Για τα μάρμαρα που μας κάνουν υπερήφανους

Για τα μάρμαρα που μας κάνουν υπερήφανους

Το ΠΙΟΠ και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνουν το διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το μάρμαρο χθες και σήμερα» στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου

Για τα μάρμαρα που μας κάνουν υπερήφανους
Το μάρμαρο, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι μία από τις σημαντικότερες πρώτες ύλες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Κτίρια με κίονες και εξαιρετικής λεπτομέρειας αετώματα και αγάλματα που θαρρείς ότι ετοιμάζονται να σου μιλήσουν ακόμα και σήμερα, έχοντας πολεμήσει και έχοντας επικρατήσει απέναντι στη φθορά του χρόνου και του ανθρώπου, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Και όμως, δεν ξέρουμε αρκετά βασικά στοιχεία γύρω από τη χρήση του εκείνη την εποχή.

Πώς κατασκευαζόταν ένα κυκλαδικό ειδώλιο του 2500 πΧ.; Τι είδους εργαλεία χρησιμοποιούσαν οι γλύπτες της κλασικής εποχής; Πόσο άλλαξαν οι τεχνικές και πώς αποκομίζουμε τις απαραίτητες πληροφορίες; Σε τέτοιου είδους ερωτήματα πρόκειται να απαντήσουν αρχαιολόγοι, γλύπτες και τεχνίτες, οι οποίοι εστιάζοντας σε χαρακτηριστικά μαρμάρινα έργα από την 3η και την 1η χιλιετία πΧ., θα παρουσιάσουν τον τρόπο δημιουργίας τους, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από αρχαίες πηγές, ίχνη εργαλείων σε γλυπτά, παρατηρήσεις με μικροσκόπια, εργαστηριακές αναλύσεις, πειραματικές εφαρμογές.

Κλείσιμο


Όλα αυτά θα γίνουν στο πλαίσιο του διήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Το μάρμαρο χθες και σήμερα», που οργανώνουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με τη στήριξη του Δήμου Τήνου. Για ένα διήμερο, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, ειδικοί θα μυήσουν μικρούς και μεγάλους στις αρχαίες τεχνικές κατεργασίας του μαρμάρου. Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

Η πρώτη ημέρα (21/10) είναι αφιερωμένη σε σχολικές ομάδες γυμνασίου και λυκείου από την Τήνο, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου. Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας και θα συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας τη μουσειοσκευή «Κυκλαδικός Πολιτισμός» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και την ψηφιακή εφαρμογή που δημιούργησε το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.



Το Σάββατο 22/10, τα εργαστήρια και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα επαναληφθούν για όλες τις ομάδες επισκεπτών (ώρα 10:30 και 12:00). Επιπλέον, ο διευθυντής του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, Λεωνίδας Χαλεπάς, θα ξεναγήσει το κοινό στους χώρους και τα εργαστήρια του σχολείου.

Τέλος, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και το απόγευμα του Σαββάτου 22/10 (ώρα 18:00), πριν από την εκδήλωση που οργανώνουν, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (ώρα 19:00), το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» Δήμου Τήνου και το ΠΙΟΠ, με σκοπό να τιμήσουν τον Αλέκο Ε. Φλωράκη, δρ εθνολόγο-λαογράφο και επιστημονικό υπεύθυνο του Μουσείου, για την πολυσχιδή προσφορά του στον πολιτισμό της Τήνου.

Η δράση «Το μάρμαρο χθες και σήμερα» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ένταξης της τηνιακής μαρμαροτεχνίας στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, που φέτος επισφραγίστηκε με την επιτυχημένη οργάνωση του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στην Τήνο (17.07-03.08.2016), και εντάσσεται στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σε νησιά του Αιγαίου, με αφορμή την τριακοστή επέτειο από την ίδρυσή του (1986).



Info
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης