Τα αυτοπορτρέτα της Μαρία Λάσνιγκ

Τα αυτοπορτρέτα της Μαρία Λάσνιγκ

Ο ΟΠΑΝΔΑ παρουσιάζει την έκθεση «Maria Lassnig - Το Μέλλον Επινοείται με Θραύσματα του Παρελθόντος» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Τα αυτοπορτρέτα της Μαρία Λάσνιγκ
Η Μαρία Λάσνιγκ ήταν μια Αυστριακή καλλιτέχνις που έγινε κυρίως γνωστή για τα αυτοπορτρέτα της, αλλά και για τη θεωρία της «επίγνωσης του σώματος» που ανέπτυξε. Ήταν η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης που κέρδισε το Μεγάλο Αυστριακό Κρατικό Βραβείο το 1988, ενώ απέκτησε και το μεγαλόσταυρο επιστημών και τέχνης το 2005. Η Λάσνιγκ έζησε και δίδαξε στη Βιέννη από το 1980 μέχρι το θάνατό της, το 2014.

Η Λάσνιγκ έχει επίσης τιμηθεί διεθνώς από τα μεγαλύτερα μουσεία, ιδρύματα και διεθνείς διοργανώσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας που της απένειμε το 2013 τον Χρυσό Λέοντα για τη συνολική προσφορά της. Συμμετείχε στη documenta 7 (1982) και στη documenta 10 (1997) και έργα της βρίσκονται στις μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.

Σε λίγες ημέρες, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει μία αφιερωματική έκθεση με τίτλο «Maria Lassnig - Το Μέλλον Επινοείται με Θραύσματα του Παρελθόντος», η οποία διοργανώνεται με την υποστήριξη της αυστριακής κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαρία Λάσνιγκ, από 7 Απριλίου έως 16 Ιουλίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου.

Κλείσιμο


Την έκθεση θα εγκαινιάσουν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο υπουργός Τεχνών και Πολιτισμού, Συντάγματος και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Αυστριακής Δημοκρατίας Τόμας Ντρόζντα, την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 16:00.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Χανς Ούλριχ Όμπριστ και αποτελεί το τελευταίο εκθεσιακό γεγονός που πρόλαβε να σχεδιάσει η ίδια η Λάσνιγκ προσωπικά μαζί του, εστιάζει σε σημαντικά έργα που φωτίζουν τη σχέση της καλλιτέχνιδας με την αρχαιότητα, τη μυθολογία, τον ρόλο της γυναίκας και το ελληνικό τοπίο.

Το ιστορικό μέγεθος της καλλιτέχνιδας Μαρία Λάσνιγκ τονίζεται από τη συγκυρία της συμπόρευσης της έκθεσης με τη documenta 14 και τη θεματική της “Learning from Athens”.
Η Λάσνιγκ επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα από τη δεκαετία του ’50 και ζωγράφιζε όλο και πιο συστηματικά έργα που αφορούν στο ρόλο της γυναίκας στην αρχαία μυθολογία και την αγάπη της για το μεσογειακό τοπίο. Η καλλιτέχνις αποφασίζει έτσι να παρουσιάσει την ιδιαίτερη σχέση της με την Ελλάδα στο τέλος της ζωής της όπως παρουσιάζεται σήμερα στην Αθήνα.



Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από την επί σειρά ετών έμπιστη φίλη της Λάσνιγκ και σημαντική Αυστριακή συγγραφέα Φριντερίκε Μάιρεκερ. Η έκθεση περιλαμβάνει 50 περίπου έργα που προέρχονται από το βασικό υποστηρικτή της έκθεσης, Ίδρυμα Μαρία Λάσνιγκ, καθώς και από τρία από τα μεγαλύτερα μουσεία της Αυστρίας, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Ίδρυμα Ludwig (Μumok), το μουσείο Albertina – Συλλογή Essl της Βιέννης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Johanneum του Γκρατς.

Τα έργα αναδεικνύουν τυπικά χαρακτηριστικά στο έργο της Μαρία Λάσνιγκ: την αυτοπροσωπογραφία και την ευαισθητοποίηση του σώματος, καθώς και τη ζωγραφική απόδοση του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου, τις απεικονίσεις ζώων και τοπίων. Σε μια πρωτότυπη επιλογή από το συνολικό έργο της Λάσνιγκ, η έκθεση προβάλλει το ιδιαίτερα προσωπικό εικαστικό ιδίωμα της καλλιτέχνιδας, που αντιπαραθέτει την επιστήμη με μια υποκειμενική συναισθηματική ζωή και τα μεσογειακά τοπία με φιγούρες από την αρχαία μυθολογία.

Η έκθεση πλαισιώνεται από προβολές του κινηματογραφικού έργου της Λάσνιγκ, επιστημονικές διαλέξεις, ξεναγήσεις και παιδαγωγικά προγράμματα, με στόχο να προάγει τη βαθύτερη κατανόηση των εκθεμάτων της και τη διάδοση του έργου της σε ένα ευρύτερο κοινό.

Info
«Maria Lassnig - Το Μέλλον Επινοείται με Θραύσματα του Παρελθόντος»
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου
Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00
Είσοδος ελεύθερη
Tηλ.: 210 5202420
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης