Στη μνήμη ενός αιρετικού αισθηματία

Στη μνήμη ενός αιρετικού αισθηματία

Οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, που θα διεξαχθούν από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, ετοιμάζουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή Νίκο Τριανταφυλλίδη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν από λίγους μήνες

Στη μνήμη ενός αιρετικού αισθηματία
Υπήρξε μία από τις πιο ασυμβίβαστες και ανεξάρτητες φωνές του ελληνικού σινεμά. Την ίδια στάση κράτησε και απέναντι στη μουσική δίνοντας το στίγμα του με την ίδρυση του περίφημου Gagarin 205. Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης έφυγε πρόωρα από τη ζωή φέτος, σε ηλικία μόλις 50 χρονών, νικημένος από τον καρκίνο. Οι Νύχτες Πρεμιέρας όμως, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που φιλοξένησε πριν από δύο χρόνια και την πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας «Αισθηματίες», δεν τον ξεχνούν και διοργανώνουν προς τιμή του μία ρετροσπεκτίβα στο σύνολο της φιλμογραφίας του.

Από τις μικρού μήκους ταινίες του “Momus: Amongst Women Only” (1992) και “Dogs Licking My Heart” (Πρώτο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 7ο Φεστιβάλ Δράμας, 1993), με τις οποίες συστήθηκε στο σινεφίλ κοινό μέχρι την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Ράδιο Μόσχα» το 1995, στην οποία έπαιζε και ο πατέρας του, ο γνωστός κωμικός Χάρρυ Κλυνν, και από το «Μαύρο γάλα» του 1999 μέχρι τους «Αισθηματίες» του 2014, θα έχουμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο ιδιαίτερο φιλμικό του σύμπαν, που φλέρταρε πάντα με τον εξπρεσιονισμό και την άγρια ποίηση.

Κλείσιμο


Κινηματογραφικές προβολές, μία ξεχωριστή βραδιά μουσικής και σινεμά στον ιστορικό συναυλιακό χώρο που ίδρυσε ο ίδιος, το Gagarin 205, εκθέσεις ανέκδοτου υλικού, ξεχωριστές στιγμές από τη ραδιοφωνική του πορεία, αλλά και εξομολογήσεις φίλων και συνεργατών του θα απαρτίζουν αυτό το ξεχωριστό αφιέρωμα στη μνήμη του.

«Το μόνο που θέλω είναι να του ευχηθώ να αλωνίζει τους πλανήτες και τα αστέρια, αφήνοντας γραμμές στον ορίζοντα από τον καπνό των τσιγάρων του. Και να του πω πως, κάθε φορά που θα είναι νύχτα στους δρόμους αυτής της πόλης και θα βρέχει, θα τον φαντάζομαι να τρυπώνει στο Au Revoir της οδού Πατησίων και να πίνει, χαζεύοντας για αιώνες πίσω από την τζαμαρία, καθώς τα ηχεία θα παίζουν Νίκο Γούναρη», γράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 22ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», Λουκάς Κατσίκας.

Με χρονολογική σειρά, οι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος είναι οι εξής:

2014 Οι Αισθηματίες
2001 Screamin' Jay Hawkins - Ι put a Spell on Me
1999 Μαύρο Γάλα
1998 Tuxedomoon, No Tears
1997 Το Παλτό
1995 Ράδιο Μόσχα
1993 Dogs Licking my Heart
1992 Momus, Amongst Women Only
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης