Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο Θησείο, στου Φιλοπάππου και τα Πετράλωνα

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο Θησείο, στου Φιλοπάππου και τα Πετράλωνα

Από τον Αρχαιολογικό Χώρο του Κεραμεικού μέσω της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στου Φιλοπάππου και τα Πετράλωνα

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο Θησείο, στου Φιλοπάππου και τα Πετράλωνα
Η δημοφιλέστερη βόλτα των Αθηναίων με παιδιά τα σαββατοκύριακα είναι, δίχως αμφιβολία, ο περίπατος στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και η πιο συνηθισμένη εικόνα που φέρνουμε στο μυαλό μας είναι η θέα του βράχου της Ακρόπολης και του Παρθενώνα, που συνήθως λούζεται στο φως. Αυτή η βόλτα περιλαμβάνει χάζι στους πάγκους του παζαριού κάτω από την Αρχαία Αγορά και τη Στοά του Αττάλου, μικροαγορές από τους πάγκους των μικροπωλητών κοντά στο σταθμό του τρένου του Θησείου (τι ωραία χειροποίητα κοσμήματα, παιχνίδια, στολίδια, και αυτά τα φωτάκια για το παιδικό δωμάτιο… πόσο πολύχρωμα!), κούνιες στο Άλσος Θησείου, φαγητό στο Στέκι του Ηλία με τα τραπεζάκια έξω και μπαλόνια: μπαλόνια που προσπαθείς να αποφύγεις να αγοράσεις στα παιδιά, ή να αποφύγεις γενικώς καθώς περπατάς (μη σου’ ρθουν στο κεφάλι), ή μπαλόνια που αγοράζεις και δένονται στο καρότσι ή σε κάποιο παιδικό χεράκι και που τελικά καταλήγεις να προσπαθείς να βολέψεις κάπως μέσα στο αυτοκίνητο ή το τρένο! 

Η ευρύτερη γειτονιά του Θησείου όμως και πολύ περισσότερο η οικιστική ζώνη που απλώνεται γύρω από αυτό, στου Φιλοπάππου και τα Πετράλωνα, έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα. Πρόκειται για την τρίτη επιλογή νέων οικογενειών για κατοικία (μετά το Παγκράτι και τη Νεάπολη Εξαρχείων). Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που έχουν ξεφυτρώσει πολλά εργαστήρια και προγράμματα για παιδιά σε μουσεία της περιοχής. Ξεκινώντας λοιπόν από το σταθμό του Θησείου για μια μεγάλη βόλτα με πολλές παιδικές στάσεις, θα καταλήξουμε στα Κάτω Πετράλωνα και την οδό Πειραιώς.

Η βόλτα στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα με παιδιά, αν την κάνετε με τη συνοδεία των έμπειρων ξεναγών της οργάνωσης «Κυριακάτικες Βόλτες» http://www.kyriakatikesvoltes.gr/: Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού και Αρχαία Αγορά μπορούν να συνδυαστούν με γεύμα στον πεζόδρομο της Αδριανού ή στο Στέκι του Ηλία. Στην οδό Μελιδόνη βρίσκεται και το Κέντρο Νεότερης Κεραμικής με πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα για παιδιά με πηλό. 

Κλείσιμο
Ανεβαίνοντας τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Ηρακλειδών βρίσκεται το Μουσείο Ηρακλειδών, ένα μουσείο αφιερωμένο στις Επιστήμες και τα Μαθηματικά. Υλοποιεί το πρόγραμμα αρχιτεκτονικής για παιδιά ARKKI, καθώς και πολλά άλλα προγράμματα που ενισχύουν τη μαθηματική αντίληψη αλλά και τη γνωριμία με μεγάλους ζωγράφους. Έχει και ένα κατάστημα στο υπόγειο με επιστημονικά παιχνίδια. Στην Ηρακλειδών επίσης μπορείτε να φάτε ή να πιείτε τον καφέ σας άφοβα με παιδιά, καθώς δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Όσο περισσότερο κατεβαίνετε προς το Γκάζι, τόσο μεγαλύτερη ησυχία. Στο τέλος του πεζοδρόμου βρίσκεται και το Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, όπου συχνά διοργανώνονται εκδηλώσεις για παιδιά από το Δήμο Αθηναίων.

Επιστρέφοντας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μπορείτε, αν δεν έχετε καρότσι ή πολύ μικρά παιδιά, να ανεβείτε στο Λόφο των Νυμφών όπου βρίσκεται το Αστεροσκοπείο, το οποίο επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε παρακολουθώντας το πρόγραμμα δράσεών του. Ακολουθώντας τα πλακόστρωτα του Πικιώνη, που οδηγούν στον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαδιάρη, φτάνετε στον Λόφο των Μουσών ή Φιλοπάππου. Για να είναι άνετη η βόλτα σας στα πλακόστρωτα, καλό είναι να μην έχετε καρότσι και να φοράτε όλοι αθλητικά παπούτσια. Τις ανοιξιάτικες μέρες, το πικ νικ πάνω στο λόφο είναι μια υπέροχη ιδέα (εξοπλιστείτε ανάλογα για τις αλλεργίες, καθώς οι γαζίες ευωδιάζουν, αλλά εμένα προσωπικά μου πρήζουν τα μάτια και τα παιδιά μας φτερνίζονται συνεχώς!).

Έτσι φτάνουμε στο θέατρο της Δόρας Στράτου, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα παραδοσιακών χορών τα Σαββατοκύριακα. Η έξοδος από τη Δόρα Στράτου μάς βγάζει στην πίσω μεριά του Περιφερειακού του Φιλοπάππου. Αν στρίψουμε αριστερά, μπορούμε να επισκεφτούμε το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας. Το μουσείο έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για τον Φόβο και τα σαββατοκύριακα μετά το κλείσιμο στη 13.00, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παραμυθοϊστορίες που έχουν επίκεντρο τη διαχείριση συναισθημάτων, όπως της ζήλιας, του φόβου, του θυμού κά. και απευθύνονται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες από 4 ετών. Στη Γενναίου Κολοκοτρώνη, θα βρείτε μια πολύ ωραία αυλή του Κούβελου για φαγητό και στην πλατεία Μερκούρη, την Κάππαρη. Στην Τρώων, θα σας βολέψουν η Νόνα και ο Κήπος της Τρώων. 

Κατηφορίζοντας προς τα Κάτω Πετράλωνα, θα συναντήσετε μερικές ακόμα εκπλήξεις για τις βόλτες σας με παιδιά. Το εργαστήριο Πέτρα-Ψαλίδι-Χαρτί της Δήμητρας Ψυχογυιού διοργανώνει πολύ δημιουργικά σεμινάρια για χειροποίητα αντικείμενα -κυρίως για ενήλικες- αλλά εκεί μπορείτε να βρείτε πρωτότυπα χειροποίητα δώρα για παιδιά (και για βαφτιστήρια χειροποίητα παπούτσια!). Στην οδό Αλκμήνης, θα βρείτε το θέατρο Αλκμήνη που συχνά παρουσιάζει παιδικές παραστάσεις, το Hub Events που διοργανώνει το Bobos Arts Festival, το καφέ με την πανέμορφη αυλή Upupa Epops, καθώς και το θέατρο του Θωμά Κινδύνη «Μορφές Έκφρασης», που παρουσιάζει από τις πιο πετυχημένες παραστάσεις βρεφικού θεάτρου που έχουμε δει (Κούκου μια βόλτα στο δάσος, Το παιδί και το κουδουνάκι κ.α.) και έχει τμήματα θεατρικού παιχνιδιού. 

Λίγο παρακάτω θα βρείτε το πρώτο κέντρο επαναχρησιμοποίησης παιδικών και βρεφικών ειδών στην Ελλάδα, το babyfeat, που φτιάχτηκε από μαμάδες, και στο από κάτω μικρό δρομάκι, την Εριγόνης, θα βρείτε το Cado Paradiso, τον παιδότοπο από ανακυκλωμένα υλικά, που σχεδιάζει δράσεις ακόμα και τις καθημερινές για διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά και πρωτότυπα παιδικά πάρτι μέχρι 20 παιδιών. Στην οδό Αθηνόδωρου, βρίσκεται το Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων, του οποίου το πρόγραμμα αξίζει να παρακολουθείτε, καθώς συχνά η Μυρτώ Δημητρίου κάνει εργαστήριο origami για μικρούς και μεγάλους. 

Κι έτσι βγαίνουμε στην οδό Πειραιώς και στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο διοργανώνει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σχετικές με εκθέσεις που φιλοξενεί.  Καλή βόλτα! 
Για ακόμα περισσότερες ιδέες για ταξίδια και βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το mamakitasite.wordpress.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης