Ο πιο φιλόξενος ναός για συναυλίες!

Ο πιο φιλόξενος ναός για συναυλίες!

Ο νεογοτθικού ρυθμού ναός – ο Άγιος Παύλος των Αγγλικανών- στο τέρμα της Φιλελλήνων (απέναντι από την είσοδο του Ζαππείου) αγαπά την μουσική και τους καλλιτέχνες

Ο πιο φιλόξενος ναός για συναυλίες!
Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών η Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου φιλοξένησε την παράσταση με την ηθοποιό Χριστίνα Μαξούρη να ερμηνεύει 20+1 μεταπολεμικά λαϊκά τραγούδια με την συνοδεία μπαρόκ ορχήστρας. Μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση όπου στη θέση του μπουζουκιού και της κιθάρας βρέθηκε η βιόλα ντα γκάμπα, η βιολόνε και τα βιολιά… 



Κλείσιμο
Ο ναός του Αγίου Παύλου δεν ήταν η πρώτη φορά που φιλοξένησε συναυλία. Πριν από χρόνια το συγκρότημα Raining Pleasure έπαιξαν εκεί live το album "Reflections" μια εκδοχή πάνω στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι που βρήκε ανταπόκριση και αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς. 



Ο πιο φιλόξενος ναός των Αθηνών στις συναυλίες – ακόμη και αν σε αυτές συμμετέχει η radical Λένα Κιτσοπούλου- λοιπόν για όλους όσοι δεν έτυχε να τον επισκεφθούν βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων αριθμός 27 και η οικοδόμηση του τοποθετείται μεταξύ των ετών 1839-1843.





Στο site του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και ειδικά στην ενότητα για την Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών διαβάζουμε: «Ο νεογοτθικός αγγλικανικός ναός του Αγίου Παύλου στο τέρμα της οδού Φιλελλήνων, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1839-1843, από ημιλαξευτό μάρμαρο του Υμηττού, ενώ τα κορνιζώματα κατασκευάστηκαν από πωρόλιθο του Ισθμού.

Για την ανέγερση και τη συμπλήρωσή του συνεισέφεραν οικονομικά η Βρετανική κυβέρνηση, ο τότε Βρετανός πρέσβης Edmund Lyons, αλλά και η παροικία των Βρετανών και Αμερικανών διαμαρτυρομένων που είχαν τότε εγκατασταθεί στην Αθήνα. 

Υπάρχει σύγχυση γύρω από την ταυτότητα του αρχιτέκτονα του ναού. Ο Κ. Η. Μπίρης (παραπέμποντας σε στοιχεία του William Miller), αποδίδει τα σχέδια στον Σταμάτη Κλεάνθη, πληροφορία την οποία ο Δ. Φιλιππίδης αναπαράγει με ερωτηματικό, προσθέτοντας την παρατήρηση του H. R. Hitchcock ότι, σε κάθε περίπτωση, βασίστηκε σε ένα αρχικό σχέδιο του Βρετανού αρχιτέκτονα Charles Cockerell (1788-1863).

Ή έρευνά μας τεκμηρίωσε ότι η εμπλοκή Cockerell αναφέρεται ρητά και σε βρετανικό δημοσίευμα της εποχής (The Illustrated London News, Μάιος 1843). Η Ida Haugsted σημειώνει, ωστόσο, ότι είχε προϋπάρξει σχέδιο του Δανού Hans Christian Hansen (1803-1883), το οποίο όμως άλλαξε. Στον Hansen πιστώνουν επίσης το ναό, η Αριστέα Παπανικολάου-Κρίστενσεν και η Ελένη Φέσσα-Εμμανουήλ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης