Η μοιραία κυρία της νύχτας

Η μοιραία κυρία της νύχτας

Η Λίνα Σακκά μιλά για την παράσταση «Η κυρία της νύχτας» στην οποία πρωταγωνιστεί, τον έρωτα και τα χαρακτηριστικά της μοιραίας γυναίκας

Η μοιραία κυρία της νύχτας
Σαν ένας σκοτεινός άγγελος από την κόλαση, η Λιάνα Περέζ προκαλεί τον έρωτα, τον θάνατο και την καταστροφή ψιθυρίζοντας το μοιραίο και σκοτεινό μυστικό της στα θύματά της. Η Λίνα Σακκά πρωταγωνιστεί φέτος στην παράσταση «Η κυρία της νύχτας», ένα αισθηματικό θρίλερ που ανεβαίνει στο θέατρο Κιβωτός, ύστερα από μια επιτυχημένη καλοκαιρινή σειρά παραστάσεων στο Γκάζι. Η θεατρική παράσταση βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή το οποίο δημοσιεύτηκε σε συνέχειες το 1955 στην εφημερίδα «Ακρόπολη». Με αφορμή το θεατρικό έργο, η Λίνα μάς μιλάει για τον ρόλο της μοιραίας γυναίκας του 1950 που αναστατώνει την κοσμική κοινωνία της Αθήνας.

Το έργο επιστρέφει στο θέατρο Κιβωτός ύστερα από μια επιτυχημένη θερινή σεζόν. Τι συνέβαλε στην καλοκαιρινή επιτυχία της παράστασης;
Το έργο του Γιάννη Μαρή είχε και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τους θεατές σε μια άλλη εποχή, γοητευτική, ρομαντική και νοσταλγική, αποσπώντας τους από τα προβλήματα της καθημερινότητας την ώρα της παράστασης.


Κλείσιμο

Ποια είναι τα στοιχεία που επιτυγχάνουν τη μεταφορά του θεατή στον χωροχρόνο του '50, στον οποίο αναφέρεται το έργο;
Η δεκαετία του 1950 ήταν μια εποχή με ιδιαίτερο ύφος και στυλ. Οι άνθρωποι ήταν μετρημένοι και κομψοί. Στην ατμόσφαιρα υπήρχε μία αίσθηση μυστηρίου. Μέσα από τα στοιχεία της παράστασης και των ρόλων, καθώς και μέσα από τον φωτισμό, τον ήχο, τα σκηνικά και τα κοστούμια, αυτή η μεταφορά στον χωροχρόνο της εποχής που αναφέρεται το έργο επιτυγχάνεται ακόμα περισσότερο, καθώς αναδεικνύονται τα στοιχεία εκείνης της εποχής. Το θέατρο Κιβωτός έχει μετατραπεί σε ένα σκοτεινό film noir θέατρο.

Ποιες ομοιότητες και διαφορές βρίσκετε στην κοινωνία και στη γυναίκα εκείνης της εποχής σε σχέση με σήμερα, μέσα από τον ρόλο σας;
Η σημερινή γυναίκα δεν διαφέρει σημαντικά από τη γυναίκα εκείνης της εποχής. Οι ανθρώπινοι χαρακτήρες εξελίσσονται μέσα στον χρόνο. Ίσως, η μεγαλύτερη διαφορά της σημερινής γυναίκας με τη γυναίκα της δεκαετίας του 1950 είναι ότι η γυναίκα του σήμερα διαθέτει περισσότερη ελευθερία στην έκφραση των σκέψεών της και των συναισθημάτων της σε σχέση με τη γυναίκα εκείνης της εποχής.

Η ηρωίδα, η Λιάνα Περέζ, «σαν ένας σκοτεινός άγγελος από την κόλαση προκαλεί τον έρωτα, το θάνατο και την καταστροφή». Πιστεύετε ότι ο έρωτας συνδέεται με τον θάνατο και την καταστροφή;
Ο έρωτας είναι συνυφασμένος με θετικά συναισθήματα, όπως την αγάπη, τη χαρά, την ευτυχία, καθώς και με κοινά βιώματα και με την αμοιβαία και ειλικρινή έκφραση των συναισθημάτων. Μόνο η ψυχολογική ανωριμότητα, αλλά και ψυχικά νοσήματα μπορούν να συνδέσουν τον έρωτα με την καταστροφή, ακόμη και με τον θάνατο.

Τι είναι ο έρωτας για εσάς και ποιος είναι ο ρόλος του μέσα στη ζωή;
Για μένα, ο έρωτας είναι μια θεμελιώδης κινητήρια δύναμη. Με κάνει δημιουργική και μου δίνει χαρά και χαμόγελο. Ο έρωτας είναι η γέννηση κάτι καινούργιου, από τη γέννηση εκ νέου συναισθημάτων και σχέσης έως ακόμη και τη γέννηση ενός παιδιού.



Πιστεύετε ότι έχει χαθεί ο έρωτας σήμερα;
Ο έρωτας όχι μόνο δεν έχει χαθεί αλλά ζει και βασιλεύει. Και όσο υπάρχει ο άνθρωπος, θα υπάρχει και ο έρωτας μαζί του.

Ποια είναι η σημασία της ομορφιάς κατά τη γνώμη σας; Ποιο χαρακτηρισμό θα δίνατε στην ομορφιά;
Πιστεύω πως η εξωτερική ομορφιά είναι υποκειμενική. Δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της. Χρειάζεται απαραίτητα στηρίγματα όπως η προσωπικότητα, η καλλιέργεια και η αισθητική, μέσα από τα οποία μπορεί να αναδειχθεί. Θεωρώ πως η ομορφιά είναι τόσο ευχή όσο και κατάρα.

Η Λιάνα Περέζ παίρνει εκδίκηση για την οικονομική καταστροφή της οικογένειάς της, αλλά πέφτει μέσα στο δικό της σχέδιο. Πιστεύετε πως ο τροχός της εκδίκησης γυρίζει για όλους;
Δεν πιστεύω στην εκδίκηση. Κάποιος μπορεί να φανταστεί την εκδίκηση. Ωστόσο, ο πολιτισμένος και ο καλλιεργημένος άνθρωπος βρίσκει άλλους τρόπους για να ηρεμήσει την ψυχή του μακριά από την εκδίκηση, η οποία είναι τόσο καταστροφική όσο και αυτοκαταστροφική.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά της «μοιραίας» γυναίκας;
Η μοιραία γυναίκα έχει μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Έχει απόλυτη επίγνωση του εαυτού της και επίγνωση της δύναμης της ομορφιάς της και της επιρροής που ασκεί και χειρίζεται τους άλλους. Γνωρίζει πώς να μπαίνει στις ζωές των άλλων και να μένει χαραγμένη για πάντα είτε ως απωθημένο είτε ως βαθιά πληγή.



Υπάρχει κάποιος θεατρικός ρόλος που θα θέλατε να υποδυθείτε στο μέλλον;
Έχω όνειρα για μελλοντικές καλές και καλλιτεχνικά δημιουργικές συνεργασίες.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις σημερινές ελληνικές τηλεοπτικές, θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές;
Πιστεύω πως γίνονται εξαιρετικά όμορφες δουλειές. Πάντα υπάρχουν οι άσχημες στιγμές αλλά ως επί το πλείστον, είναι εξαιρετικά καλές. Παρά την κρίση τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, οι καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Είμαι περήφανη για τις τηλεοπτικές παραγωγές που συμμετείχα.

Info
«Η κυρία της νύχτας»
θέατρο Κιβωτός
Oδός Πειραιώς 115, Γκάζι
Στην παράσταση παίζουν, επίσης, οι ηθοποιοί Όθωνας Μεταξάς, Δημήτρης Γεωργαλάς, Αγησίλαος Αλεξίου, Στάθης Ματζώρος, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Φανή Γέμπτου, Κατερίνα Νικολοπούλου, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης, Αλέξης Φουσέκης ενώ σε ρόλο-έκπληξη εμφανίζεται και ο Αλέξανδρος Ρήγας.
Τη θεατρική μεταφορά του έργου και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Φρόσω Λύτρα.
Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο : 21.00, Κυριακή : 19.00
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 18€
Μειωμένο (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι, άνω των 65): 12€ ,Ανέργων: 10€
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης