Η μαγιά μιας εξέγερσης

Η μαγιά μιας εξέγερσης

Ο φιλόσοφος και ιστορικός τέχνης Zορζ Ντιντί-Ιμπερμάν θα δώσει μία διάλεξη στο Μέγαρο Μουσική με τίτλο «Πώς κληρονομείται το θάρρος;»

Η μαγιά μιας εξέγερσης
Μπορεί μία εξέγερση να αφήσει μία παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα με το οποίο θα ασχοληθεί ένας σημαντικός φιλόσοφος της εποχής μας, ο Zορζ Ντιντί-Ιμπερμάν
, στη διάλεξη με τίτλο «Πώς κληρονομείται το θάρρος;» που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στις 19.00. Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities του Λονδίνου υπό την επιμέλεια του
Κώστα Δουζίνα, διευθυντή του τελευταίου.

Κλείσιμο
Στη διάλεξή του, ο Zορζ Ντιντί-Ιμπερμάν
θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στην εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας (1943) και στην αξιοποίηση της πολιτικής παρακαταθήκης αυτού του κομβικού ιστορικού γεγονότος από μεταγενέστερες ομάδες εξεγερμένων στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης. Βασικός σκοπός του ομιλητή είναι να παρουσιάσει στο κοινό τις σκέψεις του σχετικά με την κληρονομιά που μπορεί να αφήσει στις επόμενες γενιές μια εξέγερση.

O φιλόσοφος και ιστορικός τέχνης Zορζ Ντιντί-Ιμπερμάν
διδάσκει στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (École des Hautes Études en Sciences Sociales) του Παρισιού. Έχει δημοσιεύσει περίπου τριάντα βιβλία για την ιστορία και τη θεωρία των εικόνων. Το επιστημονικό του πεδίο εκτείνεται χρονικά από την Αναγέννηση έως τη σύγχρονη τέχνη, με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα της εικονογραφίας του 19ου αιώνα, καθώς και στην αξιοποίησή της από τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αιώνα.

Έχει διδάξει ως προσκεκλημένος καθηγητής, μεταξύ άλλων, στα Πανεπιστήμια Τζονς-Χόπκινς της Βαλτιμόρης, του Φράιμπουργκ, της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϊ), του Τορόντο, της Ιερουσαλήμ, της Βενετίας, της Βασιλείας, των Βρυξελλών καθώς και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και αλλού. Συμμετέχει επίσης ως μέλος σε καλλιτεχνικά και επιστημονικά συμβούλια πολιτιστικών φορέων διεθνούς κύρους (Κέντρο Georges Pompidou και Μουσείο του Ανθρώπου στο Παρίσι, Ινστιτούτο Τέχνης Courtauld στο Λονδίνο κά.). Επίσης, είναι αποδέκτης πολλών διακρίσεων και βραβείων στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες.

Τη διάλεξη θα προλογίζει ο Δημήτρης Παπανικολάου, καθηγητής Νεοελληνικών Σπoυδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30, ενώ η ομιλία θα δοθεί στα γαλλικά και θα υπάρχει παράλληλη ελληνική μετάφραση. Στους ομιλητές του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» περιλαμβάνονται ακόμη τρεις σημαντικοί διανοητές: ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ (20 Μαρτίου), ο Στίβεν Φρος (24 Απριλίου) και ο Μποαβεντούρα ντε Σόουζα Σάντος (8 Μαΐου). Τέλος, η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης