Ραντεβού με τον ισραηλινό κινηματογράφο

Ραντεβού με τον ισραηλινό κινηματογράφο

Πώς κύλησε η ζωή στη Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες ημέρες

Ραντεβού με τον ισραηλινό κινηματογράφο
Η συνένωση τριών μουσείων της πόλης σε έναν ενιαίο οργανισμό, με τον τίτλο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MοMus) φαίνεται πως προχωρά μετά και τις σχετικές υπογραφές. Το MoMus θα συμπεριλαμβάνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας. Ένα μεγάλο βήμα, που προχωρά ήσυχα κι αθόρυβα, με την αρμόδια υπουργό, Λυδία Κονιόρδου, να επικροτεί την πρωτοβουλία.



Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη- την ίδια στιγμή που στην Αθήνα η διοργάνωση μετά από μια 5ετία είναι πλέον θεσμός. 

Πρόλαβα να δω τη δραματική κομεντί, «Το πάρτι του αποχαιρετισμού» των Ταλ Γκρανίτ και Σαρόν Μαιμόν, με διακρίσεις στα Φεστιβάλ Ρότερνταμ και Τορόντο, το «Πέρα από τους λόφους» του Εράν Κολίριν, που ήταν και η ταινία έναρξης και την πολυβραβευμένη «Στο στόμα των λύκων» των Αάρον Κέσαλες και Ναβότ Παπουσάντο.
Κλείσιμο



Ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το βράδυ της πρεμιέρας της παράστασης, «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen. Ο θάνατος είναι η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια να μην αγαπάς, να λυτρώνεσαι από τον πόθο και τις επιθυμίες.

H 23η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω κι αλλάζω», οργανώθηκαν εκδηλώσεις από τις οποίες ξεχώρισαν εκείνες του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Πιο συγκεκριμένα, το «Κρατικό», διοργάνωσε δύο παραστάσεις δωρεάν για το κοινό, στον υπαίθριο χώρο του Βασιλικού Θεάτρου.

Οι νέοι επέστρεψαν στην πόλη και της έδωσαν και πάλι ζωή, με τα μαθήματα να ξεκινούν εκ νέου στα πανεπιστήμια.



Στα αθλητικά κι όχι μόνο, δρώμενα η πόλη ζει κι αναπνέει σε ρυθμούς επαναληπτικού του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού την προσεχή Πέμπτη στο γήπεδο της Τούμπας. Την ίδια στιγμή ο Ιβάν Σαββίδης, πρόεδρος του Δικεφάλου του Βορρά, σε κοινοπραξία με Γάλλους και Γερμανούς έκαναν δικό τους περίπου το 70% του λιμανιού της πόλης.

«Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης» του Τόμας Βασιλέφσκι. Πολωνικό σινεμά σε βαλκανικό φόντο, που εξερευνά τον ανεκπλήρωτο έρωτα τεσσάρων γυναικών…

Ο βανδαλισμός της αφίσας της θεατρικής παράστασης «Εκκλησιάζοντες» ας μην περάσει απαρατήρητος. Μία σύγχρονη κωμωδία, με αιχμές για την πολιτική, την κοινωνία, την εκκλησία και τη δημοσιογραφία, που προφανώς ενόχλησε και πληρώνει το τίμημα.

Ένα περίπτερο στη μέση της πλατείας Αριστοτέλους ήταν το σημείο υπόμνησης μιας γενοκτονίας που μετρά πλέον 102 χρόνια και δεν πρέπει να ξεχαστεί…  Ο λόγος για την Γενοκτονία των Αρμενίων. Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής κορυφώθηκαν με σιωπηρή διαμαρτυρία και ποδηλατοπορεία. 



Και για το τέλος μια αναφορά στη ζωντανή ιστορία της πόλης. Για ένα από τα ιστορικά cafe-bar. Τη Ρέμβη. Στο τέλος της Πλαστήρα, στην Νέα Κρήνη, στην παραλία της Καλαμαριάς. Από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι σήμερα μια διαδρομή με αναμνήσεις. Με φόντο τη θάλασσα, την ελπίδα και στο βάθος, τον Όλυμπο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης