Τα κιτς του Μπουτάρη

Τα κιτς του Μπουτάρη

Μια απρόσμενη έκθεση με τίτλο «Το χάος των αναμνήσεων - Αφηγήσεις από τη συλλογή με τα κιτς αντικείμενα του Γιάννη Μπουτάρη» προγραμματίζεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε αθηναϊκή γκαλερί

Τα κιτς του Μπουτάρη
Ποιος είπε ότι ο Γιάννης Μπουτάρης δεν έχει κατακτήσει επάξια μια θέση στο πάνθεον των απανταχού εκκεντρικών; Και όποιος έκανε το λάθος να το πει έρχεται μια απρόσμενη έκθεση με κιτς αντικείμενα από την συλλογή του για να κλείσει στόματα. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο -τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα- σε επιμέλεια της Αγγελικής Αντωνοπούλου οργανώνεται στη γκαλερί a.antonopoulou.art μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση που έχει ως τίτλο «Το χάος των αναμνήσεων - Αφηγήσεις από τη συλλογή με τα κιτς αντικείμενα του Γιάννη Μπουτάρη». 

Η έκθεση στην a.antonopoulou.art όπως επισημαίνουν οι οργανωτές της «φέρνει στο προσκήνιο το συλλεκτικό πάθος του Γιάννη Μπουτάρη και επιβεβαιώνει –ιδίως για όσους δεν γνώριζαν την ύπαρξη της συλλογής του– τη φήμη του ως αντισυμβατικού ανθρώπου, που δεν διστάζει να παίρνει το ρίσκο και να δοκιμάζει νέες εμπειρίες». 

Κλείσιμο


Η συλλογή του Μπουτάρη –ένας από τους γνωστότερους Έλληνες επιχειρηματίες,  πρωτοποριακός οινοποιός και δήμαρχος Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια- περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

* ένα πλήθος από αντικείμενα που απεικονίζουν ζώα (πορσελάνινα, πλαστικά, ξυλόγλυπτα, σκαλισμένα σε μάρμαρο)
* πορτρέτα πολιτικών αρχηγών τυπωμένα σε κούπες
* ήρωες της ελληνικής μυθολογίας
* μπούστα γυναικών και ημίγυμνες κοπέλες σε ερωτικές πόζες
* αγωνιστικά αυτοκίνητα
* δεκάδες αναπτήρες
* ζωγραφιστά πιάτα, τασάκια, λυχνάρια
* ρολόγια τσέπης και χειρός
* κούκλες ματριόσκα
* ευφάνταστα διακοσμημένες φιάλες ποτών
* τσαγιέρες με λεοπάρ σχέδια
* μια μεγάλη ενότητα με μπιμπελό από διάφορες πόλεις, περιοχές και χώρες, στις οποίες ταξίδεψε ο κάτοχός τους τα τελευταία τριάντα χρόνια. 

Πολλά από αυτά τα ενθύμια είναι άμεσα αναγνωρίσιμα τοπόσημα: ο Παρθενώνας, ο Λευκός Πύργος, ο Πύργος του Άιφελ, η Όπερα του Σίδνεϊ, ο κόκκινος τηλεφωνικός θάλαμος ή το Manneken Pis («Ο μικρός που ουρεί») – το γνωστό μπρούντζινο άγαλμα των Βρυξελλών. Την έκθεση –που θα κρατήσει έως και τις 29 Οκτωβρίου 2016- συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος με κείμενο του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης