Το συγγραφικό φως του Κώστα Κρομμύδα

Το συγγραφικό φως του Κώστα Κρομμύδα

Ο Κώστας Κρομμύδας μας μιλά για τον ρόλο του συγγραφέα

Το συγγραφικό φως του Κώστα Κρομμύδα
Τον Απρίλιο κυκλοφόρησε το πέμπτο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα με τίτλο «Φως μέσα στη θύελλα» από τις εκδόσεις Διόπτρα. Λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά της στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, η παλαιοντολόγος Φωτεινή Μέλιου κάνει ένα ταξίδι στην Ελλάδα, στο νησί όπου μεγάλωσε, την Άθωρα. Η γνωριμία της, όμως, με τον Γκάμπριελ αλλάζει τα δεδομένα της ζωής της και η επιβλητική παρουσία του την παρασύρει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Μια απότομη και χωρίς προηγούμενο καταιγίδα ξεσπά στο νησί, εγκλωβίζοντας κατοίκους και επισκέπτες. Η ραγδαία επιδείνωση του καιρού αποκόπτει κάθε επικοινωνία και η Φωτεινή καλείται να βοηθήσει τις Αρχές όταν ένας ιερέας βρίσκεται άγρια δολοφονημένος. Η αποκάλυψη ότι παρόμοιες δολοφονίες έχουν γίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου περιπλέκει την κατάσταση. Στην Άθωρα δεν παγιδεύονται μόνο οι κάτοικοι, αλλά και ο δολοφόνος. Ποιος ο ρόλος της Σοφί, της μυστηριώδους γυναίκας που χρόνια ζει σε μια σπηλιά του νησιού, απομονωμένη και αμίλητη; Όταν η καταιγίδα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της και τα στοιχεία της φύσης ενωθούν με τη μανία του δολοφόνου, η επιμονή της Φωτεινής θα γίνει το μόνο φως μέσα στη θύελλα.

Το πρώτο βιβλίο του Τρικαλινού συγγραφέα και ηθοποιού εκδόθηκε το Μάιο του 2012 με τίτλο «Μπαμπά, μεγάλωσέ με» και ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα «Η ζωή που έλειπε», το οποίο αναδείχθηκε το 2014 ως ένα από τα πιο συγκινητικά βιβλία της χρονιάς. Τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα το δεύτερο μυθιστόρημά του, «Ογκρέσα», που αναδείχθηκε στα δέκα καλύτερα στην κατηγορία «ερωτικός χαρακτήρας» ενώ τον Μάιο του 2015 κυκλοφόρησε το τρίτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Μη με λησμόνει» που, επίσης, αναδείχθηκε στα καλύτερα βιβλία στην κατηγορία «ηρωίδα έμπνευση». Τον Οκτώβριο του 2016 επανακυκλοφορεί με νέα επιμέλεια και εξώφυλλο το πρώτο του μυθιστόρημα «Η ζωή που έλειπε» από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το ίδιο βιβλίο κυκλοφορεί πλέον μεταφρασμένο και στα αγγλικά με τον τίτλο “Cave of silence”. «Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα η μετάφρασή μου στα αγγλικά Από μόνο του όμως δεν αρκεί καθώς θα πρέπει να συνοδευτεί από τις ανάλογες ενέργειες προώθησης. Δεν παύει, ωστόσο, να μου δίνει χαρά και αν με γεμίζει αυτοπεποίθηση. Η παγκόσμια αγορά είναι τεράστια και τα μεγέθη εντελώς διαφορετικά!» σχολιάζει ο ίδιος σχετικά με τη μετάφραση του βιβλίου του στην αγγλική γλώσσα.

Κλείσιμο


«Η συγγραφή υπάρχει πολλά χρόνια στη ζωή μου. Θυμάμαι τον εαυτό μου από πολύ παλιά να γράφω, μικρές και μεγάλες ιστορίες, ποιήματα και διάφορες σκέψεις. Τα τελευταία έξι χρόνια, όμως, όλο αυτό γίνεται οργανωμένα και ήδη με την έκδοση του “Φως μέσα στη θύελλα” μετράω το πέμπτο μου μυθιστόρημα», δηλώνει ο Κώστας Κρομμύδας, του οποίου οι πηγές έμπνευσης είναι πάρα πολλές. «Ευτυχώς πολλά πράγματα με εμπνέουν. Και λέω ευτυχώς γιατί το θέμα της έμπνευσης είναι μια μεγάλη παγίδα και πιστεύω πως μας έχει στερήσει μεγάλα έργα τα οποία δεν έγιναν πράξη με τη δικαιολογία της έλλειψής της. Μπορώ να πω όμως πως μεγάλες πηγές έμπνευσης είναι τα ταξίδια και η μουσική. Λατρεύω όμως τις κρυφές ιστορίες των ανθρώπων. Αυτές απογειώνουν τη φαντασία μου και την όρεξη για δουλειά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ταλαντούχος συγγραφέας θαυμάζει πολλούς συγγραφείς. «Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Λόγω και της ιδιότητάς μου ως ηθοποιός έχω μεγάλη αδυναμία στα κείμενα των αρχαίων τραγικών. Ευτυχώς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η λογοτεχνία έχει εκφραστές για κάθε είδος. Σε ό, τι αφορά τους ξένους δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Με έχει σημαδέψει ο Μπόρχες και ο Μίλαν Κούντερα στα πρώτα του βιβλία. Μου αρέσει όμως να ανακαλύπτω και τους νέους συγγραφείς της εποχής μας», σημειώνει.

Ο ίδιος θεωρεί πως η επιτυχία για εκείνον είναι να παρασύρει τον αναγνώστη στο δικό του κόσμο και να καταφέρει να τον κάνει να νιώσει και να αισθανθεί. «Το διάβασμα διαχρονικά κατέχει εξαιρετική θέση στην μόρφωση του ανθρώπου. Δεν νομίζω πως έχουν αλλάξει αυτά που ίσχυαν από την πρώτη φορά που κάποιος άρχισε να διαβάζει. Σε ό, τι αφορά τους ρόλους και τις υποχρεώσεις του συγγραφέα έχει να κάνει με το είδος που ο καθένας πραγματεύεται. Κοινός παρονομαστής όμως όλων των ειδών είναι η μόρφωση… όποια και αν είναι αυτή. Σε ό, τι με αφορά προσπαθώ να σέβομαι τον αναγνώστη και να τον παρασύρω στο δικό μου κόσμο. Αν καταφέρω να τον κάνω να νιώσει και να αισθανθεί, θα θεωρήσω πως κάτι πέτυχα», υπογραμμίζει ο συγγραφέας. Τέλος, συμβουλεύει όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή να καθίσουν και να γράψουν, καθώς αυτό προέχει όλων των υπολοίπων και πως μετά αρχίζουν τα δύσκολα.



Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα παρουσιάσεων του καινούργιου του βιβλίου σε Ελλάδα και εξωτερικό:

27 Απριλίου - κεντρική παρουσίαση στην Αθήνα στο βιβλιοπωλείο Books Plus
28 Απριλίου - εκδήλωση υπογραφής αντιτύπων στο βιβλιοπωλείο Χαρτόπολις στο Ψυχικό
29 Απριλίου - live παρουσίαση μέσω Facebook και Instagram από το Καστελόριζο 
30 Απριλίου - παρουσίαση στην κεντρική πλατεία του Καστελόριζου
1 Μαΐου - συμβολική επίσκεψη στο νησί της Ρω, από όπου θα γίνει live μετάδοση
5 Μαΐου - Krefeld της Γερμανίας
6 Μαΐου - Oberhausen 
7 Μαΐου - Βερολίνο 
19 Μαΐου - Καλαμάτα
20 Μαΐου - Κορώνη
30 Μαΐου - Κέρκυρα 
3 Ιουνίου - Αστυπάλαια 
7 Ιουνίου - Βόλο
8 Ιουνίου - Τρίκαλα
9 Ιουνίου - Καρδίτσα
10 Ιουνίου - 11:00 πμ, στη Λέσχη Ανάγνωσης Σοφάδων 
10 Ιουνίου - Θεσσαλονίκη

Οι παρουσιάσεις που ήταν προγραμματισμένες για την Κύπρο αναβάλλονται για το φθινόπωρο λόγω των έκτακτων υποχρεώσεων του Κώστα Κρομμύδα με την αγγλική σειρά “The Durrells”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης