Οι αγώνες της Formula 1 μέσα από ένα φακό του 1913

Οι αγώνες της Formula 1 μέσα από ένα φακό του 1913

Μπορεί μια παλιά φωτογραφική μηχανή να απαθανατίσει καλύτερα και εναργέστερα τους αγώνες της Formula 1; Ναι, απαντά ο τολμηρός φωτογράφος Τζόσουα Πολ

Οι αγώνες της Formula 1 μέσα από ένα φακό του 1913
Μέχρι τώρα, συνήθως βλέπαμε σε περιοδικά και εφημερίδες, «λαμπερές» έγχρωμες φωτογραφίες από αθλητικά γεγονότα, που προσπαθούσαν πάντα να αποτυπώσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη  λεπτομέρεια, το πάθος των συμμετεχόντων, την ένταση του αθλήματος.

Ο Αμερικανός φωτογράφος Τζόσουα Πολ, ο οποίος καλύπτει για τα σημαντικότερα φωτο-ειδησεογραφικά πρακτορεία, τον μαγικό κόσμο των αγώνων της Formula 1, είχε το 2013 την παράτολμη ιδέα να κάνει κάτι λίγο διαφορετικό: Χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική μηχανή Graflex 4×5 του 1913, άρχισε να φωτογραφίζει καλλιτεχνικά τους πρωταγωνιστές, τα αυτοκίνητα και τις απαραίτητες προετοιμασίες στις μεγάλες πίστες, παρουσιάζοντας έτσι υπό διαφορετικό πρίσμα τους σκληρούς και επικούς αγώνες της F1.

Κλείσιμο




O Πολ, ως επαγγελματίας φωτογράφος από το 1997, είχε χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή μονάχα σε ταξιδιωτικές φωτογραφίες, αλλά ύστερα από την πρώτη φωτογράφηση αγώνα το 2013, εντυπωσιάστηκε από τις δυνατότητές της και στην απαθανάτιση αθλητικών γεγονότων και, κατά κάποιο τρόπο, συνδέθηκε μαζί της. 

Ο Πολ αρχικά εμπνεύστηκε να δοκιμάσει τη συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή στους αγώνες από ένα περιοδικό του 1969, το οποίο περιείχε φωτογραφίες τραβηγμένες με μία κάμερα Indy 500 και μάλιστα χωρίς εστίαση, για να επιτείνει την καλλιτεχνική οπτική. Ο Πολ, με τη δική του Graflex, έχει στη διάθεσή του μόλις 20 καρέ κατά τη διάρκεια κάθε αγώνα, έτσι είναι περισσότερο ένας άγρυπνος παρατηρητής της δράσης, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να πατήσει το κλείστρο.





Ο Πολ, έχει καλύψει, μέχρι σήμερα, 22 αγώνες και σίγουρα φιγουράρει στα πιτ ανάμεσα στους πιο διάσημους αθλητικούς φωτορεπόρτερ. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ασύνηθες να τον βλέπει κανείς να παραδίδει μαθήματα για το πώς χρησιμοποιείται η φωτογραφική του μηχανή στους οδηγούς και στα πληρώματα των ομάδων τους. 

«Υπάρχουν μόνο λίγοι άνθρωποι που τραβούν όμορφα εκφραστικές και διαχρονικές φωτογραφίες στη F1, κυρίως επειδή δεν υπάρχει επικερδής αγορά για αυτό», δηλώνει. «Η προσέγγισή μου είναι να κάνω τις φωτογραφίες τόσο όμορφες ώστε να γίνονται το κυρίως θέμα παντού». Τώρα, στην πέμπτη του σεζόν που φωτογραφίζει το πρωτάθλημα της Formula 1, δημιούργησε το περιοδικό “Lollipop” για να παρουσιάζει καλύτερα το έργο του. 





Lollipop Magazine: Website | Facebook | Instagram
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης