Από την Πλάκα στα Επτάνησα

Από την Πλάκα στα Επτάνησα

Μετά τη sold out παράσταση τον Μάιο στο Badminton και μία επιτυχημένη αυγουστιάτικη περιοδεία στα Επτάνησα, η μουσικοθεατρική παράσταση «Στης Πλάκας τις ανηφοριές» έρχεται στις 6 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο Παπάγου και στις 22 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο του Πειραιά

Από την Πλάκα στα Επτάνησα
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο ελληνικό μπελκάντο. Αυτό είναι η μουσικοθεατρική παράσταση «Στης Πλάκας τις ανηφοριές» που διοργανώνει η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας με τη συμμετοχή της Χορωδίας Λυρικών Καλλιτεχνών, της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής και της Μαντολινάτας του Ιονίου. Κι όταν λέμε «μπελκάντο» εννοούμε εκείνα τα τραγούδια, στα οποία δίνεται περισσότερο έμφαση στην ομορφιά του ήχου και στην αρτιότητα της ερμηνείας και όχι τόσο στην έκφραση και το συναίσθημα.

Ο όρος μπελ κάντο έλκει την καταγωγή του από την Ιταλία του 18ου αιώνα και βρίσκει την τέλεια έκφρασή του στην ιταλική όπερα σέρια. Από την εποχή του Ροσίνι μέχρι τον Μεσοπόλεμο το μπελκάντο, που ουσιαστικά είναι φωνητική τεχνική, πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Στην Ελλάδα το συναντάμε τόσο στα τραγούδια του κρασιού, τις καντάδες και το ελαφρύ τραγούδι του Μεσοπολέμου, όσο και στην οπερέτα ή αργότερα σε κάποιες εκφάνσεις του αρχοντορεμπέτικου.

Κλείσιμο


Μερικά χαρακτηριστικά δείγματά του –έτσι για να συνεννοηθούμε καλύτερα– είναι τα: «Εγώ θα κόψω το κρασί», «Ακόμα ένα ποτηράκι», «Κελαηδήστε, ωραία μου πουλάκια», «Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά», «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου», «Ριρίκα», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Γλυκά μου μάτια», «Να με  παίρνανε τα σύννεφα», «Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά», «Ένα βράδυ που΄ βρεχε», «Άρχισαν τα όργανα», «Το τραμ το τελευταίο».

Με ρετρό διάθεση λοιπόν η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας στήνει μία μουσικοθεατρική παράσταση σε κείμενα του καλλιτεχνικού της διευθυντή, Παναγή Μπαρμπάτη, και σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, η οποία σύμφωνα με την υπόθεση διαδραματίζεται  «στην παλιά ταβέρνα με τη λατέρνα και το σκουμπρί». Από εκεί θα παρελάσουν ο Μπάρμπα Γιάννης ο Κανατάς, η επτανησιακή χορωδία με τις καντάδες της, η μεγάλη ντίβα Ριρίκα, ο «Πρίγκιπας», αλλά και ο Μπάμπης Τσέρτος που αναλαμβάνει να κορυφώσει το γλέντι μέσα από αγαπημένα τραγούδια του Γούναρη, του Τσιτσάνη, αλλά και αρχοντορεμπέτικα.

Μετά τις παραστάσεις στη Λευκάδα, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 6 Σεπτεμβρίου στου Παπάγου, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα και στις 22 Σεπτεμβρίου στον Πειραιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης