Μετατόπιση προς το ερυθρό

Μετατόπιση προς το ερυθρό

Απόκοσμες υπέρυθρες φωτογραφίες κάνουν τα φιορδ της Αλάσκας να μοιάζουν με μέρη άλλου πλανήτη

Μετατόπιση προς το ερυθρό
Το ορατό φως είναι το μέρος εκείνο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που ανιχνεύει το ανθρώπινο μάτι, όχι όμως αναγκαστικά και το μέρος του φάσματος στο οποίο τραβούμε φωτογραφίες. Το 1931 ανακαλύφθηκε ένα φιλμ που μπορεί να καταγράψει μια εικόνα στο υπέρυθρο. Η υπέρυθρη φωτογραφία, αν και πρωτοξεκίνησε για να ικανοποιήσει στρατιωτικές ανάγκες, έχει καταστεί πλέον πολύτιμη στην Ιατρική, αφού μπορούμε να φωτογραφίσουμε στο σκοτάδι, αλλά και κάτω από το δέρμα τις φλέβες ασθενών.

Ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Bradley G. Munkowitz, γνωστός ως GMUNK, αιχμαλωτίζει την εκπληκτική ομορφιά της φύσης μέσα σε νέο φως. Μέσα από υπέρυθρες φωτογραφίες, ορίζει ξανά τα τοπία που νομίζουμε ότι ξέρουμε και τα μετατρέπει σε μέρη που μοιάζουν ότι ανήκουν σε άλλο πλανήτη. Εκεί που περιμέναμε να δούμε πράσινα δέντρα και μπλε νερά, τα αντικείμενα παίρνουν πορτοκαλί, ροζ και μωβ αποχρώσεις, με τα σύννεφα τώρα να μοιάζουν με ποτάμια λάβας.

Στις εικόνες δεν βλέπουμε ανθρώπους, όμως αυτές οι απομονωμένες τοποθεσίες προσελκύουν γενναίους εξερευνητές, οι οποίοι περιπλανώνται μέσα στις ομιχλώδεις ακτές τους. Ο Munko ονομάζει αυτή τη φωτογραφική σειρά InfraMunk vs. Tracy Arm Fjord. Το Tracy Arm είναι ένα φιορδ στην ακτή της Αλάσκας, το οποίο είναι γνωστό για τους θεόρατους βράχους τους που μοιάζουν με τείχη και έχουν ύψος πάνω από ένα μίλι, καθώς και για τα μεγαλύτερα παγόβουνα της χώρας. Το καλοκαίρι του 2016, ο GMUNK αναχώρησε με ένα μικρό όχημα προς το πανέμορφο αυτό μέρος και τράβηξε τις φωτογραφίες χρησιμοποιώντας μια FujiFilm X-T1 IR και υπέρυθρα φωτογραφικά φίλτρα. Με τη βοήθεια φακών της Nikon, προσέγγισε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο το τοπίο. Αν και το InfraMunk vs. Tracy Arm Fjord είναι εκπληκτικό, δεν είναι και το τέλος της εξερεύνησης του GMUNK στην υπέρυθρη φωτογραφία τοπίου.

Κλείσιμο






















GMUNK: Website | Behance | Facebook | Instagram
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης