Μία προδομένη μαζώχτρα

Μία προδομένη μαζώχτρα

Το έργο του Αργύρη Εφταλιώτη φιλοξενείται τα σαββατοκύριακα στο Θέατρο 104

Μία προδομένη μαζώχτρα
Η «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη αλλάζει φέτος θεατρική στέγη και παρουσιάζεται -σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου- στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, κάθε Σάββατο και Κυριακή, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα καθημερινών πρωινών παραστάσεων-κατόπιν συνεννόησης-για σχολεία.

Η παράσταση της «Μαζώχτρας» είναι η συνέχεια και η εξέλιξη της φόρμας που πρωτοείδαμε στους «Χαλασοχώρηδες» και αποτελεί μία πρόταση της ομάδας πάνω στη δραματοποίηση της λογοτεχνίας, απαντώντας με τον πιο δημιουργικό τρόπο στο ερώτημα: πώς μπορεί ένα διήγημα με τριτοπρόσωπη αφήγηση να παιχτεί στο θέατρο χωρίς να υποστεί διασκευή και χωρίς τη χρήση αφηγητή.

Η «Μαζώχτρα»είναι μία νουβέλα που δημοσιεύτηκε το 1900, μαζί με άλλα διηγήματα του συγγραφέα με τον τίτλο «Η Μαζώχτρα και άλλες ιστορίες».

Κλείσιμο


Η ιστορία που θα παρουσιαστεί επί σκηνής διαδραματίζεται σ’ένα χωριό της Κρήτης, την Παραμυθιά, όπου δύο νέοι ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Αλλά ένα αρχοντόπουλο δεν μπορεί να παντρευτεί μια μαζώχτρα. Ο Πανάγος παίρνει τον λόγο του πίσω και η προδομένη Ασήμω αντιμετωπίζει τον χλευασμό του χωριού. Δεν συμβιβάζεται όμως με την κοινωνική αδικία κι αποφασίζει να εκδικηθεί. Με ένα ψέμα της που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό, σπέρνει τη συμφορά. Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες…

Έτσι, ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες. «Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε, να βρούνε τη φύτρα και τη ρίζα τού κακού. Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…»

Θέατρο 104 - Σκηνή
Ευμολπιδών 41, Γκάζι (Στάση Μετρό Κεραμεικός)
Κάθε Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 19.00
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις : 2103455020 – 6940290312
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης