Κλόουν σε ειδικές αποστολές

Κλόουν σε ειδικές αποστολές

Κλόουν από τη Σουηδία ψυχαγωγούν προσφυγόπουλα από τη Συρία στην Ελλάδα στο ντοκιμαντέρ «Γέλιο Χωρίς Σύνορα» που θα προβληθεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Κλόουν σε ειδικές αποστολές
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) παρουσιάζουν σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ «Γέλιο Χωρίς Σύνορα» (Laughter Without Borders) του Andrew Horton. Η προβολή και η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά, τη Δευτέρα 24 Απριλίου, στις 19:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το έργο του οργανισμού Κλόουν Χωρίς Σύνορα, ο οποίος στέλνει κλόουν σε όλο τον κόσμο για να ψυχαγωγήσουν παιδιά που ζουν σε δυσχερή περιβάλλοντα, όπως είναι οι καταυλισμοί προσφύγων. Ο ιδιαίτερος αυτός οργανισμός έχει τη βάση του στην Ισπανία και αποτελείται από 14 επιχειρησιακά παραρτήματα σε αντίστοιχες χώρες στην Αφρική, την Αμερική και την Ευρώπη.

Το «Γέλιο Χωρίς Σύνορα» γυρίστηκε από τον Andrew Horton το καλοκαίρι του 2016 στους προσφυγικούς καταυλισμούς γύρω από τη Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας το οδοιπορικό μελών του οργανισμού Κλόουν Χωρίς Σύνορα από τη Σουηδία. Οι κλόουν πέρασαν αρκετές εβδομάδες σε καθέναν από τους καταυλισμούς με σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά να γελάσουν, να παίξουν και να χαρούν, παρά τον ταραγμένο κόσμο μέσα στον οποίο εκείνα και τόσοι άλλοι ζουν. Τη φωτογραφία και το μοντάζ του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο Brady Foster, που υπήρξε φοιτητής του Horton στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Κλείσιμο
«Συνέλαβα την ιδέα τον καιρό που γινόταν η μεγάλη μετανάστευση Σύριων προσφύγων μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα», δηλώνει ο Andrew Horton. «Εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στην Ελλάδα Αμερικανοί κλόουν – μέσω του οργανισμού Κλόουν Χωρίς Σύνορα- που περιόδευαν σε διάφορες περιοχές προσπαθώντας να κάνουν τους πρόσφυγες να γελάσουν και να νιώσουν τη χαρά της ζωής με κάθε τρόπο». Ο Andrew Horton επικοινώνησε με το αμερικανικό παράρτημα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη για να προτείνει την ιδέα της κινηματογράφησης των κλόουν εν δράσει. Από αυτούς ενημερώθηκε ότι ήταν η σειρά των Σουηδών κλόουν να έρθουν στην Ελλάδα, λόγω εναλλαγής του προγράμματος, κι έτσι προέκυψε η συνεργασία μαζί τους για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ.

«H αρχηγός του σουηδικού παραρτήματος του οργανισμού, Oldoz Javidi, είναι Ιρανή πρόσφυγας, που ένιωσε την ανάγκη με αυτόν τον τρόπο να ανταποδώσει τη βοήθεια που η ίδια είχε λάβει», όπως σημείωσε ο Horton. «Εκείνη, όπως και οι άλλοι τρεις κλόουν είναι στην πραγματικότητα ηθοποιοί, που επιθυμούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους».

Ο Andrew Horton και ο Σουηδός κλόουν Jonas Sjogren θα παρευρεθούν στην προβολή για να παρουσιάσουν την ταινία και να συζητήσουν με το κοινό.

Info
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος)
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Ημερομηνία και ώρα: Δευτέρα 24 στις 19:00
Είσοδος είναι ελεύθερη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης