Ματιές στο παρελθόν του κυκλαδίτικου πολιτισμού

Ματιές στο παρελθόν του κυκλαδίτικου πολιτισμού

Η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σκοπεύει να αναδείξει με κατανοητό τρόπο την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των Κυκλαδιτών που έζησαν 5.000 χρόνια πριν

Ματιές στο παρελθόν του κυκλαδίτικου πολιτισμού
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τριανταρίζει φέτος και με αυτή την αφορμή οργανώνει μία έκθεση που εστιάζει στο κατ’ εξοχήν αντικείμενό του με έναν ολοκληρωμένο τρόπο. Η «Κυκλαδική Κοινωνία 5.000 χρόνια πριν» θα εγκαινιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίους και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου 2017. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν τεκμήρια γραφής της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, η έκθεση επιχειρεί να «αναγνώσει» με απλό και εύληπτο τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3.200 έως 2.000 πΧ.), τις ασχολίες των κατοίκων, το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, τις πίστεις και τις δοξασίες τους, μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, θα επιχειρηθεί να απαντηθούν ερωτήματα όπως: Πώς ήταν η χλωρίδα και η πανίδα των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν; Ποιοι ήταν οι πυρήνες της κοινωνίας των νησιών; Ποια ήταν η κοινωνική διαστρωμάτωση; Πώς κάλυπταν τις ανάγκες διαβίωσης οι κάτοικοι (κτηνοτροφία, κυνήγι, αλιεία, γεωργία); Υπήρχαν γνώσεις ναυπηγικής, υφαντικής ακόμη και καλαθοπλεκτικής; Με ποιον τρόπο ψυχαγωγούνταν οι Κυκλαδίτες; Tι ρόλο είχε η μουσική, το ποτό και ο χορός στη ζωή τους; Ποιες ήταν οι τελετουργίες και οι λατρείες τους;

Κλείσιμο




Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΕΦΑ Κυκλάδων-ΕΑΜ-ΕΦΑ Αθηνών) και θα περιλαμβάνει διακόσια αρχαία αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου, Πάρου και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

Τα κυκλαδικά ειδώλια στη σημερινή τους μορφή, με την απλότητα και τα λιτά τους περιγράμματα, αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό, συνδέοντάς τα συχνά με έργα τέχνης μοντέρνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, όπως ο Μοντιλιάνι, ο Ματίς και ο Πικάσο. Η πρωταρχική θεώρησή τους με μια αυστηρή τυπολογική παρουσίαση στέρησε συχνά τους συσχετισμούς των αρχαιολογικών εκθεμάτων με τις πολιτισμικές εξελίξεις της κοινωνίας που τα παρήγαγε. Τώρα, η νέα έκθεση έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και να αναδείξει με κατανοητό τρόπο την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των ανθρώπων των Κυκλάδων 5.000 χρόνια πριν.





Η έκθεση χωρίζεται σε έξι θεματικές ενότητες, οι οποίες καλύπτουν α) τους πυρήνες της κοινωνίας, β) τις ασχολίες, γ) την κοινωνική ζωή, δ) την κοινωνική ιεραρχία και ε) τη ζωή, τον θάνατος και τις λατρείες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης