Ο κόσμος του σινεμά στη Σύρο

Ο κόσμος του σινεμά στη Σύρο

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου αναμένεται πιο ανατρεπτικό από ποτέ

Ο κόσμος του σινεμά στη Σύρο
Σε λίγα 24ωρα, το νησί της Σύρου καθώς και οι φίλοι του σινεμά θα έχουν έναν λόγο να γιορτάσουν. Κι αυτό χάρη στο 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, που δίνει την ευκαιρία σε όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και το καλοκαίρι να παρακολουθήσουν μια μοναδική επιλογή ταινιών και κινηματογραφικών δρώμενων, σε ένα από τα πιο όμορφα και κοσμοπολίτικα νησιά του αρχιπελάγους.

Φέτος, από τις 28 Ιουλίου μέχρι και την 1η Αυγούστου, το διεθνές φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις που διευρύνουν τα παραδοσιακά όρια του κινηματογράφου και «σπάνε» τις ισχύουσες νόρμες. Τη βραδιά της έναρξης θα «μυήσει» τους επισκέπτες στη φετινή του θεματική «ανα-θεώρηση», παρουσιάζοντας τις διαφορετικές πτυχές της κινηματογραφικής εμπειρίας μέσα από μια ζωντανή παράσταση διευρυμένου κινηματογράφου από την ομάδα Metamkine, από τη Γκρενομπλ της Γαλλίας, στο θεάτρο Απόλλων της Ερμούπολης.



Οι Cellule d'Intervention Metamkine θα δημιουργήσουν μια κινηματογραφική καλειδοσκοπική εμπειρία, με προβολείς 16mm, και μια σειρά από αντικείμενα που εξυπηρετούν στη ζωντανή επεξεργασία ήχου και εικόνας. Μάλιστα, μια νέα ταινία  θα δημιουργηθεί μπροστά στα μάτια των θεατών με τη χρήση των πιο βασικών στοιχείων του κινηματογράφου: φιλμ, φως και ήχο. Οι Cellule d'Intervention Metamkine αποτελούν μια από τις δημοφιλέστερες ομάδες ζωντανών παραστάσεων διευρυμένου κινηματογράφου, που εδώ και 20 έτη προσφέρουν μοναδικές κινηματογραφικές εμπειρίες σε όλον τον κόσμο.
Κλείσιμο
 
Στο πλαίσιο του προγράμματός του που εστιάζει στον κινηματογράφο σαν εμπειρία, το Syros International Film Festival περιλαμβάνει το πρόγραμμα «FLICKER: Ένα βράδυ για τον Τόνι Κόνραντ». Στη μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους γονιμοποιούς καλλιτέχνες της αβάν γκαρντ, του Τόνι Κόνραντ (1940-2016), θα λάβει χώρα ένα μυσταγωγικό βράδυ κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ερμούπολης, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Mike Cooper, Jérôme Noetinger και Alyssa Moxley. Το πρόγραμμα προβολών αναπτύχθηκε γύρω από την επιδραστική ταινία του Κόνραντ «Το τρεμόπαιγμα» (1965), και εξερευνά τη μακρά κινηματογραφική κληρονομιά που άφησε η ταινία.



Εξερευνώντας τη βασική δομική μονάδα του φιλμ, που δεν είναι άλλη από το καρέ, το πείραμα του Κόνραντ διεύρυνε τα όρια της αντίληψης του μέσου σε άγνωστα μέρη, εφορμώντας στο «φαινόμενο phi» της φαινόμενης κίνησης και απελευθερώνοντας έναν ολόκληρο δευτερογενή κόσμο εντυπώσεων του αμφιβληστροειδούς και τρεμάμενων ψευδαισθήσεων. Έχοντας, λοιπόν, ως δυνατό χαρτί τις ριζοσπαστικές κινηματογραφικές πρακτικές και τις ζωντανές παραστάσεις, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, βάζει ως στόχο να μας ψυχαγωγήσει για ακόμη μία χρονιά και να μας προσφέρει μία αξέχαστη εμπειρία στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης