Ανοίγει ο καιρός… Πάμε για πικ νικ;

Ανοίγει ο καιρός… Πάμε για πικ νικ;

Στα πέριξ της Αθήνας, όμορφες τοποθεσίες για πικ νικ με τα παιδιά

Ανοίγει ο καιρός… Πάμε για πικ νικ;
Η αλήθεια είναι ότι πριν αποκτήσουμε παιδιά, μόνο όταν εμείς ήμαστε παιδιά πηγαίναμε για πικ νικ. Συνήθως στον Υμηττό και την Πάρνηθα, θυμάμαι. Ως φοιτητές στην Αθήνα, δεν την είχαμε αυτή τη συνήθεια. Προς την παραλία κινούμασταν περισσότερο, παρά προς τα βουνά και τα πάρκα. Ως φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό στην Κωνσταντινούπολη, πηγαίναμε συχνά για «μανγκάλ» -όπως λένε οι Τούρκοι, καθώς απαραίτητο στοιχείο του πικ νικ στην Πόλη είναι η ψησταριά- στο Δάσος του Βελιγραδίου και στο Πολονέζκιοϊ. Ακόμα και για πρωινό κάναμε πικ νικ σε διάφορα πάρκα μέσα στην Πόλη, πιο συχνά στο Γιλντίζ -θυμάμαι- δίπλα σε αυτοκρατορικά κιόσκια και μετά πηγαίναμε στο Πανεπιστήμιο. Στην Πόλη υπάρχει/ υπήρχε πολύ -βλέπετε- αυτή η συνήθεια… Και στους πλούσιους, αλλά και στους φτωχούς, που γέμιζαν το γκαζόν δίπλα στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στο κέντρο από το αεροδρόμιο. Αστεία εικόνα. Θύμιζε γιουσουρούμ ή τσιγγανομαχαλά αυτή η κατάσταση. Ήταν το couleur local των κυριακάτικων πρωινών του Μαρμαρά.

Όταν γύρισα στην Αθήνα, ξεχάστηκε αυτή η συνήθεια πάλι. Μάλλον φταίει λίγο και το ότι οι Αθηναίοι δεν «ζούμε» το -έστω λίγο- πράσινο που υπάρχει στην πόλη μας και λίγο παραπέρα. Έχουμε -φαίνεται- άλλες συνήθειες. Χάρη στα παιδιά, εντοπίσαμε τα ωραία μέρη και πάμε ξανά για πικ νικ όταν ανοίξει ο καιρός. 

Κορυφαία επιλογή για πικ νικ, βόλτα, ακόμα και παιδικό πάρτι (!) είναι ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους στο Δαφνί, στο τέρμα της Ιεράς Οδού. Μπορείτε να χαρείτε μια ξενάγηση και να κάνετε πικ νικ σε ένα από τα πολλά σημεία όπου υπάρχουν τα ειδικά ξύλινα τραπέζια και οι πάγκοι. Τα ψηλά δέντρα σάς κάνουν ωραία σκιά. Είναι πανέμορφο όλο τον χρόνο και έχει τμήματα με φαρμακευτικά, ιστορικά φυτά (είδα πρώτη φορά το κώνειο), ωραίες λιμνούλες με νούφαρα, χελώνες και βατραχάκια. Έχει και καφέ με παιδική χαρά στην είσοδό του αν δεν έχετε φροντίσει να πάρετε φαγώσιμα μαζί σας. Συνδυάστε το και με επίσκεψη στη Μονή Δαφνίου - μαθαίνω ανοίγει σύντομα μετά από ριζική ανακαίνιση χρόνων!

Κλείσιμο


Το νέο απόκτημα της Αθήνας, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και Κέντρο Επισκεπτών, το οποίο οι Αθηναίοι το τιμήσαμε δεόντως στα Κούλουμα, είναι επίσης ιδανικό μέρος για πικ νικ, αρκεί να μην έχει πολύ ήλιο, γιατί οι δεντρολιβανιές και οι ρίγανη που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του, μπορεί να διώχνουν τα κουνούπια, αλλά σκιά δεν κάνουν. Ελπίζουμε να παραμείνει έτσι καθαρό και δραστήριο (όπως ήταν μέχρι σήμερα) για να συντηρήσει την αίγλη του καταπληκτικού αυτού αρχιτεκτονικού οικοδομήματος! 

Ο Υμηττός είναι ένα πανέμορφο βουνό κυριολεκτικά μια ανάσα από το Κέντρο. Πίσω από τη Μονή Καισαριανής έχει ωραίο χώρο κάτω από ψηλά κωνοφόρα για πικ νικ, αλλά και πίσω από τον χώρο της Φιλοδασικής Αθηνών έχει χώρο -αν και με λιγότερα δέντρα-, επομένως όποιος προλάβει. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία και σχεδόν κάθε δεύτερο Σάββατο, η Φιλοδασική διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες, τα οποία ακολουθούνται από περίπατο στα μονοπάτια που μπορούν να διασχίσουν παιδιά από 4 χρονών. Πιο ψηλά, βρίσκεται η τοποθεσία Καλοπούλα, όπου μπορείτε να φάτε ποικιλίες και φασολάδα. Έχει και ξύλινα τραπεζάκια στο δάσος για πικ νικ, αλλά δεν ενδείκνυται για ελεύθερο παιχνίδι και για γονείς με καρότσια, καθώς το έδαφος είναι τραχύ και κατηφορικό. Στη μεριά του Υμηττού πάνω από τον Καρέα, ξεκινάει ένα μονοπάτι από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και φτάνει μέχρι την Αργυρούπολη. Έχει ωραία σημεία για πικ νικ με σκιά, τα οποία όμως σταματούν όταν φτάσεις στα καμένα. Η θέα υπέροχη όλες τις εποχές του χρόνου. Πάνω από τον Βύρωνα, ωραία τοποθεσία για πικ νικ είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Κουταλάς, όπου υπάρχουν και γηπεδάκια.

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Τρίτση στο Ίλιον είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Αττικής και καταλαμβάνει έκταση τριών Δήμων. Ο ελεύθερος χώρος είναι τα τελευταία χρόνια λίγο παρατημένος. Έτσι το να βρεις σημείο για πικ νικ δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Παρ' όλα αυτά, η βόλτα στις λιμνούλες είναι πάντοτε όμορφη. Έχει και καφετέρια κάπου στο κέντρο του Πάρκου. Τέλειο -και μερικές φορές πλουσιοπάροχο- πικ νικ όμως, μπορεί κανείς να κάνει στο Κέντρο της Γης, όπου η Οργάνωση Γη κάθε Κυριακή διοργανώνει συλλογική κουζίνα σε έναν υπέροχο χώρο που στηρίζει τις μορφές βιώσιμης ανάπτυξης και έχει και πόνυ! Εσείς συνδράμετε με τον οβολό σας ό,τι έχετε ευχαρίστηση. Απέναντι από το Κέντρο της Γης, υπάρχει ο Πύργος Βασιλίσσης, όπου ο σύλλογος Τατόι διοργανώνει επισκέψεις στον Πύργο και στο οινοποιείο, που περιλαμβάνουν και οινογνωσία. Στο Πάρκο στεγάζεται επίσης και η ΚΣΕΟ Έδρα, η οποία στο κτίριο Natura διοργανώνει τις Κυριακές το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στο βάθος Κήπος» όπου τα παιδάκια φυτεύουν σπόρους!

Το ψηλότερο βουνό της Αθήνας, η Πάρνηθα, παρότι πληγωμένη από τις φωτιές, συνεχίζει να μας προσφέρει ωραίες εμπειρίες μέσα στη φύση. Πικ νικ μπορείτε να κάνετε σε πολλά σημεία στα μονοπάτια και κοντά στα καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι, αλλά η πιο δημοφιλής τοποθεσία είναι τα Ανάκτορα στο Τατόι, καθώς το έδαφος δεν είναι κατηφορικό. Μια λιγότερο προσβάσιμη τοποθεσία για πικ νικ είναι η Μόλλα στον Άγιο Πέτρο. Μπορεί να σας πεταχτεί και κανένα ελαφάκι πίσω από κανένα δέντρο! Απλώς έχετε υπόψη σας ότι για να πάτε εκεί πρέπει να περπατήσετε περίπου ένα τέταρτο σε μονοπάτι, οπότε καλό είναι τα παιχνίδια και όλα τα σύνεργα του πικ νικ, να τα έχετε σε συρόμενο καλάθι (τύπου λαϊκής), σε βαλίτσα με ροδάκια ή σε backpack (τύπου κάμπινγκ). 

Για να πάρετε και να μου δώσετε ακόμα περισσότερες ιδέες για ταξίδια και βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το mamakitasite.wordpress.com.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης