Ετοιμάζεται… θερμή υποδοχή του Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Ετοιμάζεται… θερμή υποδοχή του Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Τρεις street artists πείραξαν την εμβληματική προεκλογική αφίσα του Μπαράκ Ομπάμα και στέλνουν ένα μήνυμα κατά του μίσους και του φόβου την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ

Ετοιμάζεται… θερμή υποδοχή του Τραμπ στην Ουάσινγκτον
Ο Σέπαρντ Φέρι
έχει μία ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στους πιο επιδραστικούς street artists. Μπορεί το όνομά του να μην είναι πάρα πολύ γνωστό, όμως σίγουρα είναι πασίγνωστη η δουλειά του. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι η αφίσα/στένσιλ με το μονολεκτικό μήνυμα “Hope” («Ελπίδα») και το πορτρέτο του
Μπαράκ Ομπάμα σε κόκκινο, μπεζ και αποχρώσεις του μπλε, μία αφίσα που ταυτίστηκε με την πρώτη προεκλογική εκστρατεία του μετέπειτα Προέδρου και αναπαρήχθη όσο λίγες σε όλα τα media και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κλείσιμο
Από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά: ο Ομπάμα απέχει ώρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης και τελευταίας του θητείας και πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ
. Και αν η «Ελπίδα» ήταν το σύνθημα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο, το νέο μότο θα μπορούσε να είναι «Ανησυχία». Ανησυχία για την επιθετική ρητορική, αλλά και για τις επερχόμενες πολιτικές του νέου Προέδρου, ο οποίος δεν επιδεικνύει ιδιαίτερη συμπάθεια στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Για αυτόν τον λόγο, ο Σέπαρντ σε συνεργασία με άλλους street artists (Τζέσικα Σάμπογκαλ
και Ερνέστο Γερένα) κατόπιν πρόσκλησης του Amplifier Foundation (μίας ΜΚΟ για την υποστήριξη των κοινωνικών κινημάτων μέσω της τέχνης), εμπνεύστηκε μία νέα καμπάνια, η οποία πρόκειται να ξεδιπλωθεί την ημέρα της ορκωμοσίας του Τραμπ, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου. Οι τρεις καλλιτέχνες δημιούργησαν μία σειρά από πόστερ που θυμίζουν αρκετά την εμβληματική προεκλογική αφίσα με τον Ομπάμα, όμως απεικονίζουν άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (μαύροι, Λατινοαμερικάνοι, Ινδιάνοι, γυναίκες) μαζί με το σύνθημα “We the people” («Εμείς ο λαός»), συνοδευόμενο από μηνύματα όπως «Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια» και «Είμαστε μεγαλύτεροι από τον φόβο».





Τα πόστερ αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον κόσμο που θα θελήσει να διαδηλώσει υπέρ της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας κατά την τελετή της ορκωμοσίας του Τραμπ. Επειδή όμως εκείνη την ημέρα θα υπάρχουν αυστηρές απαγορεύσεις ως προς την ανάρτηση πινακίδων και μπάνερ, οι εμπνευστές της καμπάνιας σκέφτηκαν ένα απλό, αλλά έξυπνο κόλπο: την ένταξη των πόστερ ως ολοσέλιδων διαφημιστικών καταχωρήσεων στην εφημερίδα "Washington Post".

Για να χρηματοδοτήσουν την πρωτοβουλία, απευθύνθηκαν στο crowdfunding κοινό του Kickstarter. «Για κάθε δολάριο που βάζετε στην καμπάνια, θα τυπώνονται και θα διανέμονται για εμάς έξι διαφημίσεις [μία για κάθε αντίτυπο]. Και για κάθε δωρεά άνω των 5 δολαρίων θα στέλνουμε μία καρτ ποστάλ της επιλογής σας στον νέο Πρόεδρο όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά του», αναφέρεται στην καμπάνια. Παράλληλα, το Amplifier Foundation θα κρεμάσει αφίσες της καμπάνιας σε στάσεις του μετρό στην Ουάσινγκτον και σε αυτοκίνητα, ενώ από τις 19 Ιανουαρίου θα μπορεί όλος ο κόσμος να κατεβάσει δωρεάν και να εκτυπώσει το πόστερ της αρεσκείας του.

Η ανταπόκριση ήταν συγκλονιστική. Ενώ οι δημιουργοί της καμπάνιας είχαν στόχο να συλλέξουν 60 χιλιάδες δολάρια, μέχρι στιγμή έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν περισσότερα από 1,2 εκατ. δολάρια από περίπου 20 χιλιάδες υποστηρικτές. Ο Τραμπ θα συναντήσει σίγουρα θερμή υποδοχή την ημέρα της ορκωμοσίας του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης