Θεσσαλονίκη: ήσυχα καφέ για να διαβάζεις "εκτός"

Θεσσαλονίκη: ήσυχα καφέ για να διαβάζεις "εκτός"

Ένα φοιτητής αποκαλύπτει ήσυχους, ατμοσφαιρικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη, για μελέτη με καφέ και free wifi. Οι περισσότεροι, ιδανικοί να γίνουν το δεύτερο γραφείο σας!

Θεσσαλονίκη: ήσυχα καφέ για να διαβάζεις "εκτός"
Ο Δημήτρης – φοιτητής στο 4ο έτος, στο Τμήμα Φαρμακευτικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- διαβάζει …«εκτός». Εκτός σπιτιού!. Αν και ο ίδιος είναι γέννημα θρέμμα Σαλονικιός, με τους γονείς του να μένουν μονάχα λίγα τετράγωνα μακριά από την πανεπιστημιούπολη, η «κλεισούρα» του δωματίου στην οικογενειακή στέγη τον αποδιώχνει. Έτσι τουλάχιστον λέει…  

Το ραντεβού μας γίνεται σε ένα cafe της πόλης. «Εδώ είναι το δεύτερό μου σπίτι, αυτό το διάστημα», λέει και μένω με το στόμα ανοικτό. Προσπαθώ να το συλλάβω. Μετά από ένα αρχικό σοκ, συνειδητοποιώ, πόσο ώριμος μπορείς να γίνεις ύστερα από μία κουβέντα τέτοιου τύπου. Είναι δύσκολο να είσαι φοιτητής στην πόλη σου τελικά. Η φασαρία κι η κλεισούρα της πολυκατοικίας, η πίεση του οικογενειακού περίγυρου… οδηγούν εν πολλοίς στην έξοδο. 
Έτσι η κουβέντα, αναγκαστικά, φτάνει στην εναλλακτική πρόταση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Χαμογελάει και μου απαριθμεί τους λόγους της απόρριψης. «Εκεί οι συνθήκες είναι αποπνικτικές. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο ένας μεταφέρει την πίεση, άθελά του, στον άλλον. Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις τον εαυτό σου, σαν σε καθρέφτη». 

Μια ρουφηξιά καφέ και στη συνέχεια, βροχή τα επιχειρήματα. «Θέλω να ξυπνάω το πρωί και να επιλέγω εγώ τον χώρο, που θα διαβάσω. Τον χώρο της μελέτης μου. Ανάλογα με την προσωπική διάθεση και την δυσκολία του μαθήματος. Άλλες φορές, προτιμώ να βρω ένα χώρο με θέα τη θάλασσα, να μου θυμίζει τις διακοπές που έρχονται μετά το τέλος των υποχρεώσεων, και άλλες φορές, διαλέγω να μείνω στο Κέντρο αναζητώντας ένα φιλικό χαμόγελο για να πάρω δύναμη και να συνεχίσω». 
Κλείσιμο

Ο καφές και τα καφέ: μια διέξοδος, λοιπόν ,για ένα «εξωστρεφή» φοιτητή που ψάχνεται την περίοδο των εξετάσεων.  

Μαζί του φτιάξαμε μια λίστα καφέ ως εναλλακτική λύση… 



Πρώτο και καλύτερο, το Tabya Cafe, στο κέντρο της πόλης, σε ένα συμπαθητικό κόκκινο κτίριο απέναντι από το Πανεπιστήμιο. Μικροί, μικροί χώροι, σαν δωματιάκια, σαν βιβλιοθήκη. Μπορείς να δουλέψεις απρόσκοπτα, να συγκεντρωθείς, να «χαθείς» για λίγες ώρες. 

Λίγο πιο πέρα, πάνω από την Πλατεία Αριστοτέλους, το Τοms. Ειδικά τις πρωινές ώρες, που η απόδοση είναι καλύτερη αποτελεί ενδεδειγμένο χώρο. 



Από κοντά, ως λύση και το φουαγιέ του Ολύμπιον. Ένα μπαλκονάκι που σου δίνει στο πιάτο, μία από τις ομορφότερες πλατείες του κόσμου. Λίγο καφέ για αφύπνιση και ξεκινάμε... 

Στο Κέντρο παίζει και η επιλογή του Λιμανιού. Το πατάρι του Μουσείου Φωτογραφίας, με ένα ήσυχο κυλικείο, με φόντο τον Θερμαικό. Η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν, μπορείς να πάρεις μαζί σου καφέ και από το αγαπημένο σου Coffee Shop. Υπάρχει διαθέσιμο free wifi αποτελώντας έτσι ένα από τα κρυφά ησυχαστήρια για λίγους και καλούς.



Για τους έχοντες την άνεση του αυτοκινήτου - διότι από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να είχαμε να λέγαμε σε αυτήν την Πόλη- το τέρμα της παραλίας της Καλαμαριάς, η Νέα Κρήνη και η Ρέμβη, είναι μια καλή λύση για τα πρωινά σε συνθήκες «ιδανικού ησυχαστήριου» με τη θάλασσα μπροστά σου και τη θέα του Ολύμπου στο βάθος. Εναλλακτικά παίζει και το biscotto cafe στο Mediterranean Cosmos. Ένας ήσυχος χώρος, με όμορφη αισθητική.  

«Σίγουρα αντίστοιχα μαγαζιά υπάρχουν και στις συνοικίες, στις γειτονιές. Πολλοί συνομήλικοι μου, καταφεύγουν σ΄αυτήν τη λύση, που σε μία πρώτη ανάγνωση, μοιάζει κάπως ανορθόδοξη». Η συνάντηση και η κουβέντα με τον Δημήτρη ήταν για μένα – για χιλιάδες λόγους- ένα μικρό μάθημα ζωής… και για μένα. Θα με βοηθήσει στο μέλλον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης