Εξοχικό με... θέα

Εξοχικό με... θέα

Πώς κύλησε η ζωή στη Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες ημέρες

Εξοχικό με... θέα
Η άνοιξη μπήκε για τα καλά στη Θεσσαλονίκη και ο κόσμος απολαμβάνει τον ήλιο, με τις υψηλές θερμοκρασίες να έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και η ζωή συνεχίζεται με άλλα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα.

Το “Glory” των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ ήρθε στη Θεσσαλονίκη και το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον περασμένο Νοέμβριο. Από την Πέμπτη προβάλλεται στις αίθουσες. Μία ακόμα εξαιρετική ταινία, που θίγει τα κακώς κείμενα του συστήματος στη Βουλγαρία, δίχως φόβο, με καθαρή φωνή και ματιά. Ο Τσάνκο Πετρόφ είναι ένας βιοπαλαιστής που εργάζεται στις σιδηροδρομικές γραμμές. Άνθρωπος με αξίες κι ιδανικά. Κάνει απλά το χρέος του. Διαπιστώνει όμως, πως όσο πιο μέσα μπαίνεις, τόσο μεγαλύτερη σαθρότητα ανακαλύπτεις. Με τη διαφθορά και τις εξυπηρετήσεις να κυριαρχούν. Πρωταγωνίστρια και πάλι η Μαργκίτα Γκόσεβα. Μετά την συγκλονιστική ερμηνεία της στο «Μάθημα», αποτελεί και πάλι την κινητήριο δύναμη του έργου. Ο δυνατός έχει το πάνω το χέρι. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια, σε μία χρεοκοπημένη από αξίες κοινωνία.

Και από τα Βαλκάνια στο Βέλγιο και τις παθογένειες του δυτικού κόσμου, που θίγουν και πάλι επιτυχημένα οι αδελφοί Νταρντέν. Το «Άγνωστο κορίτσι» προβάλλεται στην κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον, εκεί που το παρακολουθήσαμε κι εμείς. Η Τζένι Ντάβιν είναι μία νεαρή γιατρός στη Λιέγη του Βελγίου. Ένα απροσδόκητο γεγονός, αλλάζει τη ζωή της. Στον αγώνα της θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον υπόκοσμο της πόλης, που επιθυμεί τη συγκάλυψη του γεγονότος. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που νιώθουν τύψεις, παρόλο που δεν είναι δολοφόνοι. Η ευγένεια και το ενδιαφέρον έρχονται σε αντιδιαστολή με την ηθική απάθεια που κυριαρχεί στις μέρες μας. Η Τζένι εξελίσσεται σε τραγική φυσιογνωμία. Από το ιατρείο και τους ασθενείς, καλείται να βγει στο δρόμο και να μετατραπεί σε γιατρό της ζωής, ανάμεσα σε νοσηρά στοιχεία. Και πάλι με μία γυναίκα στο προσκήνιο, την Αντέλ Ενέλ, oι σκηνοθέτες πετυχαίνουν τον στόχο τους να αφυπνίσουν συνειδήσεις, να ευαισθητοποιήσουν τον θεατή και να τον θέσουν σε θέση πρωταγωνιστή. Ένα κοινωνικό δράμα για την αποξένωση στον κόσμο και τους ρομαντικούς, που ακόμα αναζητούν την αλήθεια.

Κλείσιμο
Ξεκινούν εκ νέου και τα αφιερώματα της Ταινιοθήκης της πόλης. Τιμώμενο πρόσωπο, η Ιζαμπέλ Ιπέρ, που την είδαμε στο “Elle” σε έναν ρόλο που της εξασφάλισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Αυτή τη φορά, προβλήθηκαν και προβάλλονται οι ταινίες «Η τελετή» του Κλοντ Σαμπρόλ (1995), «Σπίτι με θέα» της Ούρσουλα Μέγιερ (2008) και «Στη χώρα των άλλων» του Χονγκ Σανγκ-σου (2012).

Και από το σινεμά στο θέατρο. «Ένα εξοχικό παρακαλώ» στο «Αριστοτέλειον». Aν κάποιος θέλει να πάει στο θέατρο και να γελάσει, αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία. Δίχως πολλή σκέψη. Να ξεφύγει, βλέποντας επί σκηνής το έργο του Γιώργου Φειδά, σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου. Κώστας Αποστολάκης, Μαριάννα Τουμασάτου, Μάριος Αθανασίου, Σοφία Μανωλάκου, Αρης Τσάπης, Κωνσταντίνα Κομματά και Σπύρος Πούλης συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα σε μία σπουδαία παράσταση, που συνεχίζει να παίζεται.

Δυστυχώς, μέσα σε όλα τα όμορφα, είχαμε και μία πολύ δυσάρεστη είδηση. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, στα έργα για το μετρό Θεσσαλονίκης. Θύμα του δικού μας Γεφυριού της Άρτας. Πορεία μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 74 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη τίμησε για πέμπτη συνεχή χρονιά τα θύματα του εβραϊκού πληθυσμού που υπέστησαν τις διώξεις των Ναζί και οδηγήθηκαν στον τόπο μαρτυρίου και θανάτου, θύματα του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. 

Στα αθλητικά δρώμενα, με επιτυχία διοργανώθηκε το Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας στο βόλεϊ. Στο μεγάλο παιχνίδι, ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό (3-1 σετ), ενώ στον τελικό η ομάδα του Πειραιά κατέβαλε την αντίδραση της αξιόμαχης, Κηφισιάς με 3-1 και πάλι, κατακτώντας ακόμα έναν τίτλο, αυτή τη φορά στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης.

Αυτή ήταν η ζωή στην πόλη μας, αυτές τις ημέρες. Φτάσαμε στα μέσα της νηστείας και το Πάσχα, που συνεπάγεται διακοπές, πλησιάζει. Όλοι μας χρειαζόμαστε ανάσες. Μέχρι την επόμενη Τρίτη, καλά να περνάτε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης