Τα 10 πιο περίεργα μέρη του κόσμου

Τα 10 πιο περίεργα μέρη του κόσμου

Μυστηριώδεις περιοχές και μνημεία σε όλη τη γη που πρέπει να δεις

Τα 10 πιο περίεργα μέρη του κόσμου

Μυστηριώδεις περιοχές και μνημεία σε όλη τη γη που πρέπει να δεις


Τις περισσότερες από τις περιοχές που θα αναφέρουμε τις γνωρίζετε, γιατί απασχολούν την ανθρωπότητα εδώ και πολλούς αιώνες. Άλλες πάλι θα τις δείτε για πρώτη φορά, και θα μάθετε τον λόγο που θεωρούνται περίεργες. Όλα τα μέρη όμως που παρατίθενται εν συνεχεία έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου και προκαλούν το δέος και τον θαυμασμό όλων μας. Μπορεί οι μύθοι και οι ιστορίες που τα πλαισιώνουν να τα κάνουν μεγαλύτερα και σπουδαιότερα στα μάτια μας. Όπως και να 'χει πάντως, πρέπει να παραδεχτούμε ότι πρόκειται για μέρη άξια συζήτησης και έρευνας.

Area 51
Μεταξύ των διάφορων στάσεων που θα κάνουμε σ' αυτή τη μικρή μας περιοδεία, είναι και η "Area 51". Αλλά γιατί να είναι περίεργη αυτή η περιοχή; Πρόκειται για μία στρατιωτική βάση που βρίσκεται περίπου 80 μίλια βορειοδυτικά του Λας Βέγκας. Το μέρος αυτό απέκτησε ιδιαίτερη δημοφιλία, όταν εντοπίστηκαν εκεί εξωγήινα σώματα και τεχνολογία, μετά την πτώση ενός UFO στο Roswell, στο Νέο Μεξικό το 1947. Αν και οι περισσότερες στρατιωτικές βάσεις είναι μυστικές, η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίστηκε ως απόρρητη, λόγω των μεταφυσικών φαινομένων που λάμβαναν χώρα εκεί. Βέβαια, με το πέρας των χρόνων, οι περισσότερες ιστορίες συνωμοσίας που ειπώθηκαν γι' αυτό το μέρος, καταρρίφθηκαν.

Το Τρίγωνο των Βερμούδων
Ποια μυστικά κρύβονται στο τρίγωνο του ωκεανού μεταξύ του νοτίου άκρου της Φλόριντας, των Βερμούδων και του Σαν Χουάν στο Πουέρτο Ρίκο; Το τρίγωνο των Βερμούδων λέγεται ότι καταβροχθίζει πλοία και αεροπλάνα χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος. Όμως, το πρόβλημα με τον μύθο είναι μάλλον μικρό... Οι περισσότερες από τις «μυστηριώδεις εξαφανίσεις» που επικαλούνται όσοι πιστεύουν στον μύθο των Βερμούδων, δεν ήταν μυστηριώδεις καθόλου, αλλά συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια καταιγίδων ή δεν είχαν καν βυθιστεί εντός των συνόρων του τριγώνου.

Η χαμένη Ατλαντίδα
Ίσως αποτελεί το πιο μυστηριώδες μέρος στη γη, και κανείς δεν ξέρει που είναι στην πραγματικότητα ή αν πρόκειται απλά για έναν μύθο. Αν υποθέσουμε ότι η Ατλαντίδα όντως υπήρξε, θα υπήρξε ως μία ειρηνική ουτοπία, που βυθίστηκε κάτω από τη θάλασσα χιλιάδες χρόνια πριν. Αρκετοί είναι μάλιστα εκείνοι που έχουν προσπαθήσει να την εντοπίσουν σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Ακόμη και το Google Earth τροφοδότησε μία φορά τον μύθο, κάνοντας λόγο για «δυσλειτουργία των δεδομένων» που δημιούργησε ένα μοτίβο στον πυθμένα του ωκεανού. Διάφοροι παρατηρητές εικάζουν ότι μπορεί να είναι οι χαμένοι δρόμοι της Ατλαντίδας. Μία από τις περιοχές που διεκδικούν τον τίτλο της χαμένης Ατλαντίδας, είναι και η Σαντορίνη, το βυθισμένο μέρος της οποίας, και ο οικισμός που εντοπίστηκε εκεί, μοιάζει ανατριχιαστικά με τις περιγραφές του Πλάτωνα για την Ατλαντίδα.

Οι πυραμίδες της Γκίζας
Οι τρεις πυραμίδες της Γκίζας είναι τόσο οικείες στα μάτια μας, που είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο ασυνήθιστες είναι. Η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα χτίστηκε μεταξύ του 2589 π.Χ. και του 2504 π.Χ., και έχει ύψος 146 μέτρα. Για να αναλογιστείτε τη σπουδαιότητα του μνημείου, αρκεί να αναφέρουμε ότι η πυραμίδα του Χέοπα παρέμεινε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο μέχρι τον 14ο αιώνα, όταν ο καθεδρικός ναός του Λίνκολν της Αγγλίας κατέκτησε το ρεκόρ. Ακόμη, ωστόσο, παραμένει μυστήριο πως οι αρχαίοι οικοδόμοι κατόρθωσαν να κατασκευάσουν τις τεράστιες αυτές πυραμίδες, με πέτρες που ζυγίζουν 2,5 τόνους η καθεμία!

Η λίμνη του Λοχ Νες
Η όμορφη λίμνη του Λοχ Νες θα ήταν γνωστή, ακόμη και χωρίς το διάσημο τέρας που σύμφωνα με το μύθο κατοικεί στα σπλάχνα της. Η λίμνη αυτή είναι η μεγαλύτερη της Σκωτίας κατ' όγκο, με βάθος 230 μέτρα και έκταση 56,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ίσως αυτό το γιγαντιαίο της μέγεθος είναι που οδήγησε στις φήμες για το μαμούθ θηρίο που παραμονεύει στον βυθό της. Το τέρας του Λοχ Νες έγινε πρωτοσέλιδο το 1933 σε ένα άρθρο που μιλούσε για μια διαταραχή των νερών στην επιφάνεια της λίμνης, κάτι που μπορεί απλά να ήταν μία μάχη ανάμεσα σε πάπιες. Αυτό το περιστατικό ήταν αρκετό από μόνο του για να τονώσει τις φήμες της ύπαρξης του τέρατος, ωστόσο, όταν μια υποτιθέμενη φωτογραφία ενός λιμναίου πλάσματος με μακρύ λαιμό που τραβήχτηκε το 1934, βγήκε στη δημοσιότητα, έκανε τις φήμες να οργιάσουν. Δεκαετίες αργότερα, ο φωτογράφος που τράβηξε το στιγμιότυπο, λίγο πριν τον θάνατό του, παραδέχθηκε ότι η διάσημη αυτή φωτογραφία ήταν μια φάρσα.

Stonehenge
Ποιος να ήταν άραγε ο σκοπός ύπαρξης αυτού του μνημείου; Μήπως ήταν ένα νεκροταφείο; Ένα μνημειώδες ηλιοστάσιο για τον χειμώνα; Ή μήπως μία πλατφόρμα προσγείωσης UFO; Εντάξει, ίσως δεν είναι το τελευταίο. Αλλά ο λόγος που χτίστηκε το Stonehenge παραμένει ένα μυστήριο. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που έχτισαν τη δομή ξεκινώντας πριν από 5.000 χρόνια, συνέχισαν να προσθέτουν σε αυτό πράγματα, σε μια περίοδο 700 ετών! Ωστόσο, δεν άφησαν κανένα γραπτό αρχείο πίσω, παρά μόνο έναν κύκλο από εντυπωσιακές πέτρες, κοντά στο σημερινό Salisbury, στην Αγγλία.

Το Νησί του Πάσχα
Τα γιγαντιαία γλυπτά που βρίσκονται στο Νησί του Πάσχα είναι μέχρι 12 μέτρα ψηλά. Υπάρχουν περίπου 1.000 από αυτά σε όλο το νησί, ενώ πάνω από το έδαφος διακρίνονται μόνο τα πρόσωπά τους. Ακόμη και σήμερα παραμένει ένα μυστήριο το πώς μεταφέρθηκαν στη θέση τους, αλλά η επικρατούσα θεωρία λέει ότι μεταφέρθηκαν από τα λατομεία πάνω σε πλατφόρμες από πέτρα.

Teotihuacan
Η γεμάτη από πυραμίδες πόλη του Teotihuacan άρχισε να παρακμάζει περίπου 1.400 χρόνια πριν και είχε μείνει σε τέτοια ερείπια, που κανείς δεν ξέρει ποιος την ίδρυσε και τι ακριβώς αποκαλούσαν εκεί οι άνθρωποι «σπίτι». Οι Αζτέκοι, οι οποίοι έκαναν αργότερα προσκυνήματα στην περιοχή, έδωσαν το σύγχρονο όνομά του, που σημαίνει «ο τόπος όπου δημιουργήθηκαν οι θεοί». Το Teotihuacan ήταν μια μεγάλη αστική περιοχή. Κάλυπτε μία έκταση περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελούσε τη μόνιμη κατοικία 100.000 ανθρώπων. Ωστόσο, η πόλη είναι περισσότερο γνωστή για τη μεγάλη «Λεωφόρο των Νεκρών» της και τα μεγάλα συγκροτήματα από πυραμίδες.

Angkor Wat
Μεταξύ των μεγαλύτερων θρησκευτικών μνημείων που δημιουργήθηκαν ποτέ, το Angkor Wat ξεχωρίζει για τους εκπληκτικούς του πύργους και τα ιδιόμορφα έργα τέχνης που το καλύπτουν από άκρη σ' άκρη. Η πόλη-ναός, που βρίσκεται στη σημερινή Καμπότζη, χτίστηκε μεταξύ του 1113 μ.Χ. και του 1150 μ.Χ. Οι πύργοι του φρόντιζαν να «στηρίζουν» το μυθολογικό ινδουιστικό βουνό Όρος Meru, και ο ναός χτίστηκε αρχικά προς τιμήν του θεού Βισνού. Αρκετές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, το Angkor Wat μετατράπηκε σε βουδιστικό μνημείο.

Cahokia
Οι όχθες του Μισισιπή στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής δεν είναι γνωστές για της παγκοσμίου κλάσης πόλεις τους. Αλλά μεταξύ του 1050 μ.Χ. και του 1200 μ.Χ., μια πόλη άκμασε ακριβώς απέναντι από το σημερινό St. Louis, που ήταν μεγαλύτερη από το Λονδίνο σε μέγεθος. Η Cahokia απλώθηκε σε πάνω από 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ήταν το σπίτι για περισσότερα από 20.000 άτομα. Η επερχόμενη ανάπτυξη είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί μεγάλο μέρος της περιοχής, όμως οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι οι Cahokians έπιναν ροφήματα με καφεΐνη και έπαιζαν ένα παιχνίδι γνωστό ως "Chunkey". Η πόλη ενδέχεται να διέθετε έναν ξύλινο ναό και ένα ξύλινο Stonehenge (πανομοιότυπο ως προς τη δομή οικοδόμημα), ίσως για να παρακολουθούν οι κάτοικοι τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης