Τέχνη σε κοντέινερ

Τέχνη σε κοντέινερ

Το Εθνικό Θέατρο και ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρουν τη δράση Κοντέινερ, με λογοτεχνικές αφηγήσεις σε διάφορες γωνιές της πόλης

Τέχνη σε κοντέινερ
Τα κοντέινερ συνήθως έχουν συγκεκριμένες χρήσεις: να μεταφέρουν εμπορεύματα και ενίοτε να στεγάζουν ανθρώπους σε έκτακτες καταστάσεις όπως σεισμοί ή μεγάλες προσφυγικές εισροές. Όμως, όπως διαπιστώσαμε και την περασμένη άνοιξη, το κοντέινερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο διάδοσης της τέχνης. Τότε, το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων δημιούργησαν μία κινούμενη εγκατάσταση, η οποία φιλοξένησε στην πλατεία Ομονοίας καταξιωμένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς σε ένα αφιέρωμα στον Σαίξπηρ. Και επειδή εκείνο το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία, η δράση Κοντέινερ επιστρέφει για να απαντήσει και πάλι στα ερωτήματα: Μπορεί να χωρά μια λογοτεχνική αφήγηση σε ένα κοντέινερ; Τι συμβαίνει όταν το θέατρο βγαίνει στον δρόμο;

Στο πλαίσιο της νέας δράσης, τα σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου ηθοποιοί από το δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου διαβάζουν μέσα στο κοντέινερ του Δήμου Αθηναίων, σε απόσταση αναπνοής από μικρές ομάδες θεατών, σε διάφορες γωνιές της πόλης, αποσπάσματα από την ελληνική πεζογραφία και ποίηση. Τα λογοτεχνικά αυτά αποσπάσματα συνδέονται με τους σταθμούς του κοντέινερ, καθώς η δράση τους εκτυλίσσεται γύρω από τις περιοχές της Αθήνας.

Η αρχή θα γίνει το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στην πλατεία Ομονοίας (12:00-15:00). Εκεί θα συμμετάσχουν οι ηθοποιοί Βασίλης Ανδρέου, Νίκος Καρδώνης, Μαρία Σαββίδου, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, ενώ την Κυριακή 4/12 θα συμμετέχει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Στάθης Λιβαθινός. Εκεί θα ακουστούν αποσπάσματα από τα πεζογραφήματα των Γιώργου Ιωάννου και Μένη Κουμανταρέα και ποιήματα των Γιάννη Βαρβέρη, Κωνσταντίνου Καβάφη και Νικόλαου Κάλα που συνδέονται με την περιοχή της Ομόνοιας.

Κλείσιμο
Η συνέχεια θα δοθεί στη Φωκίωνος Νέγρη, μπροστά στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (10 και 11 Δεκεμβρίου, 12:00-15:00), στον Σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο (17 και 18 Δεκεμβρίου, (12:00-15:00) και στην οδό Ακαδημίας, ανάμεσα στη Νομική Σχολή και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (27 και 28 Δεκεμβρίου, 12:00-15:00). 

Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει η Έφη Θεοδώρου και τη σκηνογραφική επιμέλεια η Ελένη Μανωλοπούλου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με την απόκτηση δελτίων, τα οποία θα διατίθενται αυθημερόν στους χώρους δράσης με σειρά προτεραιότητας. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής μέσα στο κοντέινερ θα είναι 20 λεπτά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης