Ωδή στις βιογραφικές ταινίες

Ωδή στις βιογραφικές ταινίες

Οχτώ παραγωγές, από το Patton μέχρι το The Theory of Everything, έρχονται τον Ιούλιο το ΟΤΕ CINEMA 2

Ωδή στις βιογραφικές ταινίες

Οχτώ παραγωγές, από το Patton μέχρι το The Theory of Everything, έρχονται τον Ιούλιο το ΟΤΕ CINEMA 2


Εάν μου ζητούσε κανεις να διαλέξω τις τρεις αγαπημένες μου κινηματογραφικές κατηγορίες, σίγουρα τη μία θέση θα καταλάμβαναν οι βιογραφίες. Ακόμα θυμάμαι για παράδειγμα την αίσθηση ανατριχίλας που μου άφησε τελειώνοντας το Ray, η ταινία που μιλάει για τη ζωή του θρυλικού Ray Charles, ή το Malcolm X, που περιγράφει τον αμφιλεγόμενο και επιδραστικό μαύρο ηγέτη. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό ίσως διαδραματίζει και το γεγονός πως οι πραγματικές ιστορίες πάντοτε με εξίταραν περισσότερο από τη μυθοπλασία.

Κλείσιμο
Όπως είναι επόμενο λοιπόν, συγκαταλέγομαι ανάμεσα σε αυτούς που θα παρακολουθήσουν το αφιέρωμα στις βιογραφικές ταινίες που ετοιμάζει τον Ιούλιο το ΟΤΕ CINEMA 2. Συγκεκριμένα θα προβάλλει 2 ταινίες κάθε Τρίτη βράδυ, στις 20.00 και τις 22.00, με ορισμένες από αυτές να αποτελούν πραγματικά «διαμαντάκια» του σινεμά. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις Patton (1970), The Theory of Everything (2014), Mandela: Long Walk to Freedom (2013), The Last King of Scotland (2006), Ali (2001), Diana (2013), The Last Emperor (1987) και Unbroken (2014).

Αναλυτικά οι ταινίες του αφιερώματος:

5 Ιουλίου


Patton (1970)

Η καριέρα του αμερικανού στρατηγού George S. Patton κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν οι George C. Scott, Karl Malden και Stephen Young, βραβεύθηκε με επτά Όσκαρ. Ένα εξ’ αυτών απονεμήθηκε στον George C. Scott, ο οποίος αρνήθηκε ωστόσο να το παραλάβει διαφωνώντας με τη διαδικασία της επιλογής των νικητών.

The Theory of Everything (2014)

Η ζωή του χαρισματικού φυσικού Stephen Hawking, από την παιδική του ηλικία μέχρι σήμερα. Η ταινία βραβεύθηκε με το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Eddie Redmayne. Το καστ συμπληρώνουν οι Felicity Jones και Tom Prior, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο James Marsh.

12 Ιουλίου


Mandela: Long Walk to Freedom (2013)

Το ταξίδι ζωής του Nelson Mandela από τα παιδικά του χρόνια σε ένα μικρό χωριό έως την ορκωμοσία του ως ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πρωταγωνιστούν οι Idris Elba, Naomie Harris και Terry Pheto, ενώ σκηνοθέτης είναι ο Justin Chadwick.

The Last King of Scotland (2006)

Η άνοδος του βίαου δικτάτορα της Ουγκάντας, Idi Amin, στην εξουσία κατά τη δεκαετία του 1970, μέσα από τη ματιά του προσωπικού του γιατρού, Dr. Nicholas Garrigan. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται οι James McAvoy, Gillian Anderson και φυσικά ο Forest Whitaker, που κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του.

19 Ιουλίου


Ali (2001)

Η βιογραφία του πρόσφατα χαμένου θρύλου της πυγμαχίας, Muhammad Ali, εστιάζοντας στις επιτυχίες αλλά και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του μεταξύ του 1964 και του 1974. Στο έργο πρωταγωνιστούν οι Will Smith, Jamie Foxx και Jon Voight, με τον Michael Mann (The Last of the Mohicans, Heat, Public Enemies κλπ) στη σκηνοθετική καρέκλα.

Diana (2013)

Αν και δεν συνάντησε την πλέον θερμή υποδοχή από τους κριτικούς, η Diana παραμένει μία ταινία που πρέπει να δει όποιος αγαπά τις βιογραφικές ταινίες. Εξιστορεί τα δύο τελευταία χρόνια ζωής της πριγκίπισσας Diana και την κρυφή της σχέση με τον καρδιοχειρούργο Hasnat Khan. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται η παντότε γοητευτική Naomi Watts.

26 Ιουλίου


The Last Emperor (1987)

Ό,τι και να πει κανείς για το αριστούργημα του Bernardo Bertolucci θα είναι λίγο. Το φιλμ που κέρδισε συνολικά εννιά βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων αυτό της καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας, αφηγείται την ιστορία του Pu Yi, τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας.

Unbroken (2014)

Το αφιέρωμα κλείνει με την ιστορία του ολυμπιονίκη Louis Zamperini, ο οποίος πέρασε 47 ημέρες πάνω σε μία σχεδιά μαζί με δύο μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους του κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου πρωτού τους εντοπίσει το ιαπωνικό πολεμικό ναυτικό και τους στείλει σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο Jack O'Connell, με την Angelina Jolie να είναι υπεύθυνη για τη σκηνοθεσία.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης