Οικογενειακές εξορμήσεις τον χειμώνα

Οικογενειακές εξορμήσεις τον χειμώνα

Χρήσιμες συμβουλές για να ετοιμάσετε το επόμενο χειμερινό ταξίδι μαζί με τα παιδιά σας!

Οικογενειακές εξορμήσεις τον χειμώνα
Αν καταφέρετε να ξεπεράσετε τις ιώσεις και τα κρυολογήματα μες στο καταχείμωνο, έχετε κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα! Το δεύτερο είναι αντισταθείτε στην ιδέα του πόσο κουραστική μπορεί να είναι μια χειμερινή εκδρομή με τα παιδιά και στις σειρήνες που σας αποτρέπουν να το κάνετε γιατί είναι χειμώνας, κάνει κρύο κοκ. (συνήθως αυτές οι σειρήνες έχουν ονοματεπώνυμο και ακούν στο παρατσούκλι «γιαγιά», «παππούς»). Αν το κάνετε για πρώτη φορά, δεν θα είναι εύκολο. Θα εκνευριστείτε, θα κουραστείτε, αλλά την επόμενη φορά θα είστε καλύτεροι. Με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως γονείς, θα μπορείτε πιο εύκολα να διαχειριστείτε τα παιδιά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σε άγνωστα μέρη, θα ξέρετε καλύτερα τι πρέπει να πάρετε μαζί σας και τι είναι περιττό, και πάνω από όλα, θα ανακαλύψετε νέους τρόπους να περνάτε καλά με τα παιδιά!

Αρχικά, προετοιμάστε τα παιδιά για το ταξίδι: πού πάτε, ποιο είναι το πλάνο, τι καινούργιο θα δείτε, ποιες ενδεχομένως να είναι οι δυσκολίες. Βάλτε τα παιδιά στο κόλπο από το στάδιο της βαλίτσας, όσο κουραστικό και να ακούγεται αυτό. Δώστε στα παιδιά περιθώρια επιλογής, αλλά μικρά. Ποια τσάντα θα κρατήσουν, ποια παιχνίδια τους θα πάρουν… Επιλογές που αφορούν μόνο στα ίδια και όχι τους γονείς τους. Επίσης, μην τα ρωτάτε για τα πάντα. Πολύ σοφή η κουβέντα αυτή που μου είπε κάποτε μία μαμά: «Μην ρωτάς το παιδί σου για όλα. Θα νομίζει ότι μπορεί να αποφασίζει για τα πάντα και θα γίνει ένας μικρός τύραννος!».

Για να είναι οι χειμερινές εξορμήσεις ξεκούραστες και διασκεδαστικές και για τους γονείς, πρέπει πρώτα από όλα να έχετε να ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με το υψόμετρο και τις λοιπές ιδιομορφίες της περιοχής όπου θα ταξιδέψετε. Τον καιρό δεν μπορείτε να τον ελέγξετε, αλλά στο μέτρο που σας αναλογεί, οι βασικές αρχές είναι: όχι πολλά πράγματα, σωστή επιλογή ξενοδοχείου, καλή παρέα.

Όχι πολλά πράγματα

Τον χειμώνα, όσο λίγα πράγματα και να πάρεις, καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Τα πουλόβερ, τα γάντια, τα σκουφιά, τα κασκόλ, οι κάλτσες, τα καλσόν γεμίζουν μια βαλίτσα για πλάκα. Η εμπειρία έχει καταδείξει ότι καλό είναι στις χειμερινές διακοπές να αποφεύγεις να παίρνεις ρούχα «όμορφα». Γιατί; Απλά δεν φαίνονται! Ξέχνα τα φορεματάκια και τις μπαλαρίνες για τα κοριτσάκια σου μες στο καταχείμωνο. Ξέχνα τα καλαίσθητα σακάκια και τα πουκάμισα για τα αγοράκια σου! Διάλεξε ένα ωραίο φουσκωτό μπουφάν, ένα ωραίο ζευγάρι γάντια (που κάνουν και για χιόνια), ένα ωραίο ζεστό σκουφί και μια ωραία ζεστή φόρμα (του χιονιού) για το κάθε παιδί και από άποψη αισθητικής είσαι έτοιμος! 
Κλείσιμο

Όσον αφορά τα εσωτερικά ρούχα, τα ισοθερμικά εσώρουχα είναι μια καλή λύση για να αποφύγεις τα πολλά πουλόβερ. Το ίδιο και τα μάλλινα καλσόν για μέσα από τη φόρμα για τα κορίτσια. Καλό είναι να έχετε από δύο ζευγάρια μπότες για το κάθε παιδί (ιδανικά αδιάβροχες) - όχι, θα’ θελα να μου πει ένας που πήγε στα χιόνια και δεν βράχηκαν οι μπότες του παιδιού του επειδή τσαλαβουτούσε μέσα σε λιωμένο χιόνι! Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ένα φαρμακείο, το οποίο θα έχει απαραιτήτως και ορούς για το μπούκωμα!

Αφήστε τα παιδιά να φτιάξουν μια μικρή τσάντα (τύπου νηπιαγωγείου) ή μια μικρή βαλιτσούλα με τα παιχνίδια-βιβλία που θέλουν να πάρουν. Έχει μεγάλη σημασία να μπορούν να κουβαλούν μόνα τους αυτήν την τσάντα και να μην υποκύψετε στο να την κουβαλάτε εσείς. Με την επανάληψη, τα παιδιά θα παίρνουν πράγματι μόνο αυτά που χρειάζονται. Μεγάλο εφόδιο για τη ζωή αυτό. Φροντίζουμε στην τσάντα αυτή να έχουν τα παγουρίνα τους και ένα πακέτο χαρτομάντιλα ή υγρομάντιλα. Αποτρέψτε τα να πάρουν παιχνίδια με πολύ μικρά κομμάτια που χάνονται. Μαρκαδόροι και τετράδια ζωγραφικής είναι όλες τις εποχές χρήσιμα. Το χειμώνα, τα τετράδια δραστηριοτήτων με τα αυτοκόλλητα, καθώς και τα βιβλία είναι χρήσιμα, καθώς το παιχνίδι γίνεται πάντα σε εσωτερικό χώρο, στο δωμάτιο ή δίπλα σε κάποιο τζάκι ταβέρνας ή ξενοδοχείου. 

Εκτός από αυτό το μικρό τσαντάκι για το κάθε παιδί, καλό είναι να υπάρχει ένα ξεχωριστό σακίδιο πλάτης, που θα έχει όλα αυτά που χρειάζεστε καθημερινά σε κάθε σας βόλτα: γάντια, σκούφους, μωρομάντιλα και πάνες αν χρειάζονται.

Σωστή επιλογή ξενοδοχείου

Σε αντίθεση με το καλοκαίρι που η επιλογή της τοποθεσίας του ξενοδοχείου είναι κομβικής σημασίας, το χειμώνα είναι πιο σημαντικό το εσωτερικό του δωματίου, ιδιαίτερα αν η οικογένεια είναι πολυμελής. Η μέρα είναι μικρότερη και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εγκλωβιστείτε στο ξενοδοχείο λόγω κακοκαιρίας - γι’ αυτό πρέπει να πάρετε μαζί σας επιτραπέζια και για τους μεγάλους! Είναι προτιμότερο να επιλέξετε διαμονή σε ξύλινα σπιτάκια. Θα αισθανθείτε να έχετε το δικό σας σπιτάκι στο βουνό (τέτοια υπάρχουν στο Αχαϊκό χωριό, στη Φωκίδα η Καψίτσα, στα Τζουμέρκα το «δασικό χωριό Κέδρος», το «Λειβαδάκι» στα όρια Ευρυτανίας-Φθιώτιδας και αλλού).

Ανεκτίμητη η καλή παρέα

Πολύ σημαντική η παρέα! Ιδανικό να έχουν και οι φίλοι σας παιδιά, να γνωρίζονται από πριν με τα δικά σας και οι γονείς να έχετε παρόμοια παιδαγωγική αντιμετώπιση. Αλλιώς οι καβγάδες μεταξύ των παιδιών -που είναι απολύτως φυσιολογικοί και αναμενόμενοι- θα σας αγχώνουν και θα σας κάνουν να αισθάνεστε εκτεθειμένοι. Η παρέα και αποφορτίζει εσάς τους γονείς, και διασκεδάζει τα παιδιά δημιουργώντας νέα ενδιαφέροντα με την εναλλαγή των ρόλων, αλλά και κάνει διακριτές τις ομάδες ενηλίκων και παιδιών, γεγονός που επιφέρει ισορροπία!

Και μια χρήσιμη λίστα


Ιδού η δική μου λίστα με τα απαραίτητα για μία εβδομάδα χειμερινών διακοπών στο βουνό με παιδιά σε προσχολική ηλικία:
Μικρή βαλίτσα με τα βιβλία, επιτραπέζια, μαρκαδόρους και μπλοκ που μπορούν να κουβαλούν τα παιδιά μόνα τους (με ροδάκια).
Σακίδιο πλάτης για εξορμήσεις (σκούφοι, γάντια, πάνες, μωρομάντηλα, φωτογραφική μηχανή).
Μία βαλίτσα μεγάλη ή ένα back-pack τύπου κάμπινγκ με: νεσεσέρ-φαρμακείο (depon, θερμόμετρο, hansaplast, betadine, κρέμα για σύγκαμα, ψαλιδάκι νυχιών, οροί για τη μύτη).
Ενδοεπικοινωνία δεν χρειάζεται, εκτός αν έχετε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σας. Τον χειμώνα πόσο μακριά, άλλωστε, θα πας το βράδυ για να πιείς το ποτό σου!
Μπλούζες (από τρεις), κολάν ή φόρμες (από τρεις), μάλλινα καλσόν (για μέσα από τις φόρμες) και τα κολάν (ένα για κάθε μέρα κρύου), πουλόβερ (από 2), πιτζάμες (από 2).
Εσώρουχα, φανέλες, κατά προτίμηση ισοθερμικά αν πάτε σε πολύ κρύο μέρος.
Αδιάβροχα υποστρώματα για τα βραδινά ατυχήματα, πάνες.
Σκούφοι, γάντια, κασκόλ.
Μπουφάν, φόρμα χιονιού.
Κάλτσες, μπότες (2 ζευγάρια, κατά προτίμηση το ένα να είναι γαλότσες).
Καλτσοπαντόφλες ή παντοφλάκια.
Υπνόσακος, αν υπάρχει μικρότερο παιδί.
Καρότσι (σκεφτείτε το λίγο αν θα το πάρετε).
Μπιμπερό (και βούρτσα για το μπιμπερό).
Νεσεσέρ καλλυντικών (αφρόλουτρο, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες)
Κάτι για τον δρόμο (μπισκότο, φρούτο, παξιμάδι, μπάρα δημητριακών, παστέλι, αποξηραμένα φρούτα). Προνοήστε για γάλα!
Χρήσιμο είναι το φωτάκι νυκτός, καθώς και ένα ηλεκτρικό μάτι ή ένα γκαζάκι για το βραδινό και πρωινό γάλα.
Ρωτήστε το ξενοδοχείο αν έχει πιστολάκι. Αλλιώς πάρτε μαζί σας ένα μικρό.
Φορτιστές, φωτογραφική μηχανή.

Info
Για ακόμα περισσότερες ιδέες για ταξίδια και βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το mamakitasite.wordpress.com.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης