Δέκα εκδηλώσεις του Φantasticon που δεν πρέπει να χάσεις!

Δέκα εκδηλώσεις του Φantasticon που δεν πρέπει να χάσεις!

Το συνέδριο για το φανταστικό και την επιστημονική φαντασία επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και σου προτείνουμε δέκα events που είναι must-see (έτσι, για να μην πελαγώσεις)

Δέκα εκδηλώσεις του Φantasticon που δεν πρέπει να χάσεις!
Από πέρυσι που έκανε το θεαματικό του ντεμπούτο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Φantasticon έχει μπει στην καρδιά μου και είναι ένα από τα αθηναϊκά events που περιμένω με ανυπομονησία να επιστρέψουν. Με ποια άλλη αφορμή μπορείς, άλλωστε, να συναντήσεις τόσο κόσμο (και είμαστε πολλοί τελικά!) που μοιράζεται με εσένα το πάθος για το fantasy και το sci-fi… Να παρακολουθήσεις ομιλίες σχετικά με τους αγαπημένους σου συγγραφείς, να ακούσεις εμπνευσμένη μουσική, να παρακολουθήσεις ένα σωρό δρώμενα με βάση αυτό το πεδίο.

Πέρυσι ξεχώρισα πολλά events. Αναφέρω ορισμένα με τυχαία σειρά: τη συναυλία των Iernis, το θεατρικό δρώμενο του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Τόλκιν με κεντρικό ήρωα έναν από τους πιο τραγικούς χαρακτήρες του Καθηγητή, την επίδειξη μεσαιωνικής σπαθασκίας, το αφιέρωμα στον Έλρικ του Μούρκοκ και πολλά άλλα. Φέτος το πρόγραμμα είναι ακόμα πλουσιότερο, και μάλιστα ορισμένες εκδηλώσεις συμπίπτουν χρονικά, καθώς πραγματοποιούνται σε διαφορετικούς χώρους και θα πρέπει να κάνεις τα… κουμάντα σου. Όπως και να έχει, αν χρειάζεσαι ένα shortlist για να μην πελαγώσεις, σου παρουσιάζω δέκα events που βρίσκονται ήδη στο δικό μου ραντάρ.

Σάββατο 1/10


Ο Τροχός του Χρόνου: ανατομία ενός έπους, Δήμητρα Καρανικολού
Αμφιθέατρο, 2ος όροφος, 15:15-16:15
Κλείσιμο
Η αλήθεια είναι ότι έχω ένα θεματάκι με τον Ρόμπερτ Τζόρνταν. Έχω ξεκινήσει τον «Τροχό του Χρόνου», τον έχω παρατήσει στη μέση του τέταρτου βιβλίου, τον έχω ξαναξεκινήσει και τον έχω ξαναπαρατήσει. Ο τρόπος γραφής του Τζόρνταν -και ιδιαίτερα η εμμονή του να περιγράφει ακόμα και τις ταπετσαρίες μέσα σε κάθε δωμάτιο, αλλά και αρκετές γλυκανάλατες σχέσεις μεταξύ των ηρώων- μπορεί να αποθαρρύνει αρκετό κόσμο από το να τον διαβάσει (είναι και 14 παχιά-παχιά βιβλία, δεν είναι εύκολη υπόθεση). Ωστόσο ο μακαρίτης έχει κερδίσει ένα ευρύτατο και φανατικό αναγνωστικό κοινό, ενώ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς high fantasy. Όταν διάβασα στο πρόγραμμα ότι υπάρχει αυτή η ομιλία της Δήμητρας Καρανικολού, ψήθηκα αμέσως να την παρακολουθήσω. Άλλωστε, ξέρω σίγουρα ότι κάποια στιγμή θα καταπιαστώ και πάλι με τον Τζόρνταν (τα βάσανα ενός ψυχαναγκαστικού).

Sòlastas
Αμφιθέατρο, 2ος όροφος, 17:00-18:00

frameborder="0" allowfullscreen>

Μία από τις καλύτερες στιγμές πέρυσι ήταν η συναυλία που μας έδωσαν οι Iernis. Παρά τα προβλήματα στον ήχο, το συγκρότημα κατάφερε να μαγέψει ένα κατάμεστο αμφιθέατρο με υπέροχες μελωδίες. Φέτος μπορεί να μην έχουμε Iernis, έχουμε όμως τους Sòlastas που κινούνται σε αντίστοιχο μήκος κύματος και σίγουρα θα γοητεύσουν όσους τους αρέσει το είδος.

Αφήγηση ιστοριών από τις Βάρδισσες
Μεσαιωνική Αγορά, Ισόγειο, 17:00-18:00
Αν, πάλι, είσαι γονιός και έχεις κατέβει στη Μασσαλίας με το βλαστάρι σου, θα σου πρότεινα να μείνεις στο ισόγειο. Εκεί, οι τρεις Βάρδισσες και ο Τροβαδούρος τους θα διηγηθούν με απόλυτα παραστατικό τρόπο παραμύθια που θα ταξιδέψουν όχι μόνο το παιδί σου, αλλά και εσένα τον ίδιο.

Στα χνάρια των θεών, Ανδρέας Μιχαηλίδης
Αίθουσα Σεμιναρίων, 4ος όροφος, 18.00-19.00
Πέρυσι πέτυχα σε ένα πάνελ τον Ανδρέα Μιχαηλίδη να μιλά για τον Έλρικ του Μούρκοκ και μπορώ να πω ότι μου άρεσε πάρα πολύ. Ελπίζω να γίνει το δύο στα δύο φέτος. Αυτή τη φορά, ο συγγραφέας εστιάζει στη διαδρομή που ακολούθησαν οι θεοί διαφορετικών πολιτισμών, καταλήγοντας για να καταλήξει στη μυθολογία του H.P. Lovecraft. Cthulu is here!

Tidal Dreams
Αμφιθέατρο, 2ος όροφος, 20:00-21:00
Αν είσαι φαν της metal μουσικής, δύο ώρες μετά τη συναυλία των Sòlastas (στις 20:00), οι Tidal Dreams, οι οποίοι εμφανίστηκαν και στο θρυλικό Wacken Open Air 2016 της Γερμανίας, ανεβαίνουν επί σκηνής στον ίδιο χώρο.

Κυριακή 2/10    

Όταν η γλώσσα συναντάει τη φαντασία: γλώσσες σε φανταστικούς κόσμους, Αθανάσιος Ν. Καρασίμος
Αίθουσα Σεμιναρίων, 4ος όροφος, 12:00-13:00



Όλα ξεκίνησαν με την Κουένυα και τη Σίνταριν, τις πλήρεις γλώσσες των Ξωτικών που ανέπτυξε ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν για τα βιβλία του και οι οποίες ομιλούνται και σήμερα, τη στιγμή που δεκάδες γλώσσες με ιστορία αιώνων χάνονται μέρα με τη μέρα. Έκτοτε, οι συγγραφείς (κυρίως fantasy)προσπαθούν να δημιουργήσουν το δικό τους λεξιλόγιο, είτε αποσπασματικά (με μεμονωμένες λέξεις) είτε όχι. Με την ομιλία του ο Αθανάσιος Καρασίμος θα δώσει ορισμένα κλασικά και αντιπροσωπευτικά δείγματα φανταστικών γλωσσών και θα παρουσιάσει κάποιες αρχές που κυριαρχούν σε αυτές τις γλώσσες. Επίσης θα μας προσφέρει ένα μικρό tutorial για τη δημιουργία μιας γλώσσας, στο οποίο θα γίνει αναφορά στα γλωσσικά επίπεδα και τις δυσκολίες που υπάρχουν κατά την κατασκευή μιας φανταστικής γλώσσας. Ετοιμάσου να δημιουργήσεις τη δική σου γλώσσα.

Πενήντα χρόνια Star Trek, Αθηνά Πέττα, Marwan Sanousi
Αμφιθέατρο, 2ος όροφος, 16:00-16:30
Πέρυσι το Φantasticon είχε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο fantasy. Φέτος το κεφάλαιο επιστημονική φαντασία έχει κερδίσει αρκετό έδαφος. Με αφορμή τα 50ά γενέθλιά του, το Star Trek, ένα από τα σημαντικότερα franchises του sci-fi, έχει την τιμητική του. Αν και ξεκίνησε ως τηλεοπτική σειρά, γρήγορα ξεπέρασε τα όρια της και κυκλοφόρησαν βιβλία, comics, παιχνίδια καθώς και δεκατρείς ταινίες αφιερωμένες στον κόσμο του ενώ παράλληλα έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε όλον τον κόσμο. Οι trekkies Αθηνά Πέττα και Marwan Sanousi πρόκειται να μας ξεναγήσουν στην ιστορία του εμβληματικού αυτού πυλώνα της επιστημονικής φαντασίας. 

Πάνελ συζήτησης Star Wars: Jedi Vs Sith, σύλλογος Star Wars Hellenic Academy
Αμφιθέατρο, 2ος όροφος, 17:00-18:00



Από πέρυσι ο «Πόλεμος των Άστρων» έχει αρχίσει να συζητείται και πάλι από το ευρύ κοινό, χάρη στην προβολή του πρώτου επεισοδίου της νέας τριλογίας. Σε ένα τρίμηνο θα έχουμε μία ακόμα ταινία στο γνωστό franchise (“Rogue one”). Με αυτό στο μυαλό ο σύλλογος Star Wars Hellenic Academy μάς παρουσιάζει μία μάχη μεταξύ της σκοτεινής και της φωτεινής πλευράς της Δύναμης. Στο πάνελ θα συμμετάσχουν τέσσερα μέλη του συλλόγου, δύο Τζεντάι (Marwan Sanoussi «Jedi master Mar-Wan Lodbek» και Μιχάλης Άγας «Jedi Knight Kalas Agh») και δύο Σιθ (Χρήστος Οικονόμου «Sith Lord Darth Nalaz» και Δημήτρης Ίτσιος «Sith Lord Darth Aheron»). Αν, πάλι, δεν σου φτάνει, μπορείς να συμμετάσχεις σε ένα από τα παιχνίδια γνώσεων Star Wars Pub Quiz που πραγματοποιούνται στη Μεσαιωνική Αγορά, στο Ισόγειο, και τις δύο ημέρες του συνεδρίου.   

Διαγωνισμός Cosplay Fantasy Champions 2016
Αμφιθέατρο, 2ος όροφος, 18:00-18:40 (παρουσίαση συμμετεχόντων) και 19:00-19:20 (βράβευση νικητών)
Ένα συνέδριο για το fantasy και το sci-fi που σέβεται τον εαυτό του φιλοξενεί απαραιτήτως έναν διαγωνισμό cosplay. Το Φantasticon δεν θα μπορούσε παρά να τηρήσει αυτόν τον κανόνα. Πέρυσι μπορεί οι διαγωνιζόμενοι να μετρούνταν στα δάχτυλα των δύο χεριών, όμως η ποιότητα αναπλήρωσε την ποσότητα. Ίσως φέτος, που φαίνεται ότι καθιερώνεται σιγά-σιγά ο θεσμός, να έχουμε περισσότερες παρουσίες. Όπως και να έχει, ανυπομονώ να παρακολουθήσω τον φετινό διαγωνισμό.

Fantasy Choir
Αμφιθέατρο, 2ος όροφος, 19:30-20:00
Για να μη μείνουμε χωρίς μουσική την Κυριακή, και λίγο προτού αποχαιρετήσουμε το φετινό Φantasticon, η Fantasy Choir ανεβαίνει στη σκηνή του Αμφιθεάτρου. Πρόκειται για μία χορωδία που εμφανίστηκε και πέρυσι στο συνέδριο, τραγουδώντας αγαπημένα τραγούδια από τον χώρο του fantasy, όπως το “The rains of Castamere” του “Game of thrones” και το “Far over the Misty Mountains cold” του «Χόμπιτ». Ξέρω ότι θα είναι ένα καλό ημίωρο και ελπίζω του χρόνου να είναι λίιιιγο παραπάνω.

Info

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Φantasticon στη σελίδα του στο Facebook ή στο site του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης