνεται όταν η παρέμβαση των θεών αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού;». 

Στην παράσταση συμμετέχουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Άδμητος), Κίττυ Παϊταζόγλου (Άλκηστη), Γιάννης Φέρτης (Φέρης), Δημήτρης Παπανικολάου (Ηρακλής), Κώστας Βασαρδάνης (Απόλλων), Σωτήρης Τσακομίδης (Θάνατος), Ερρίκος Μηλιάρης (Υπηρέτης), Κίττυ Παϊταζόγλου (Υπηρέτρια)

Χορός: Κωνσταντίνος Βουδούρης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Γιώργος Ζυγούρης, Στάθης Κόικας, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Γιώργος Νούσης, Χρήστος Ξυραφάκης, Στέλιος Παυλόπουλος, Δημόκριτος Σηφάκης, Περικλής Σκορδίλης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Βαλάντης Φράγκος
Μουσικοί επί σκηνής: Κωνσταντίνος Τσιώλης, Κωνσταντίνος Κωστίδης, Θοδωρής Σοφόπουλος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης