Girl Power!

Girl Power!

Το Exile Room οργανώνει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα σε γυναίκες που ξεπέρασαν τα όρια, καθώς και ένα σεμινάριο για κορίτσια που φιλοδοξούν να γίνουν κινηματογραφίστριες

Girl Power!
Από μεθαύριο, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου και μέχρι τις 29 του ίδιου μήνα το αθηναϊκό κοινό μπορεί να ανακαλύψει τη δύναμη του… ασθενούς φύλου μέσα από μία σειρά ταινιών που θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135, Κεραμεικός) και τον χώρο του Exile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Αθήνα), καθώς και μέσα από ένα σεμινάριο για κορίτσια 14-17 ετών που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.

Το αφιέρωμα, το οποίο έχει τίτλο «Girl Power! / Κορίτσια εν δράσει!», οργανώνεται από το Exile Room, ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που επικεντρώνεται στον χώρο ντοκιμαντέρ και προσπαθεί να προσφέρει έμπνευση και εκπαίδευση σε σινεφίλ, επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές μέσα από προβολές, εργαστήρια, ομιλίες κά. Οι έξι ταινίες του προγράμματος εστιάζουν σε ηρωίδες της διπλανής πόρτας που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και τις κοινωνικές συμβάσεις, χαράσσοντας τον δικό τους δρόμο. Ας δούμε αναλυτικά ποιες ταινίες θα προβληθούν.

Τετάρτη 18/1, 22:00 - Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Κλείσιμο
Miss Sharon Jones!



«Πολύ χοντρή, πολύ μαύρη, πολύ κοντή και πολύ μεγάλη»: Αυτή ήταν η αντιμετώπιση που συναντούσε η κορυφαία σόουλ τραγουδίστρια Σάρον Τζόουνς, καθώς πάσχιζε, σε προχωρημένη σχετικά ηλικία, να στήσει μια επαγγελματική καριέρα στο τραγούδι, αναγκασμένη να δουλεύει ακόμα και ως σεκιούριτι. Όμως για τον θηλυκό Τζέιμς Μπράουν τα όνειρα ποτέ δεν είχαν ημερομηνία λήξης, απλά μερικές φορές η πραγματοποίησή τους έπαιρνε παράταση. Δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ, η ντοκιμαντερίστρια Μπάρμπαρα Κοπλ ιχνηλατεί την καθυστερημένη πορεία προς την κορυφή (η Τζόουνς κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ σε ηλικία 40 ετών), τον αγώνα της ενάντια στις προκαταλήψεις της μουσικής βιομηχανίας, αλλά και την άνιση μάχη της με τον καρκίνο. Προλογίζει η τραγουδίστρια Έλλη Πασπαλά.

Πέμπτη 19/1, 20:00 - Exile Room

Γκαζιάρικα κορίτσια (Speed sisters)



Οι “Speed sisters” είναι η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία ομάδα αγωνιστικής οδήγησης στη Μέση Ανατολή. Είναι τολμηρές, είναι άφοβες και δεν έχουν αφήσει πίστα για πίστα σε ολόκληρη την Παλαιστίνη! Προλογίζει η Εύα Κώτση, οδηγός αγώνων και ιδρύτρια του πρώτου γυναικείου club αυτοκινήτου στην Ελλάδα.

Πέμπτη 19/1, 22:00 - Exile Room

Τα πολλά πρόσωπα της Τερέζ (Les vies de Thérèse)
Πώς μπορεί μια γυναίκα να μεταμορφωθεί σταδιακά από καταπιεσμένη νοικοκυρά των ’50s, συμβιβασμένη με τις κοινωνικές επιταγές της εποχής της, σε μια από τις πιο δυναμικές και μαχητικές φιγούρες του ακτιβισμού στη Γαλλία - και όχι μόνο. Προλογίζει η συγγραφέας και σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη.

Πέμπτη 19/1, 23:00 - Exile Room

Γυναίκες στο λουτήρα (Women in sink)
Σ’ ένα κομμωτήριο στην καρδιά της χριστιανο-αραβικής κοινότητας στη Χάιφα, μια κάμερα εγκαθίσταται πάνω από το νιπτήρα όπου οι πελάτισσες απολαμβάνουν το λούσιμό τους. Οι διηγήσεις τους πλέκουν μια αλλιώτικη τοιχογραφία της ζωής στο Ισραήλ…

Πέμπτη 26/1, 20:00 - Exile Room

Είναι όμορφη όταν θυμώνει (She’s beautiful when she’s angry) 



Αποκαλυπτικό, διασκεδαστικό και αφάνταστα διαφωτιστικό, το ντοκιμαντέρ της Μέρι Ντορ ανασύρει από τη λήθη την κρυφή ιστορία των απίθανων γυναικών που έθεσαν τα θεμέλια του σύγχρονου γυναικείου κινήματος στην Αμερική, από το 1966 έως το 1971. Προλογίζει η ιστορικός κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου.

Πέμπτη 26/1, 22:00 - Exile Room

Η Συμμορία του burlesque (League of exotique dancers)
Σε έναν ανέλπιστο φόρο τιμής στην παρεξηγημένη τέχνη του burlesque, η σκηνοθέτης ανεβάζει και πάλι στη σκηνή εννιά από τις πιο θρυλικές περφόρμερ που μεσουράνησαν στο παιχνίδι του υπαινιγμού και της αποπλάνησης, από τη χρυσή εποχή της δεκαετίας του ’50, μέχρι και την παρακμή του είδους, στα τέλη των ’70s. Προλογίζει η La Dandizette, η μοναδική performer του burlesque στην Ελλάδα.

Δωρεάν εργαστήριο

Girls Make Films: 21, 22, 28 & 29/1, 11:00-15:00 
Το Girls Make Films απευθύνεται αποκλειστικά σε κορίτσια 14-17 ετών, με στόχο να τους προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσουν οικειότητα με την οπτικοακουστική τεχνολογία και να φτιάξουν τη δική τους ταινία! Υπό την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών, θα πειραματιστούν με φωτογραφικές μηχανές, κάμερες και κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να γυρίσουν και να ηχογραφήσουν ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ κοριτσίστικων εξομολογήσεων για τη smartphone γενιά, με στοιχεία animation. Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερις τετράωρες συνεδρίες, όπου οι συμμετέχουσες θα παρακολουθήσουν μια σύντομη εισαγωγή στα είδη και τους κανόνες του ντοκιμαντέρ, πριν περάσουν μπροστά και πίσω από τις κάμερες για να μεταμορφωθούν σε σεναριογράφους, παραγωγούς, σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές της δικής τους ταινίας! Διδάσκουν οι Βάλερυ Κοντάκου (σκηνοθέτρια και παραγωγός), Αννέτα Παπαθανασίου (ηθοποιός και σκηνοθέτρια), Ιωάννα Γιακουμάτου (εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών) και Χριστίνα Πιτούλη (σκηνοθέτρια και ηχολήπτρια). Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε είτε ηλεκτρονικά (workshops.exile@gmail.com) είτε τηλεφωνικά στο 210 322 3395 (καθημερινές 11:00-16:00).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης