Η Μικρή Επίδαυρος ζωντανεύει στο Πήλιο

Η Μικρή Επίδαυρος ζωντανεύει στο Πήλιο

Μία περιήγηση σε ένα ανοικτό θέατρο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Άγιο Γεώργιο Πηλίου

Η Μικρή Επίδαυρος ζωντανεύει στο Πήλιο
Ένα ανοικτό θέατρο κατασκευασμένο από πλάκα Πηλίου, κοντά στον Άγιο Γεώργιο Πηλίου -απ' όπου οι θεατές απολαμβάνουν τη θέα του Παγασητικού κόλπου, το ηλιοβασίλεμα και την πανσέληνο-, συνδυάζει την τέχνη, τον εθελοντισμό, τη λαϊκή παράδοση και τη φύση.

Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη πλαγιά του Πηλίου, σε μικρή απόσταση από τον Άγιο Γεώργιο, στέκει σαν ένα ευρύχωρο μπαλκόνι στον Παγασητικό κόλπο. Οι κερκίδες του αναπτύσσονται σε ημικύκλιο, με το βλέμμα του θεατή να στρέφεται προς τη θάλασσα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, κάτι που το κάνει ακόμα πιο θελκτικό.



Χαρακτηριστικό δείγμα των μοναδικών εμπειριών που βιώνουν οι θεατές παραμένει η θεατρική παράσταση «Κοινός λόγος» της Έλλης Παπακωνσταντίνου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου που ανέβηκε το 1998, όταν, κατά τη διάρκεια του έργου, μια καταιγίδα που απείλησε την παράσταση δημιούργησε ένα καταπληκτικό φυσικό σκηνικό που έχει μείνει στη μνήμη όλων των θεατών και καλλιτεχνών γιατί ταίριαξε απόλυτα με το περιεχόμενο του έργου. Κανένας δεν έφυγε από τη θέση του.
Κλείσιμο

Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες κάθε καλοκαίρι φτάνουν στο θέατρο Αλώνι και καταθέτουν την καλλιτεχνική τους εμπειρία μέσα από συναυλίες και θεατρικά δρώμενα. Από τη Λυδία Κονιόρδου και τον Ψαραντώνη έως τον Χάικ Γιαζιτζιάν και τον Σίτο Σάντσες, πλήθος καλλιτεχνών έχουν φιλοξενηθεί στη λιθόκτιστη Μικρή Επίδαυρο του Πηλίου.



Οραματιστής και πρωτεργάτης της δημιουργίας του θεάτρου ήταν ο ντόπιος ζωγράφος και γλύπτης Γιώργος Τριανταφύλλου, ο οποίος μέσα από τις εκθέσεις του αναδεικνύει και διασώζει το λαϊκό πολιτισμό μέσα από τη συλλογή και τον μετασχηματισμό έργων τέχνης. Θέλοντας να αναδείξει τον τόπο καταγωγής του μέσα από τον πολιτισμό και επηρεασμένος από τα παραδοσιακά «θεατρικά μπουλούκια» -θεατρικές ομάδες που περιόδευαν στα χωριά- που επισκέπτονταν τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας τον προηγούμενο αιώνα, το 1993 οραματίζεται το παλιό αλώνι του χωριού ως θέατρο και κέντρο πολιτισμού για θεατρικά και μουσικά δρώμενα.

Με τη βοήθεια του ΔΣ της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Οι φίλοι του Θεάτρου Αλώνι», το θέατρο Αλώνι μετρά 20 χρόνια λειτουργίας με αξιόλογα καλλιτεχνικά δρώμενα κάθε καλοκαίρι. Κάθε χρόνο, η έναρξη του προγράμματός του ξεκινάει στις 21 Ιουνίου με μια μεγάλη γιορτή και παράσταση γνωστή ως «θεατρικό ηλιοστάσιο», κατά το οποίο οι θεατές ενημερώνονται για το πρόγραμμα που μέχρι το τέλος Αυγούστου διεξάγονται σεμινάρια αρχαίου δράματος για επαγγελματίες, φεστιβάλ πιάνου, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και πολλά άλλα. Μάλιστα, η Λυδία Κονιόρδου, η οποία μαγεμένη από τη θέα της περιοχής απέκτησε εξοχική κατοικία στην περιοχή, διδάσκει στα σεμινάρια αρχαίου δράματος. Η απήχηση του κόσμου είναι μεγάλη, καθώς το πρόγραμμα διαμορφώνεται έτσι ώστε να είναι ποιοτικό και προσιτό στο ευρύ κοινό.



«Θέση και άποψη είναι να καλούμε θεατρικές ομάδες και μουσικά σχήματα από την περιοχή της Ελλάδας και της Μεσογείου με τα χαρακτηριστικά ιδιώματα της περιοχής και της δουλειάς τους έτσι ώστε να έρχονται σε επαφή με αυτά κυρίως οι ντόπιοι θεατές που δεν έχουν ερεθίσματα από αλλού. Με τα χρόνια, όμως, φαίνεται ότι καλύπτει αυτή η άποψη και το ευρύτερο κοινό», σημειώνει ο Γιώργος Τριανταφύλλου, ο οποίος ανήκει στο ΔΣ των Φίλων Θεάτρου Αλώνι. Ο ίδιος, μάλιστα, διατηρεί την αισιοδοξία του για την ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή σήμερα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως «Η τέχνη όπως και η κοινωνία συμβαδίζουν στα ζητήματα αξιών και δημιουργίας. Χρειάζεται καθαρό στόχο και ένας από αυτούς είναι το φώς και η αλήθεια. Η τέχνη όπως και η κοινωνία έχει κάνει μεγάλες εκπτώσεις στις ουσιαστικές αξίες περί τέχνης. Αυτό οδηγεί σε πληθώρα παραγωγών που όμως έχουν μειωμένη καλλιτεχνική και δημιουργική αξία. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν λίγες μικρές πυγολαμπίδες νέων κυρίως ανθρώπων που ορίζουν την σύγχρονη τέχνη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης