Το μεγαλύτερο ελληνικό συνέδριο για developers γίνεται στη Θεσσαλονίκη

Το μεγαλύτερο ελληνικό συνέδριο για developers γίνεται στη Θεσσαλονίκη

Ο Δημήτρης Ντέμπος, ένας εκ των διοργανωτών του DEVit, του μεγαλύτερο συνεδρίου για developers στην Ελλάδα, μας μιλά για το τεχνολογικό οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης

Το μεγαλύτερο ελληνικό συνέδριο για developers γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Αυτό το σαββατοκύριακο 20 και 21 Μαΐου διοργανώνεται στο Βασιλικό Θέατρο στην παραλία της Θεσσαλονίκης το DEVit, το μεγαλύτερο συνέδριο για developers που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

Παρότι η πλειονότητα των δρωμένων περί και επί της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας συγκεντρώνεται κατά βάση στην Αθήνα, η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί μία εξίσου ενεργή κοινότητα τεχνολόγων. Δύο από τους οργανισμούς αυτής της τοπικής κοινότητας, οι SKGTech (από τον κωδικό του Αεροδρομίου Μακεδονία) και SheSharp, είναι οι διοργανωτές του DEVit.

«Το DEVit διοργανώνεται από μία κύρια ομάδα τριών βασικών διοργανωτών και 20 εθελοντών, που περιλαμβάνουν φοιτητές, προγραμματιστές, γραφίστες, επαγγελματίες του μάρκετινγκ και της διοίκησης», αναφέρει ο 31χρονος Δημήτρης Ντέμπος, project manager του DEVit. «Δεν υπάρχει φυσικός χώρος για συναντήσεις. Όλα γίνονται online, στον ελεύθερο χρόνο που δεν έχουμε», τονίζει ο Δ. Ντέμπος.


Κλείσιμο

Το DEVit ξεκίνησε ως σύλληψη στα τέλη του 2014, προκειμένου να προσφέρει στους developers της πόλης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διεθνές συνέδριο για το Web Development μένοντας στη χώρα τους. Πίσω στο 2014, παρότι υπήρχαν -και εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν- αρκετά meet-ups (κυρίως στην Αθήνα, όπως προείπαμε) σχετικά με θέματα που αφορούν τους developers, δεν υπήρχε ένα μεγάλο συνέδριο που να φιλοξενεί ομιλητές από το εξωτερικό, εκθέτοντας τους Έλληνες προγραμματιστές στις διεθνείς τάσεις και πρακτικές.

Τον Μάιο του 2015 έγινε η πρώτη διοργάνωση του DEVit με 300 “beta-testers”, όπως τους αποκαλεί ο Δ. Ντέμπος, ενώ τον Μάιο του 2016 οι συμμετέχοντες προσέγγισαν τους 400, με περισσότερους από 150 να είναι επισκέπτες εκτός Θεσσαλονίκης. «Το DEVit έχει αναδειχθεί ως το ανοιξιάτικο σημείο συνάντησης για τις κοινότητες προγραμματιστών και ανθρώπων της τεχνολογίας στη χώρα», τονίζει ο κ. Ντέμπος.



Φέτος, για πρώτη φορά, το DEVit γίνεται διήμερο, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση για περισσότερα εργαστήρια, ομιλίες και διεθνείς αφίξεις. Συνολικά, 23 ομιλητές αναμένεται να παραστούν στο φετινό DEVit. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Σάββατο 20 Μαΐου συνολικά 10 ομιλητές θα παρουσιάσουν σύγχρονα εργαλεία, τεχνικές και αρχιτεκτονικές στα πεδία του Front-end, Back-end, DevOps και Μobile Development, ενώ την Κυριακή 21 Μαΐου το πρόγραμμα θα χωριστεί σε 3 ολοήμερα πρακτικά εργαστήρια και μία σειρά από 12 συντομότερα εργαστήρια, δίνοντας τέσσερις επιλογές στους επισκέπτες, ανεξαρτήτως από το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων στο οποίο βρίσκονται.

«Θέλουμε να εστιάζουμε στην αξία που προσφέρουμε. Σε ό,τι αφορά στη δυναμική του τοπικού οικοσυστήματος, οι άνθρωποι εδώ δεν μιλάνε πολύ, κυρίως πράττουν. Αυτό γίνεται επειδή η πόλη δεν είναι έτοιμη να δεχθεί πολύ καινούργια πράγματα. Έτσι και εμείς μένουμε στη δουλειά μας και αφήνουμε αυτή να μιλά», τονίζει ο Δ. Ντέμπος, ο οποίος διαθέτοντας υπόβαθρο στα οικονομικά και στη διοίκηση, επιχειρεί στον ελεύθερό του χρόνο να διδαχθεί και ο ίδιος προγραμματισμό.

«Όταν δεν κυνηγάω τον στόχο του να γίνω Senior Front-End Developer σε μία εβδομάδα, φροντίζω ώστε τα πρότζεκτ μου να τρέχουν όσο το δυνατό πιο “ισχνά” (σσ. αναφορά στη μεθοδολογία Lean Startup) και να βελτιώνονται μετά της ανάδρασης από την αγορά-στόχο», αναφέρει χαριτολογώντας.



Το DEVit είναι ένα συνέδριο που διοργανώνεται «από την κοινότητα για την κοινότητα» της τεχνολογίας. Διοργανωτές και εθελοντές είναι άνθρωποι οι οποίοι από τη μία εργάζονται για την ανάπτυξη και τη διαχείριση τεχνολογικών προϊόντων και από την άλλη προσπαθούν να μοιραστούν μεταξύ τους, να αλληλοδιδαχθούν και να ενδυναμώσουν ο ένας τον άλλον.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μικρή πόλη. Οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές και αυτό ενθαρρύνει τις συχνές συναντήσεις μεταξύ των μελών των τεχνολογικών και επιχειρηματικών κοινοτήτων, οι οποίες αποτελούν και βάση του οικοσυστήματος», αναφέρει ο Δ. Ντέμπος.

«Η πρόκληση είναι να μπορέσουμε να διασυνδέσουμε όλους όσοι ασχολούνται με την τεχνολογία και την ενσωμάτωσή της σε εμπορικά προϊόντα. Ο στόχος μας εκπληρώνεται αφού όλοι αυτοί γνωριστούν μεταξύ τους, ανταλλάξουν ανοιχτά ιδέες και γνώση, κάνουν συνέργειες και τελικά παράγουν αξία για την πόλη. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καλύψουμε το κενό που αφήνει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τομέα της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας», καταλήγει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης