Η Φιλιώ της Δέσποινας Μπεμπεδέλη

Η Φιλιώ της Δέσποινας Μπεμπεδέλη

Στα τέλη Νοεμβρίου ανεβαίνει μία παράσταση που βασίζεται στη ζωή της Μικρασιάτισσας Φιλιώς Χαϊδεμένου που μέχρι την ηλικία των 108 κράτησε ζωντανή τη μνήμη του τόπου και του ξεριζωμού

Η Φιλιώ της Δέσποινας Μπεμπεδέλη
Οι νεότεροι τη γνώρισαν στο σίριαλ του MEGA «Περί Ανέμων και Υδάτων», στο πλευρό του Θανάση Βέγγου. Οι παλαιότεροι από τη θητεία της στο Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη και το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κούν. Αυτή την περίοδο όσοι δεν έτυχαν να την δουν στο σανίδι, έχουν την ευκαιρία να την δουν στο ρόλο της Μικρασιάτισσας, της Φιλιώς Χαϊδεμένου. Από τις 23 Νοεμβρίου η σπουδαία ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη θα υποδυθεί τη Φιλιώ Χαϊδεμένου στη σκηνή του θεάτρου Βεάκη και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η παράσταση βασίζεται στο βιβλίο της «Γιαγιάς Φιλιώς» που φέρει τον τίτλο «Η διαθήκη της Ιωνίας - Τρεις αιώνες μια ζωή» και εκδόθηκε στην Αθήνα το 2005 που έχει διασκευάσει η Άντρη Θεοδότου. Σκηνοθέτης της παράστασης, ο Βασίλης Ευταξόπουλος, με τη μουσική-καλλιτεχνική επιμέλεια του Ζαχαρία Καρούνη.

Η Φιλιώ Σιδερή-Χαϊδεμένου, 23 ετών τότε -γεννημένη σε μια μικρή κωμόπολη της Μ. Ασίας, τα Βουρλά, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σμύρνη-, φθάνει μετά την καταστροφή και την έξοδο στην Ελλάδα, αλλά δεν εγκαταλείπει ποτέ την μνήμη του τόπου και του ξεριζωμού. Η Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1899 και έφυγε από τη ζωή λίγο πριν κλείσει τα 108 χρόνια της, το 2007. Φέτος, σχεδόν δέκα χρόνια από την απώλειά της, το ίδρυμα πολιτισμού Ιωνία, που συστάθηκε με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, τιμά τη μνήμη της ανεβάζοντας τη θεατρική παράσταση υπό τον τίτλο «Φιλιώ Χαϊδεμένου».

Κλείσιμο
Τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη πλαισιώνουν οι Ζαχαρίας Καρούνης, Χαρά Κεφαλά, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους και Αλκιβιάδης Μαγγόνας.

Στην παράσταση ακούγεται το «Τραγούδι της Φιλιώς» που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της παράστασης σε μουσική του Ζαχαρία Καρούνη και στίχους του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου.



Τέλος, λίγα λόγια για την Δέσποινα Μπεμπεδέλη: γεννήθηκε στην Αθήνα όπου παράλληλα με τις γυμνασιακές της σπουδές φοίτησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Πέλου Κατσέλη. Άρχισε τη θεατρική σταδιοδρομία της στο Λαϊκό Θέατρο του Μ. Κατράκη ενώ κατόπιν συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν, τους θιάσους Αλ. Αλεξανδράκη, Δ. Μυράτ και το Άρμα Θεάτρου. Το 1969 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο. Εργάστηκε αρχικά στο Θέατρο του ΡΙΚ και από το 1971 μέχρι το 1996 στο ΘΟΚ. Συνεργάζεται με την Ελληνική και Κυπριακή τηλεόραση και ραδιοφωνία ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Είναι βραβευμένη με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Ανθία–Πιερίδη της Κ.Ε. ΑΚΕΛ (1990), με το έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη (1993), από το ΘΟΚ για την πολυετή προσφορά της στον Οργανισμό (1994) και (2003).

Στην Ελλάδα, για το ρόλο της στο «Χάρολντ και Μωντ» ανακηρύχθηκε το 1996 ηθοποιός της χρονιάς. Μετά την αποχώρησή της από το ΘΟΚ συνεργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης με το Σατιρικό Θέατρο Κύπρου. To 2004 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών για το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις και κατέλαβε την 4η θέση με ωάση του σταυρούς προτίμησης. Είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Στέλιο Καυκαρίδη με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης