Αφιερωμένο στην Generation Y

Αφιερωμένο στην Generation Y

Το ΕΚΠΑ και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων οργανώνουν ένα φεστιβάλ έκφρασης των νέων με αφορμή τον εορτασμό των 180 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου

Αφιερωμένο στην Generation Y
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων-Athens Culture Net, με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου συνδιοργανώνουν από τις 25 έως τις 28 Μαΐου ένα τετραήμερο φεστιβάλ με θέμα τη νεότητα και τη διαφορετικότητα. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται για πρώτη φορά στον χώρο των Προπυλαίων και είναι ανοιχτό στο κοινό. Σε αυτό συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Όμιλος των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ), το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), το Ωδείο Αθηνών (Δραματική Σχολή) και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το τετραήμερο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, μουσική, χορό και συζητήσεις. Ας το δούμε αναλυτικά:
 

Πέμπτη 25 Μαΐου

19:30-21.00, αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» - Νέοι και διαφορετικότητα: η ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία
Κλείσιμο
Μία συζήτηση για τους νέους και τη διαφορετικότητα στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες; Πως βίωσαν και βιώνουν την εκπαίδευση; Απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους συνομηλίκους τους Έλληνες και Ελληνίδες; Ποιά είναι τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ένταξη παιδιών μεταναστών και προσφύγων σήμερα; Θα συζητήσουν οι Μαχμούντ Αμπντελρασούλ (Οργάνωση Αλμασάρ), Σέμπενε Εσετε (μέλος ομάδας διεκδίκησης δικαιωμάτων generation 2.0), Γιώργος Μόσχος (Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού), Λευτέρης Παπαγιαννάκης (Αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων) και Ναντίνα Χριστοπούλου (Δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα). Τη συζήτηση συντονίζει η Αλεξάνδρα Ανδρούσου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στη Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ.


21.00, Προπύλαια - Συναυλία του συγκροτήματος Carpe Diem Band
Το τετραμελές συγκρότημα, που τα μέλη του προέρχονται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (και όχι μόνο), παρουσιάζει ρεπερτόριο πολλών ειδών όπως jazz, rock, fusion, blues κά. με σκοπό την ψυχαγωγία των ακροατών όλων των μουσικών ειδών.


18:00-21:00, φουαγιέ αμφιθεάτρου «Άλκης Αργυριάδης» - Έκθεση φωτογραφίας
Ο Φωτογραφικός Τομέας του ΠΟΦΠΑ διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας. Τα έργα που θα εκτεθούν δεν εικονογραφούν μια συγκεκριμένη θεματική, αλλά αποτελούν την εξερεύνηση των δυνατοτήτων του φωτογραφικού μέσου από τους συμμετέχοντες (φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη του Φωτογραφικού Τομέα τα τελευταία χρόνια). Η έκθεση θα επαναληφθεί όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ, τις ίδιες ώρες και στον ίδιο χώρο.

Παρασκευή 26/5

21:00, Προπύλαια - «Καλώς μας ήρθε η Άνοιξη, καλώς το Καλοκαίρι»
Ο Χορευτικός Τομέας του ΠΟΦΠΑ παρουσιάζει μία παράσταση με 130 χορευτές,  εμπνευσμένη από τον πλούτο της παράδοσής μας και δουλεμένη από μία μεγάλη ομάδα φοιτητών μελών του Χορευτικού Τομέα με κέφι και μεράκι. Διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας με δικούς τους ήχους και χρώματα έρχονται και μπερδεύονται γλυκά για να μας δώσουν λίγο από το άρωμα της Ελληνικής παράδοσης.

18.00-21.00, αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» - Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν 26 ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τα μέλη του Κινηματογραφικού Τομέα του ΠΟΦΠΑ κατά την περίοδο 2006-2016. Στις ταινίες που θα προβληθούν περιλαμβάνονται τόσο δημιουργίες που έχουν διανύσει φεστιβαλική πορεία (ορισμένες μάλιστα αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις), όσο και άλλες που δεν έχουν γίνει γνωστές έξω από τα όρια του Τομέα. Μετά την προβολή των ταινιών, η Εύα Στεφανή (σκηνοθέτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ), συζητά με τα μέλη του Κινηματογραφικού Τομέα που έχουν σκηνοθετήσει ταινίες του Φεστιβάλ, αλλά και με το κοινό.

Σάββατο 27/5

21:00, αύλειος χώρος Πανεπιστημίου Αθηνών - «Το παιχνίδι της σφαγής»
Η Ομάδα «ΑΦΑΝΤοΙ» του Θεατρικού Τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α., παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Το παιχνίδι της σφαγής» του  Ευγένιου Ιονέσκο. Όταν το θέατρο του παραλόγου αποφασίζει να χτυπήσει, το κάνει δυναμικά και χωρίς διακρίσεις. Μια γεύση από ένα θέαμα πολύχρωμο, που θα μπορούσε να είναι η απεικόνιση μιας αρχής ή ενός τέλους απ' το οποίο κανείς δεν γλυτώνει. Ο Ευγένιος Ιονέσκο, ως ένας ευφυής παρατηρητής της ζωής, στήνει αυτό το παιχνίδι και δύσκολα σου επιτρέπει να καταλάβεις ποιος είναι ο θύτης και ποιος είναι το θύμα. Ένας θιασάρχης σάς καλεί στο καρουζέλ του παραλόγου, όπου χώρος και χρόνος μάς απελευθερώνουν από τα δεσμά της σύμβασης. Το παράλογο γίνεται οικείο και φυσικό. Όταν όλα γύρω σου οδηγούν σ' ένα ατέρμονο παιχνίδι, γίνεται εσύ να μείνεις αμέτοχος; 


18.00-20.00, αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» - Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους 
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους συνεχίζεται με δύο ακόμα ενότητες.
Πειραματισμοί: Ταινίες μικρού μήκους με πειραματική διάθεση.
Κοινωνική Κριτική: Ταινίες που δίνουν έμφαση στην κοινωνική κριτική, με διαφορετική αφετηρία και οπτική. Ακολουθεί συζήτηση του κοινού με τους σκηνοθέτες.


20.00-22.00, αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» - «Ερόικα» του Μιχάλη Κακογιάννη
Μια παρέα παιδιών σε μια ελληνική επαρχία περνάει από την εφηβεία στην ωριμότητα, μέσα από την οδυνηρή εμπειρία του θανάτου ενός φίλου τους και κάτω από την επίδραση της παρουσίας της όμορφης κόρης του Άγγλου πρόξενου. Ο Μιχάλης Κακογιάννης μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη «Ερόικα» και σύμφωνα με τον κριτικό Κώστα Σταματίου, δημιουργεί «μια κινηματογραφική ελεγεία, ένα "ρέκβιεμ" σε μια εποχή που έφυγε ανεπιστρεπτί, ένα αργό νοσταλγικό τραγούδι σε μια ηλικία, άχαρη όταν τη διασχίζει κανείς, μα γεμάτη όμορφα πρώτα πράγματα σαν την αναθυμάται». Η προβολή θα επαναληφθεί την Κυριακή, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.

Κυριακή, 28/5

21:00, αύλειος χώρος Πανεπιστημίου Αθηνών - Line (archaic performance)
Οι δευτεροετείς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζουν την παράσταση Line (archaic performance). Ένα τελετουργικό δρώμενο βασισμένο στους στίχους με τους οποίους ο Ευριπίδης τελειώνει τα έργα του: «Με ανέλπιστα και φοβερά πράγματα. Οι Θεοί υφαίνουν τη ζωή μας. Εκείνα που ήταν να γίνουν, δεν έγιναν ποτέ, κι αυτά που γίνονται, δεν ήταν να γίνουν. Σιωπή.... Σιωπή».

18.00-20.00, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» - Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους συνεχίζεται με δύο ακόμα ενότητες
Διαπροσωπικές σχέσεις II: Σκηνοθετικές ματιές πάνω στο μυστήριο των διαπροσωπικών σχέσεων
The cult zone: Ταινίες μικρού μήκους του Κιν/φικού Τομέα με ξεχωριστό (cult) ύφος.
Συζήτηση του κοινού με τους σκηνοθέτες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης