Ο μίνι απολογισμός του Beyond Hackathon

Ο μίνι απολογισμός του Beyond Hackathon

Μια τριήμερη διαδικασία, 120 και πλέον συμμετοχές, 35 προτάσεις από ισάριθμες ομάδες και πάνω απ’ όλα μια παρέα πιτσιρικάδων που κέρδισε τις εντυπώσεις 

Ο μίνι απολογισμός του Beyond Hackathon
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την εμπειρία των πελατών λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής κατά τη διαδικασία προσέλκυσής τους; Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τους πελάτες λιανικής; Πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την καθημερινή λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Πώς μπορεί η εφαρμογή νέων τεχνολογικών εννοιών όπως το Blockchain και το Internet of Things να εξελίξει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες; 

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά ερωτήματα που έθεσαν οι διοργανωτές του 2ου περιφερειακού διαγωνισμού Beyond Hackathon. Ο τελευταίος είναι μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών του Κέντρου Καινοτομίας της Eurobank που έχουν ως στόχο «να ενθαρρύνουν, να καλλιεργήσουν και να προάγουν την ανοιχτή καινοτομία στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δουλεύοντας συνεργατικά με τοπικά και διεθνή οικοσυστήματα τεχνολογικής καινοτομίας». Πιο συγκεκριμένα, ο 2ος περιφερειακός διαγωνισμός
Beyond Hackathon ήταν αφιερωμένος στο fintech, τη νέα μεγάλη βιομηχανία που φέρνει την καινοτομία στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 17-19 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της Eurobank στη Νέα Ιωνία -κτίριο Η-, σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς Found.ation
και The Cube
Κλείσιμο



Και σε αυτό το σημείο έχει νόημα ένας μικρός απολογισμός. Πάνω από 120 νέοι σε ηλικία developers με καινοτομικές ιδέες (από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής) προσπάθησαν για το καλύτερο, καταθέτοντας μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες ούτε λίγο ούτε πολύ 35 προτάσεις.  

Μια ομάδα τριών φοιτητών ελληνικών ΑΕΙ -ο ένας από το ΕΜΠ, ο άλλος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο τρίτος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- ήταν οι νικητές του. Η λύση που «κατέβασαν» οι τρεις φοιτητές έπεισε τους κριτές ότι αξίζουν το 1ο βραβείο του 2ο Regional Fintech Hackathon, ένα βραβείο που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ. Η ομάδα των τριών φοιτητών -το όνομα της, Block17- παρουσίασε μια Blockchain-based bank-to-bank λύση εκκαθάρισης των συναλλαγών.



Στη δεύτερη θέση βρέθηκε μια ομάδα τεσσάρων φίλων συμφοιτητών από τη Σερβία. Το όνομα της ομάδας ήταν Hacking Squad. Το ταξίδι τους στην Αθήνα άξιζε το κόπο γιατί φεύγουν με ένα χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, έχοντας υποστηρίξει μια λύση που κάνει λιγότερο βαρετές τις τραπεζικές συναλλαγές με μια μικρή βοήθεια από την Alexa.

Η ομάδα Wire Buzz, ο τρίτος νικητής της βραδιάς -με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ- «έπαιξε» πάνω σε ένα σύστημα ταχύτερης και ευκολότερης ειδοποίησης για έναν e-shopper όταν ολοκληρώνεται μια συναλλαγή.

Ειδικό βραβείο -χωρίς χρήματα αλλά με ένα καλό δώρο όπως είπε ο Σωτήρης Συρμακέζης εκ μέρους των διοργανωτών- «πάει» στους πιτσιρικάδες, τους συμμαθητές από το Κολλέγιο Αθηνών, που η λύση τους, αλλά πολύ περισσότερο ο τρόπος της παρουσίασης της ενθουσίασε τους κριτές και το κοινό. Ο Νίκος, είναι ακόμη μαθητής στη Γ´ Λυκείου στο Κολλέγιο και μαζί με τους συμμαθητές του, παρουσίασαν μια λύση για συναλλαγές που ενθουσίασε κριτές και ακροατήριο. Ο ίδιος γύρω στα 17 έχει ήδη επιλέγει για να σπουδάσει στο ΜΙΤ. 



Παραμένοντας στο πεδίο του απολογισμού, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως ένα μεγάλο στοίχημα κερδήθηκε. Πρώτο στοιχείο, η αριθμητική του πράγματος. 120 και πλέον συμμετοχές από τις οποίες οι 22 από το εξωτερικό (Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία). Καλά νούμερα. Δεύτερο στοιχείο, η ωρίμανση των προτάσεων σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό. Επιπλέον, πιο εστιασμένες οι προτάσεις στα ενδιαφέροντα των τραπεζικών στελεχών. 

Ένα τρίτο στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ήταν και η δυνατότητα που δόθηκε για να συμμετέχουν και startups που συστήθηκαν από το 2012 και μετά. Σημαντική προϋπόθεση για τις startups, όπως και για όλους τους συμμετέχοντες, ήταν να παρουσιάσουν ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία το οποίο θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του Beyond Hackathon. 

Τέταρτο στοιχείο, το API (Application Programming Interface), που διέθεσε η τράπεζα στους συμμετέχοντες, έδινε περισσότερες δυνατότητες στους χρήστες από το περσινό ενώ, σε όλη τη διάρκεια του Διαγωνισμού, στελέχη από το ΙΤ της τράπεζας ήταν παρόντα και όπου χρειάστηκε προσέτρεξαν σε βοήθεια. 



Πέμπτο στοιχείο, η επιδίωξη να έρθουν εγγύτερα οι συμμετέχοντες με το πρόγραμμα egg – enter•grow•go και η ενθάρρυνση στις ομάδες να καταθέσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο στον 5ο κύκλο του. 

Έκτο στοιχείο, η επιβεβαίωση της πολιτικής ανοικτών θυρών απέναντι σε όλους τους developers που θα έχουν μια ωραία ιδέα να δουλέψουν συνεργατικά με τις επιχειρηματικές μονάδες της τράπεζας . Άλλωστε, έχει ειπωθεί κατά κόρον το Βeyond Hackathon για την Eurobank αποτελεί έναν καινοτόμο και αποτελεσματικό τρόπο για την αναζήτηση του δυναμικού με ταλέντο που θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.






























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης