Καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά με αυτισμό

Καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά με αυτισμό

Το summer camp "Olympia on the Rainbow" διοργανώνεται στο Κατάκολο Ηλείας και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους με αυτισμό

Καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά με αυτισμό
Το Πολιτιστικό Πάρκο είναι ένας εκπαιδευτικός φορέας που προάγει τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό και έχει ως στόχο να αντιμετωπίζει το κάθε παιδί ως μοναδικό. Αποτελείται από το Πάρκο στην Κερατέα, τον νέο Πολυχώρο Λυκαβηττού και το Πάρκο Οδυσσέας στο Κατάκολο Ηλείας. Η κύρια δραστηριότητα του Πολιτιστικού Πάρκου είναι η παραγωγή και εκτέλεση βιωματικών προγραμμάτων, φιλοξενώντας κάθε χρόνο περίπου 70.000 παιδιά.

Φέτος διοργανώνεται στο Ξενοδοχείο Οδυσσέας, σε μια έκταση 2,5 περίπου στρεμμάτων στο Κατάκολο Ηλείας, το summer camp "Olympia on the Rainbow", το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους στο φάσμα του αυτισμού, σύνδρομο Asperger και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, αξιοποιώντας τεχνικές βασικών θεραπειών μέσω δραστηριοτήτων που προάγουν την δημιουργία και την επικοινωνία μεταξύ των μελών της.

Η νέα μέθοδος Autism Movement Therapy (ΑΜΤ) έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να μας διδάξει μια μέθοδο επικοινωνίας και κινησιολογίας για παιδιά με αυτισμό και ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Κατά το διάστημα λειτουργίας του Summer Camp "Olympia on the Rainbow", η πρώτη πιστοποιημένη στην Ελλάδα καθηγήτρια στη μέθοδο ΑΜΤ, Cindi Triantos Trent, θα συντονίσει ομάδες παιδιών με αυτισμό ανάλογα με τις ηλικίες τους. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Nόσων, ο αυτισμός επηρεάζει 1 σε κάθε 68 παιδιά που έχουν γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 2,5 εκατομμύρια. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η γεφύρωση του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου επιτρέπει στις πληροφορίες να ανταλλάσσονται μέσω νευροδιαβιβαστών, όπου σε άλλες περιπτώσεις παραμένουν αδρανείς σε άτομα με αυτισμό.

Η Autism Movement Therapy (AMT) αποτελεί την πρώτη θεραπεία που έχει σχεδιαστεί για άτομα με αυτισμό, η οποία συνδυάζει την κίνηση και τη μουσική και αποδεικνύεται ότι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους τόνωσης της επικοινωνίας μεταξύ του αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου μέσω της γεφύρωσης των δύο ημισφαιρίων (interhemispheric integration) για να αυξηθεί η συνολική γνωστική επεξεργασία. To AMT ξυπνά τον εγκέφαλο, εισάγοντας μια εξαιρετικά δομημένη και διασκεδαστική μορφή θεραπείας μέσα από μουσική, τον χορό και τον αυτοσχεδιασμό.

Η ΑΜΤ αναπτύχθηκε από την Joanne Lara και συνδυάζει ένα δομημένο πρόγραμμα κινήσεων μέσω της μουσικής, συνδέοντας το αριστερό και δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου σε έναν «ενοποιημένο εγκέφαλο», σε μια εκ νέου χαρτογράφηση γνωστικής προσέγγισης που αυξάνει σημαντικά την συγκέντρωση, εστιάζει στην ομιλία, την γλώσσα και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να συμμετέχουν σε μια σειρά από διασκεδαστικές δραστηριότητες, να ξεκουραστούν, να βρουν νέες τρόπους έκφρασης μέσα από την κίνηση, να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους και να αναπτύξουν μέσα από την δυναμική της ομάδας, καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες με την υποστήριξη και καθοδήγηση εξειδικευμένων συνεργατών. Η κίνηση, η μουσική και οι τέχνες αφυπνίζουν την φαντασία και μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μπορούν να διασκεδάζουν μαθαίνοντας.

Τις ώρες των δραστηριοτήτων των παιδιών οι γονείς θα έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν δραστηριότητες της επιλογής τους, να παρακολουθήσουν μαθήματα yoga, pilates, water aerobics και εφόσον το επιθυμούν, να συμμετάσχουν σε επιλεγμένες δραστηριότητες των παιδιών. Παράλληλα, θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε ενημερωτικές ομιλίες για γονείς με θέματα που αφορούν την Διαχείριση και Αρμονία Οικογενειακών Σχέσεων από εξειδικευμένους εισηγητές. 

Info
Πληροφορίες και συμμετοχές για το Summer Camp "Olympia on the Rainbow" στο
www.olympiaculturecamp.com ή στα τηλέφωνα 26210 41162/42190 και 210 364 7200
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης