Ποιος θυμάται τον Ζήκο και τον Θύμιο;

Ποιος θυμάται τον Ζήκο και τον Θύμιο;

«Της κακομοίρας», «Ο Ηλίας του 16ου», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» … Οι μεγάλες επιτυχίες του αλησμόνητου Κώστα Χατζηχρήστου σε ένα χορταστικό αφιέρωμα (4 Δευτέρες – 2 ταινίες κάθε φορά - 8 ταινίες συνολικά) στο κανάλι OTE CINEMA 3

Ποιος θυμάται τον Ζήκο και τον Θύμιο;

«Της κακομοίρας», «Ο Ηλίας του 16ου», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» … Οι μεγάλες επιτυχίες του αλησμόνητου Κώστα Χατζηχρήστου σε ένα χορταστικό αφιέρωμα (4 Δευτέρες – 2 ταινίες κάθε φορά - 8 ταινίες συνολικά) στο κανάλι OTE CINEMA 3

Κλείσιμο

Αν με ρωτήσετε σε ποια ταινία προτιμώ να βλέπω τον Κώστα Χατζηχρήστο θα σας πω, δίχως δεύτερη σκέψη, στον «Ηλία του 16ου». Και αυτό γιατί ο Χατζηχρήστος έχει την ικανότητα να ξεδιπλώνει όλο το ταλέντο του χρησιμοποιώντας με μέτρο όλες τις ελευθερίες που δίνει το πειθαρχημένο πλαίσιο ενός σκηνοθέτη όπως ο Σακελλάριος. Μπορεί να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε με την άποψη μου αλλά σε κάθε περίπτωση θα χορτάσετε Χατζηχρήστο στο αφιέρωμα που έχει ετοιμάσει το OTE CINEMA 3 για τις Δευτέρες του Ιουλίου. Κάθε Δευτέρα, λοιπόν, δύο ταινίες με πρωταγωνιστή τον αλησμόνητο ηθοποιό – η πρώτη ταινία στις 20.00 και η δεύτερη στις 22.00.

Στο αφιέρωμα που ξεκινά τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου, θα προβληθούν οι ταινίες «Ο Σκληρός Άνδρας» και «Της κακομοίρας». Στις 11 Ιουλίου οι ταινίες «Ο Δήμος από Τα Τρίκαλα» και «Ο Ηλίας του 16ου». Στις 18 Ιουλίου οι ταινίες «Ο Θύμιος τα έκανε θάλασσα» και «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» και στις 25 Ιουλίου οι ταινίες «Το έξυπνο πουλί» και «Ο Παράς και ο Φουκαράς». 4 Δευτέρες – 8 ταινίες.

Ο σκληρός άνδρας
Ασπρόμαυρη κωμωδία παραγωγής Φίνος Φιλμ του 1961. Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά θεατρικού έργου του Γεωργίου Ρούσσου με σκηνοθέτη τον Γιάννη Δαλιανίδη και πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο. Ο τελευταίος υποδύεται ένα δειλό και φοβισμένο δημόσιο υπάλληλο που κανείς δεν του δίνει σημασία – ούτε οι ενοικιαστές του σπιτιού του. Μάλιστα δεν τον πληρώνουν και ίδιος τρέμει στην ιδέα να πιέσει για τα νοίκια του ή να τους κάνει έξωση. Ο Χατζηχρήστος εξαιτίας μιας παρεξήγησης βρίσκεται μπλεγμένος σε μια κόλλα χαρτί και καταλήγει πίσω από τα κάγκελα για απόπειρα στραγγαλισμού ενός από τους νοικάρηδες του.

Στη ταινία σε δεύτερους αλλά πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους εμφανίζονται τόσο η Μάρθα Καραγιάννη όσο και ο Κώστας Βουτσάς, που εκείνη την εποχή κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο του θεάματος. Στην ίδια ταινία σε ρόλο έκπληξη η Μάρθα Βούρτση (από τους ελάχιστους μη δραματικούς ρόλους της στο σινεμά) και η πληθωρική Σπεράντζα Βρανά.

Της κακομοίρας
Η ταινία «Της κακομοίρας» (γνωστή και ως «Ο μπακαλόγατος») δεν χρειάζεται άλλες συστάσεις. Μόνο και μόνο από τις ατάκες της είναι γνωστή ανά το πανελλήνιο. Για την ιστορία όμως ας αναφέρουμε ότι η ταινία είναι παραγωγής του 1963, σε σενάριο και σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη. Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου. Εκτός του Χατζηχρήστου πρωταγωνιστούν ο Κώστας Δούκας, ο Νίκος Ρίζος και η Μαρίκα Νέζερ.

Ο Ζήκος (Χατζηχρήστος) είναι επαρχιώτης από το Καρπενήσι που δουλεύει υπάλληλος στο μπακάλικο του Παντελή (Κώστας Δούκας) και είναι ερωτευμένος με την όμορφη Φιφίκα (Νέλλυ Παππά), η οποία θέλοντας να παίξει μαζί του, προσποιείται ότι ανταποκρίνεται. Ο Παντελής αν και προχωρημένης ηλικίας θέλει για λογαριασμό του τη νεαρή φίλη της Φιφίκας, Λίτσα (Ντίνα Τριάντη). Ο Ζήκος τον κοροϊδεύει για την επιλογή του, αλλά αυτός δεν πτοείται. Προχωρεί στους αρραβώνες και η συνέχεια γνωστή σε όλους…

Και για το τέλος μια… λεπτομέρεια. Το τραγούδι των τίτλων με τον Χατζηχρήστο πάνω στο ποδήλατο είναι του Γιώργου Μουζάκη.


Μικρό, μικρό, μικρό το μεροκάματο
μικρό το μεροκάματο κι η κάψα μου μεγάλη
λέω τη μια να παντρευτώ μα πιο καλά σαν το σκεφτώ
μα πιο καλά σαν το σκεφτώ το αναβάλω πάλι

Τάληρα τάληρα τάληρα μόνο έντεκα
τάληρα μόνο έντεκα με τις κρατήσεις δέκα
δεν φτάνουνε για πάρτη μου και θέλω και γυναίκα

Τάληρα τάληρα τάληρα μόνο έντεκα
τάληρα μόνο έντεκα με τις κρατήσεις δέκα
δεν φτάνουνε για πάρτη μου και θέλω και γυναίκα

Ο Δήμος από τα Τρίκαλα
Ασπρόμαυρη ταινία του 1962 με έναν απολαυστικό Χατζηχρήστο σε διπλό ρόλο (ένας σύζυγος που τσιλιμπουρδίζει, αποφασίζει να υποδυθεί τον «δίδυμο» αδελφό του προκειμένου να μην τον πάρει χαμπάρι η γυναίκα του…). Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Δαλιανίδη και το σενάριο που υπογράφει και εκείνο ο σκηνοθέτης είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο του Δημήτρη Γιαννουκάκη «Μειδιάστε παρακαλώ». Στην ταινία εμφανίζονται και τραγουδούν ο Μανώλης Χιώτης και η Μαίρη Λίντα.

Ο Ηλίας του 16ου
Βάση για την ταινία η ομώνυμη θεατρική κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου. Το 1958 μεταφέρθηκε από τη Φίνος Φιλμ στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο. Αποτέλεσμα, μια ξεκαρδιστική κωμωδία που γυρίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ: Σε μόλις 14 ημέρες. Ο «Ηλίας» αποτελεί έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλος του Κώστα Χατζηχρήστου, ο οποίος δίνει στον Θανάση Βέγγο το πιο διάσημο –αληθινό– χαστούκι του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Χατζηχρήστος ως άνεργος σερβιτόρος που καταλήγει πολιτσμανάκι, ο συνεργός Βέγγος, η «μπότα» του Παπαγιαννόπουλου, το «βραχιόλι της μνηστής» του Τζανετάκου, ο μπόγος της Αλίκης Γεωργούλη και το καθαρό κούτελο του ξαδέρφου της, η μπιζουτιέρα της κυρίας αλλά και το δακτυλίδι της Μαρίκας Κρεββατά και άλλα πολλά σε μια ταινία με την σφραγίδα του Σακελλάριου.

Ο Θύμιος τα 'κανε θάλασσα
Η ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου, προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1959 και είναι μια από τις πρώτες ταινίες όπου ο Χατζηχρήστος αρχίζει να φοράει το κοστούμι του Θύμιου – δημιουργώντας μια περσόνα που θα παίξει πολύ στη δεκαετία του ΄60 και στη σκηνή και στην οθόνη.

Σε αυτήν την ταινία του ΄59 ο Θύμιος Μπούκουρας, ένας επαρχιώτης, αφήνει το χωριό του, τη Βλαχοκερασιά, και την οικογένειά του, και με δυο καλάθια και δυο κότες υπό μάλης, ετοιμάζεται να πάει στην Αθήνα για κάποιες δουλειές. Στο σταθμό τρένου, όμως, θα έχει μια αναπάντεχη συνάντηση με μια κοπέλα, τη Λίζα, η οποία θα του αλλάξει ολοκληρωτικά τα σχέδια…

Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες
Μια από τις εμβληματικές ταινίες ηθών της ελληνικής κοινωνίας στις αρχές του ΄60. Υποδειγματική παραγωγή της Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Κώστα Χατζηχρήστο να φτιάχνουν ένα ασύλληπτο δίδυμο. Ο Στέλιος Κοντογιώργης (Ντίνος Ηλιόπουλος) και ο Θωμάς Μακρυκώστας (Κώστας Χατζηχρήστος) είναι δύο φιλήσυχοι άνθρωποι, οι οποίοι κατάγονται από το ίδιο χωριό της Πελοποννήσου, όμως δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Ωστόσο οι οικογένειές τους διατηρούν μία αιματηρή βεντέτα που ξεκίνησε πριν από 80 χρόνια.

Ο Στέλιος και ο Θωμάς είναι τα τελευταία αρσενικά μέλη από κάθε οικογένεια. Με αφορμή το πρόσφατο φονικό που διεπράχθη στο χωριό, στο οποίο σκοτώθηκε ένα μέλος από την κάθε οικογένεια, ο θείος του Στέλιου (Παντελής Ζερβός) τον παροτρύνει επίμονα να βρει και να σκοτώσει τον Θωμά, για να πάρει πίσω το αίμα του συγγενή του. Μάλιστα, τον προειδοποιεί πως αν δεν το κάνει, θα τον προλάβει ο αντίπαλός του και θα τον σκοτώσει πρώτος. Την ίδια ώρα, ο Θωμάς δέχεται επίσκεψη από τη θεία του (Τζόλυ Γαρμπή), η οποία του ζητά να κάνει το ίδιο και μάλιστα τον προμηθεύει με τα απαραίτητα όπλα. Η συνέχεια γνωστή…

Το έξυπνο πουλί
Μια κωμωδία, κινηματογραφική διασκευή του ομωνύμου θεατρικού έργου των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, σε σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου. Η Φανή ζητά δουλειά ως υπάλληλος στο μαγαζί του Λουκά, ο οποίος την προσλαμβάνει τελικά. Η Φανή αναλαμβάνει να τον σώσει από τις κομπίνες διαφόρων επιτήδειων, δήθεν συνεργατών του Λουκά. Στην συνέχεια ερωτεύονται αλλά… Μια ταινία του 1961, που βλέπεται ευχάριστα χάρις στον Βασίλη Αυλωνίτη, τον Σταύρο Παράβα και την Αννα Φόνσου.

Ο Παράς κι ο Φουκαράς
Η ταινία έχει τη δική της μικρή ιστορία. Αποτελεί ριμέικ της μεγάλης επιτυχίας των αρχών της δεκαετίας του ’50, της «Σάντα Τσικίτα» με τον Βασίλη Λογοθετίδη. Η τελευταία είχε στηριχθεί στο θεατρικό έργο των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, που είχε ανέβει στην σκηνή με τον τίτλο «Ο Φώτης Φαγκρής και η Τσικίτα Λοπέζ». Η ταινία του 1964 είναι διασκευή σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη. Ο Χατζηχρήστος αναλαμβάνει τον ρόλο που έπαιξε ο Λογοθετίδης, ενώ η Μάρθα Καραγιάννη παίρνει τη θέση της Ιλιας Λυβικού.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης