Γονείς, τι θα κάνετε το τριήμερο;

Γονείς, τι θα κάνετε το τριήμερο;

Στην Αθήνα ή όχι, περνάμε καλά κι εμείς και τα παιδιά!

Γονείς, τι θα κάνετε το τριήμερο;
Ήρθε το τριήμερο. Μπορούμε λοιπόν να φύγουμε για το… χωριό! Η πρώτη σκέψη σε πολλούς ενδεχομένως να είναι αυτή. Αν όμως δεν έχετε καμία όρεξη να ανοίγετε ένα κλειστό (βρώμικο και κρύο) εξοχικό σπίτι, και αντιθέτως έχετε όρεξη για να δείτε νέα μέρη, από την Αθήνα και σε (μάξιμουμ) δύο ώρες απόσταση, υπάρχουν πολύ όμορφα μέρη μέσα στη φύση και με δυνατότητες διαμονής και για μεγάλες παρέες με παιδιά και για μεγάλες οικογένειες. 

Στην ορεινή Κορινθία, η Γκούρα, το οροπέδιο του Φενεού και η λίμνη Δόξα. Όπως λένε πολλοί, μια μικρή Ελβετία. Σίγουρα θα βρείτε μέρος για να πετάξετε τον χαρταετό σας εκεί γύρω… Κοντά στην Κόρινθο, στο Σοφικό, υπάρχει και το The Ranch https://www.ranch.gr, ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για παιδιά, με άλογα, αθλητικές εγκαταστάσεις και εορταστικό πρόγραμμα για το τριήμερο ή για ημερήσια εκδρομή.  

Μπορείτε επίσης να τραβήξετε προς τον Ελικώνα και να μείνετε στο Κυριάκι Βοιωτίας. Στη θέση Αρβανίτσα, λίγο πιο ψηλά από το χωριό, μπορείτε να πετάξετε χαρταετό και να κάνετε Κούλουμα. Κοντά στην Άμφισσα, στις πλαγιές της Γκιώνας, βρίσκεται το δασικό χωριό Καψίτσα. Είναι ιδανικό για μεγάλες οικογένειες και για παρέες με παιδιά. Αντίστοιχες δυνατότητες διαμονής, μπορείτε να βρείτε στην Αμφίκλεια, στη λιγότερο δημοφιλή πλευρά του Παρνασσού. Σε κοντινή απόσταση, μπορείτε να επισκεφτείτε το Vagonetto, το μεταλλευτικό πάρκο και το μουσείο Άρτου (για να βάλουμε και λίγη επιμόρφωση στο ταξίδι μας!). 

Κλείσιμο
Αν προτιμάτε να είστε λίγο κοντά στα καρναβάλια (γιατί με μικρά παιδιά δεν μπορείτε να ζήσετε τους ξέφρενους ρυθμούς και τα μεθύσια της Αποκριάς -μην τρελαθούμε κιόλας!), μπορείτε να κινήσετε προς την ορεινή Αχαΐα και να μείνετε στο Αχαϊκό Χωριό, για να κάνετε μια βόλτα προς την Πάτρα. Ή στο Γαλαξίδι, για να δείτε (από την απέναντι πλευρά της παραλίας) το έθιμο των Αλευρομουτζουρωμάτων την Καθαρά Δευτέρα.

Ωραίες οι εκδρομές, αλλά και η Αθήνα είναι όμορφη! Εξάλλου, υπήρξε ανέκαθεν το επίκεντρο των διονυσιακών γιορτών και οι Αθηναίοι θεωρούνταν πάντοτε οι πιο αυθεντικοί καρναβαλιστές με το μπρίο, την σαρκαστική τους διάθεση, το πείραγμα και το γλέντι. Είναι αυτός ο αττικός ουρανός, πώς να το κάνουμε!

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όλες οι εκδηλώσεις συγκεντρώνονται γύρω από την Ακρόπολη και τη γειτονιά της Πλάκας. Με κίνητρο την αγάπη για την Αθήνα, το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών διοργανώνει την Κυριακή το 7ο Κυνήγι Θησαυρού με εκκίνηση το εστιατόριο Διόνυσος-Zonars, από τις 10.00 το πρωί έως τις 12.00 στα μνημεία της Αθήνας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
. Ωραίες δραστηριότητες ετοιμάζει και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκα. Όσοι προτιμάτε να βρεθείτε πιο κοντά στη φύση, απομακρυνόμενοι λίγο από το κέντρο της Αθήνας, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχου θα έχει καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου ωραίες εκδηλώσεις. Πιο αναλυτικά  εδώ

Για την Καθαρά Δευτέρα, οι Αθηναίοι πάντα προτιμούσαμε τον Λόφο του Φιλοπάππου. Πηγαίναμε με τους γονείς μου και φίλους τους σε εκείνο το πλάτωμα που δεν έχει δέντρα, καλώδια κοκ. Θυμάμαι πολλές προσπάθειες να πετάξουμε το χαρταετό με φόντο τη συννεφιασμένη Αθήνα… Θυμάμαι και τα Κούλουμα στο ατελιέ του καλλιτέχνη Σπύρου Βασιλείου, που εκείνη την ημέρα ήταν ανοιχτό σε φίλους, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Ο λόφος του Φιλοπάππου συνεχίζει να είναι και σήμερα η πρώτη επιλογή για την Καθαρά Δευτέρα. Για να σας δώσω όμως κι άλλες ιδέες, άλλα πάρκα που ενδείκνυνται για χαρταετό είναι το άλσος Βεΐκου, ο Βοτανικός κήπος Διομήδους, το Πάρκο Τρίτση, ο λόφος Πανί, το Τατόι και ο Υμηττός (ιδιαίτερα πίσω από τη Μονή Καισαριανής που έχει άπλα (μην αφήνετε όμως τα παιδιά να αποψιλώνουν το Αισθητικό Δάσος κόβοντας λουλούδια!).

Το σημαντικότερο, όμως, για όλους όσοι έχουμε μικρά παιδιά είναι να θυμόμαστε ότι αν ξυπνήσουμε κουρασμένοι την Κυριακή της τελευταίας Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα, όταν όλος ο κόσμος «κάνει κάτι», «βγαίνει», γλεντάει και πετάει χαρταετό, δεν πειράζει και να μείνουμε σπίτι. Τα πρώτα χρόνια ως μαμά, με ενοχλούσε πολύ αυτό. Θεωρούσα ότι όλοι, εκείνες τις μέρες πρέπει -ντε και καλά- να βγούμε και να διασκεδάσουμε, παραβλέποντας ότι με μωρά και πολύ μικρά παιδιά, αυτό απαιτεί οργάνωση, πρόνοια και προετοιμασία την οποία πολλές φορές δεν άντεχα να σηκώσω. Δεν πειράζει λοιπόν και να μείνουμε σπίτι… Να απολαύσουμε με τις πιτζάμες τον καφέ, να φτιάξουμε -ενδεχομένως- μια πολύ ωραία τυρόπιτα (για να τιμήσουμε το έθιμο της Τυρινής), να αντέξουμε τον χαμό των παιχνιδιών και των -άλλοτε γλυκύτατων και άλλοτε απολύτως εκνευριστικών- αιτημάτων των παιδιών και να κοιτάξουμε χωρίς ενοχές από το παράθυρό μας τον υπέροχο αττικό ουρανό με τους πολύχρωμους χαρταετούς να μας θυμίζουν ότι και του χρόνου θα έρθουν οι Απόκριες και η Καθαρά Δευτέρα!

Info
Για ακόμα περισσότερες ιδέες για ταξίδια και βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το mamakitasite.wordpress.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης