Ο κύριος Χάιντ εμπνέει

Ο κύριος Χάιντ εμπνέει

Η Δήμητρα Τρυπάνη παρουσιάζει την παράσταση «Edward’s Dream-Το όνειρο του Έντουαρντ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 

Ο κύριος Χάιντ εμπνέει
Οι φίλοι του μουσικού θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Απριλίου στις 20.30 την παράσταση ήχου «Edward’s Dream-Το όνειρο του Έντουαρντ» της Δήμητρας Τρυπάνη, μια νέα παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που ανεβαίνει στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το έργο της Ελληνίδας συνθέτριας είναι εμπνευσμένο από τον Έντουαρντ Χάιντ, ήρωα του διάσημου βιβλίου του Στήβενσον “The strange case of Dr Jekyll and Mr Hyde” («Η παράξενη υπόθεση του Δρ Τζέκιλ και του κ. Χάιντ»), καθώς και σε άλλες πηγές. Πρόκειται για ένα κουιντέτο πιάνου που συνδιαλέγεται με ένα κουιντέτο από φωνές, μία άρπα και θιβετιανά κρουστά. H παράσταση εντάσσεται στον Κύκλο Όπερα-Μουσικό Θέατρο. 

Η Δήμητρα Τρυπάνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές Σύνθεσης στο Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Διδάσκει σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και στο Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο Central School of Speech and Drama του Λονδίνου. Έχει συνεργαστεί με μουσικά και θεατρικά σχήματα και με καλλιτέχνες στην Ελλάδα και τη Βρετανία ως συνθέτρια και ενορχηστρώτρια και έχει πραγματοποιήσει πολλά εργαστήρια πάνω στις τεχνικές μουσικής δημιουργίας για παραστάσεις. Το 2007 δημιούργησε το πειραματικό μουσικό σχήμα NQR Ensemble.

«Το “Edward’s Dream” είναι ένα έργο το οποίο καταγράφει σε ήχο την “τρικυμία εν κρανίω” ενός ανθρώπου που, το βράδυ, ξαναζεί σκηνές της μέρας στις οποίες έχει πιεστεί έντονα αλλά δεν έχει αντιδράσει. Θραύσματα από εικόνες, σκέψεις, αισθήσεις, οράματα μπλέκονται στο ευαίσθητο εκείνο όριο ύπνου και ξύπνιου», αναφέρει η ίδια. 

Κλείσιμο
Και προσθέτει: «Το “Edward’s Dream” είναι χαλαρά βασισμένο στον χαρακτήρα του Edward Hyde από το γνωστό βιβλίο του Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde [Η παράξενη υπόθεση του Δρ Τζέκυλ και του κ. Χάυντ]. Ταυτόχρονα αντλεί εννοιολογικό υλικό από το κινεζικό βιβλίο I-Ching και δανείζεται στοιχεία από διαλογιστικές τεχνικές αριθμομέτρησης. 

»Είναι μια παράσταση ήχου διάρκειας μίας ώρας περίπου. Είναι γραμμένο για κουιντέτο πιάνου σε πέντε μέρη, στα ενδιάμεσα των οποίων συνδιαλέγεται με ένα κουιντέτο “ηχοτοπίου”, το οποίο απαρτίζεται από φωνές, άρπα και θιβετιανά κρουστά. Την παράσταση συμπληρώνει το στοιχείο του φωτισμού, δίνοντας μια αίσθηση αργά μετακινούμενου πίνακα. 

»Στο Εdward’s Dream, μουσική, κείμενα και φωτισμός συνυφαίνονται, σε μια απόπειρα να δημιουργηθεί ένας οπτικοακουστικός παράλληλος μονόλογος πάνω στο δυϊσμό της ανθρώπινης ψυχής και στην ανάγκη να μπορούμε κάποιες φορές να “αγκαλιάζουμε” τον σκιώδη εαυτό μας». 

Info
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη
Ημέρες και ώρες: Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27 Απριλίου στις 20:30
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης