Γευματίζοντας στην Αμερική

Γευματίζοντας στην Αμερική

Το φωτογραφικό πρότζεκτ “Weeknight dinners” της Λόις Μπίλεφελντ δείχνει την ιεροτελεστία του φαγητού όπως την ακολουθούν άτομα διαφορετικής ηλικίας, φυλής και κουλτούρας

Γευματίζοντας στην Αμερική
Την ιεροτελεστία του γεύματος σε όλες τις ΗΠΑ μέσα από μια σειρά φωτογραφιών έχει συλλέξει η φωτογράφος Λόις Μπίλεφελντ, στο πλαίσιο του φωτογραφικού της πρότζεκτ “Weeknight dinners”. Με τον φωτογραφικό της φακό αιχμαλώτισε ένα τυπικό δείπνο τόσο μεμονωμένων ανθρώπων όσο και οικογενειών, αναδεικνύοντας τις διαφορές πίσω από την ηλικία, τη φυλή και την κουλτούρα.

Το έργο έχει φιλοξενηθεί τόσο στο Inova όσο και στο Portrait Society Gallery στο Μιλγουόκι, στο Μουσείο Σύγχρονης Φωτογραφίας στο Σικάγο και πρόσφατα στο Wisconsin Triennial στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μάντισον. Η Λόις Μπίλεφελντ είναι απόφοιτη του τμήματος Φωτογραφίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Rochester. Έχει κάνει 10 ατομικές εκθέσεις ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα ενώ έχει συμμετάσχει σε είκοσι ομαδικές. Μόνιμες συλλογές της εκτίθενται στο Μουσείο Ομοφυλοφυλικής Τέχνης Leslie-Lohman στη Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Τέχνης του Ουισκόνσιν και στο Μουσείο Τέχνης Racine.  

Η Λόις φωτογράφιζε από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη ούτως ώστε να πιάσει τα πορτρέτα της σε χρόνους μετά τη δουλειά και σε χρόνους που περνούν τα άτομα ως οικογένεια. Τα αποτελέσματα του φωτογραφικού της πρότζεκτ είναι αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν τους ανθρώπους να γευματίζουν μόνοι τους ή οικογενειακά, στην τραπεζαρία ή στον καναπέ, με πρόχειρο ή με μαγειρεμένο φαγητό.

Κλείσιμο


Το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πολύπλοκοι ήταν αυτό που την προκάλεσε να δημιουργήσει αυτή τη φωτογραφική σειρά. Η ίδια πιστεύει πως υπάρχει μια σταθερότητα στις συνήθειές μας και αυτές καθορίζουν το ποιοι είμαστε. Η περιέργεια της Λόις έγκειται στο γιατί οι άνθρωποι κάνουν πράγματα, τι κάνουν, πού τα κάνουν και πώς - μία περιέργεια που καθοδηγείται από το ενδιαφέρον της για τη διαφορετικότητα.

Η φωτογράφος ζητούσε από τους ανθρώπους να ετοιμάσουν το γεύμα τους όπως κάνουν καθημερινά και να ποζάρουν στον φακό λίγο πριν γευματίσουν, ενώ έκανε και ερωτήσεις σχετικά με την αγορά των τροφίμων και την προετοιμασία του γεύματος. Αυτό που την εντυπωσίασε ήταν οι τεράστιες διαφορές στο πού και τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες. Η κλασική εικόνα με την οικογένεια να γευματίζει στην τραπεζαρία ήταν σπάνια. Πολλοί έτρωγαν σε ξεχωριστά σημεία του σπιτιού ενώ, παράλληλα, μπορεί να διάβαζαν μια εφημερίδα  ή να κοιτούσαν έξω από το παράθυρο.



«Ο καθένας τρώει και έχει ένα είδος ρουτίνας στο γεύμα του. Προσωπικά, πάντα αγαπούσα το φαγητό - αγαπημένη μου συνήθεια καθώς μεγάλωνα ήταν να φτιάχνω το γεύμα του σαββατοκύριακου για την οικογένειά μου. Μπορούσα να κάνω ό,τι ήθελα αλλά χρειαζόταν να ακολουθώ μια συνταγή, να γράψω και να δώσω τη λίστα των υλικών στους γονείς μου και τότε να το φτιάξω. Η οικογένειά μου πάντα έτρωγε μαζί στο δείπνο (έπρεπε να το ζητήσουμε αν χρειαζόταν να λείψουμε). Καθώς μεγάλωνα, άρχισα να μαγειρεύω συστηματικά και να βρίσκω τις δικές μου γεύσεις αλλά από μικρή συνειδητοποίησα ότι το φαγητό φέρνει κοντά τους ανθρώπους και είναι ένας τρόπος να εξερευνήσει κανείς διαφορετικές κουλτούρες. Δεν θυμάμαι πότε μου ήρθε η ιδέα για το “Weeknight dinners”, αλλά ήξερα πως με ενδιέφερε να παρατηρώ τις συνήθειες των ανθρώπων και τις βραδινές τελετουργίες. Δουλεύω με σειρά, καθώς μου αρέσει να βλέπω τις ομοιότητες και τις διαφορές σε ανθρώπους με ένα θέμα που είναι κοινό - όλοι μας τρώμε. Δούλεψα σε αυτό το πρότζεκτ από το 2013 έως το 2015, δημιουργώντας 78 πορτρέτα κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και άλλα 16 στο Λουξεμβούργο», αναφέρει η ίδια.





























Info
Περισσότερες λεπτομέρειες στο site της Λόις www.loisbielefeld.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης