Ο πρώτος οργασμός που καταγράφηκε στον κινηματογράφο

Ο πρώτος οργασμός που καταγράφηκε στον κινηματογράφο

Και η ηθοποιός που τον αναπαρέστησε

Ο πρώτος οργασμός που καταγράφηκε στον κινηματογράφο
Το 1933 η τσέχικη ταινία που έφερε τον τίτλο «Έκσταση» προκάλεσε με την πρωτοτυπία της και έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου. Τα μεγάλα έντυπα της εποχής έκαναν λόγο για μία «άσεμνη και ηθικά επικίνδυνη ταινία», ενώ οι περισσότεροι την χαρακτήρισαν ως «ακατάλληλη, ανήθικη και λάγνα». Η 18χρονη τότε τολμηρή πρωταγωνίστρια Χέντι Κίσλερ αναγκάστηκε μετά να αλλάξει το όνομά της σε Χέντι Λαμάρ, προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα της.

Η «Έκσταση» ήταν η πρώτη μη πορνογραφική ταινία που έδειχνε τον γυναικείο οργασμό στην μεγάλη οθόνη, κάτι που όπως καταλαβαίνετε συγκλόνισε τότε τον κόσμο, ο οποίος δεν ήταν συνηθισμένος σε τέτοιες παραγωγές. Η ταινία μιλούσε για μια νεαρή γυναίκα, την Εύα, η οποία ήταν παντρεμένη με έναν άντρα αρκετά μεγαλύτερό της, και ανίκανο εραστή. Μία μέρα, λοιπόν, η Εύα πήγε για μια βουτιά, όμως έχασε τα ρούχα της, και στην προσπάθειά της να τα βρει έπεσε πάνω σε έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος εν συνεχεία έγινε εραστής της.

Κλείσιμο


Η σκηνή όπου η Εύα τρέχει γυμνή για να βρει τα ρούχα της, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διατηρούσε παράλληλο δεσμό με έναν άλλον άντρα ενώ ήταν παντρεμένη, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν τη δημόσια κατακραυγή. Η σκηνή που παρουσιάζεται στο παραπάνω βίντεο, κάτι πολύ μαλακό για τα σημερινά πρότυπα, δείχνει την αλλαγή της έκφρασης στο πρόσωπο της Εύας, όταν εκείνη φτάνει στην κορύφωση.

Πολλοί, όπως ο σύζυγός της Κίσλερ και ο Πάπας, θεώρησαν την ταινία απαράδεκτη, και πολέμησαν εναντίον της νεαρής ηθοποιού. Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένοι καλλιτέχνες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που επαίνεσαν την ηθοποιό για την ομορφιά, τον αισθησιασμό και τη γενναιότητά της να κάνει κάτι τόσο τολμηρό. Η Χέντι αναγκάστηκε τα επόμενα χρόνια να εγκαταλείψει την Ευρώπη και να καταφύγει στην Αμερική, όμως ούτε εκεί βρήκε την υποστήριξη που αναζητούσε, και πολλοί ειδικοί επί του θέματος πιστεύουν ότι η καριέρα της δεν απογειώθηκε ποτέ λόγω του προκλητικού ντεμπούτου της στον κινηματογράφο.

Παρόλα αυτά, η Χέντι θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς με την εμφάνισή της στην ταινία «Έκσταση» έσπασε τα κατεστημένα, ανέτρεψε τα κινηματογραφικά ταμπού, και άνοιξε τον δρόμο μίας νέας έκφρασης, πιο ελεύθερης και πιο αληθινής, που ήθελε τη γυναίκα ισότιμη με τον άνδρα, να εκδηλώνεται και να εκφράζεται χωρίς περιορισμούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης