To θέατρο στην Αρχαία Μακεδονία

To θέατρο στην Αρχαία Μακεδονία

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί μία σχετική ομιλία της ομότιμης καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας, Στέλλας Δρούγου, καθώς και θεατρικό αναλόγιο από τον Δημήτρη Λιγνάδη

To θέατρο στην Αρχαία Μακεδονία
Η άφιξη του Αθηναίου τραγικού ποιητή Ευριπίδη στην αυλή του βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαου στο τέλος του 5ου αιώνα πΧ. αποτελεί ένα ορόσημο για την ιστορία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και ιδιαιτέρως στις βόρειες χώρες του ελληνικού κόσμου. Η κυρίαρχη λατρεία του Διόνυσου και οι μουσικοί αγώνες που μαρτυρούνται για τις περιοχές αυτές αποτελούν το πρόσφορο έδαφος για την επικράτηση του θεατρικού λόγου. 

Η αποκάλυψη του θεάτρου των Αιγών (Βεργίνα) -της πρώτης πρωτεύουσας του βασιλείου-, ενός από τα πρώιμα παραδείγματα της αρχιτεκτονικής των αρχαίων θεάτρων, δηλώνει το δεύτερο ορόσημο στην ιστορία του θεάτρου στη Μακεδονία, ένα μνημείο, το οποίο μάλιστα συνδέεται με χαρακτηριστικά πολιτικά γεγονότα, όπως η δολοφονία του Φιλίππου Β΄ το 336 πΧ. 

Έκτοτε, και στη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου, δημιουργούνται λίθινες θεατρικές εγκαταστάσεις και θεατρικά έργα όχι μόνο στην επικράτεια του βασιλείου της Μακεδονίας, αλλά και ευρύτερα, στις πόλεις και στις πρωτεύουσες των νέων βασιλείων των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή, δείγμα πάντοτε της προηγμένης πολιτικής και πολιτισμικής ζωής. Έμμεσες μαρτυρίες από προϊόντα της βιοτεχνίας, επιγραφές και άλλες γραπτές αφηγήσεις επιβεβαιώνουν με έμφαση τη σημασία του θεάτρου σε όλες τις εκφάνσεις και σε όλα τα έργα του. 

Κλείσιμο


«Το θέατρο στο βασίλειο της Αρχαίας Μακεδονίας» είναι και ο τίτλος της ομιλίας της Στέλλας Δρούγου, ομότιμης καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Το θέατρο στην Αρχαία Μακεδονία», καρπού της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Σωματείο Διάζωμα. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο αύριο, Πέμπτη 23 Μαρτίου, στις 19.00. Ρόλο συντονιστή στη συζήτηση θα αναλάβει ο πρόεδρος του Διαζώματος, Σταύρος Μπένος.



Μετά τη διάλεξη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει θεατρικό αναλόγιο με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης διαβάζει αποσπάσματα από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη και λέει λίγα λόγια για το ανέβασμα της παράστασης από τον ίδιο, το καλοκαίρι του 2013, «στα της Ελλάδος αρχαία θέατρα». Η είσοδος στην ομιλία και στο θεατρικό αναλόγιο είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα αρχίσουν να διανέμονται στις 17.30. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου.

Info
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 72.82.333
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης