Συζήτηση με τις... Μούσες

Συζήτηση με τις... Μούσες

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μάς προσκαλεί να συνομιλήσουμε νοερά με τις Μούσες που εμπνέουν τους καλλιτέχνες, μέσα από δύο ιδιαίτερες εκδηλώσεις

Συζήτηση με τις... Μούσες
«Η Μνημοσύνη κοιμήθηκε στην Πιερία με το γιο του Κρόνου και γέννησε αυτές τις παρθένες που μας κάνουν να ξεχνάμε τα βάσανά μας και απαλύνουν τους πόνους μας. Εννιά νύχτες συνέχεια ο συνετός Δίας ανεβαίνοντας στο ιερό κρεβάτι του, κοιμότανε δίπλα στη Μνημοσύνη, μακριά απ’ όλους τους αθανάτους. Ύστερα από ένα χρόνο, όταν οι εποχές και οι μήνες είχαν συμπληρώσει τον κύκλο τους κι όταν πέρασαν πολλές μέρες η Μνημοσύνη γέννησε εννιά κόρες… που όλες τις μάγευε η μουσική». Αυτή είναι η αφήγηση του Ησίοδου για το πώς γεννήθηκαν οι Μούσες, οι οποίες ενέπνεαν τους Αρχαίους Έλληνες στην καλλιτεχνική τους δημιουργία και τις οποίες επικαλούμαστε ακόμα και σήμερα.

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, που αναδεικνύουν τον διάλογο των τεχνών και μας προσκαλούν να συνομιλήσουμε νοερά με τις Μούσες. 

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αίθριο του Μουσείου στις 18:00 και αποτελεί το πέμπτο κεφάλαιο της ετήσιας δράσης «Γλυπτικός Λόγος». Η έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Αίθριο του Μουσείου πραγματοποιείται από το καλοκαίρι του 2016 σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος. Κάθε δίμηνο παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό έργο σύγχρονου Έλληνα γλύπτη.

Κλείσιμο
Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017 θα εκτεθεί το έργο του Δημήτριου Αρμακόλλα «Κόρη της Θάλασσας». Η εκδήλωση της Δευτέρας περιλαμβάνει παρουσίαση του έργου του εκλιπόντος καλλιτέχνη από τον ιστορικό τέχνης Νίκο Μοσχονά, ενώ στη συνέχεια αρχαιολόγος του Μουσείου θα μιλήσει για ένα αρχαίο έργο της Συλλογής Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που συνδιαλέγεται με το έργο του Δημητρίου Αρμακόλλα.

Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά, στην Αίθουσα του Βωμού στις 19:00. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμπράττει για άλλη μια φορά με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να παρουσιάσουν από κοινού, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Ορχήστρας «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία», μια συναυλία για Φλάουτο και Άρπα με τίτλο «Πνοές, χορδές και ήρωες του αρχαίου μύθου».

Όταν οι Μούσες -κόρες του Δία και προστάτιδες των τεχνών- δίνουν έμπνευση σε συνθέτες ανεξαρτήτως εποχής ή προέλευσης, η αναδρομή στην ανεξάντλητη πηγή του αρχαιοελληνικού μύθου γίνεται σχεδόν νομοτελειακά. Σχεδόν αναγκαστική μοιάζει και η συνδρομή του φλάουτου και της άρπας, δύο γοητευτικών οργάνων, που συνδέονται μυστηριακά με τον μύθο. Θα ακουστούν έργα των Απόστολου Ντάρλα, Κλωντ Ντεμπυσύ, Γουίλιαμ Άλγουην, Άλαν Χοβχάνες. Στο φλάουτο ο Νίκος Νικόπουλος και στην άρπα η Γωγώ Ξαγαρά. Η παρακολούθηση της συναυλίας είναι ελεύθερη με την προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο.

Info
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πατησίων 44, Αθήνα
Tηλ. 213 214 4891
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης