Φεστιβάλ Ναυπλίου: η αργυρή επέτειος

Φεστιβάλ Ναυπλίου: η αργυρή επέτειος

Ο δήμαρχος Ναυπλίου, Δημήτρης Κωστούρος, μιλά για ένα από τα πιο πετυχημένα φεστιβάλ της ελληνικής περιφέρειας που φέτος σβήνει 25 κεράκια

Φεστιβάλ Ναυπλίου: η αργυρή επέτειος

Ο δήμαρχος Ναυπλίου, Δημήτρης Κωστούρος, μιλά για ένα από τα πιο πετυχημένα φεστιβάλ της ελληνικής περιφέρειας που φέτος σβήνει 25 κεράκια

Κλείσιμο

Ένα success story του πολιτισμού στην ελληνική περιφέρεια γιορτάζει φέτος την αργυρή του επέτειο. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Ναυπλίου, το οποίο κλείνει 25 χρόνια προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Ο θεσμός έχει αποκτήσει διεθνή εμβέλεια, έχοντας προσελκύσει σημαντικούς εκπροσώπους της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής, από την Αυστρία και τη Γαλλία, μέχρι την Πολωνία και την Ισπανία. Το φεστιβάλ άνοιξε χθες, Παρασκευή 24 Ιουνίου, τις θύρες και θα συνεχιστεί έως και τις 3 Ιουλίου, με πολλή κλασική μουσική.

Ανάμεσα στις συναυλίες μπορείτε να απολαύσετε τις μυσταγωγικές φωνές της εσθονικής χορωδίας Vox Clamantis Choir (σήμερα, Σάββατο 25 Ιουνίου, Παλαμήδι) να παρακολουθήσετε ένα αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας (Τρίτη 28 Ιουνίου, αίθουσα Βουλευτικού), αλλά και ένα αφιέρωμα στη μουσική της Ισπανίας και της Αμερικής με τον Ισπανό βαρύτονο Luis Llaneza και τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη (Κυριακή 3 Ιουλίου, πλατεία Αγίου Γεωργίου). Μιλήσαμε με τον δήμαρχο Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρο, για τον θεσμό, καθώς και για το όραμά του για τη μελλοντική πορεία του Φεστιβάλ.


Φέτος το Φεστιβάλ Ναυπλίου κλείνει 25 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό. Τι να περιμένουμε από τη φετινή διοργάνωση;
Για 25η χρονιά φέτος το Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου θα εμπλουτίσει την πολιτιστική ατζέντα της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας με ένα ποικίλο πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων στο υψηλό επίπεδο που έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε στον μοναδικό χώρο του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου, αξιοποιώντας όλους τους μνημειώδεις χώρους της πόλης - από το επιβλητικό Παλαμήδι μέχρι την ιστορική και φιλόξενη αίθουσα του Βουλευτικού.
Το Ναύπλιο φέτος θα γιορτάσει την αργυρή επέτειο του σπουδαίου θεσμού της κλασικής μουσικής και για τον λόγο αυτό η φετινή διοργάνωση είναι ιδιαίτερη.

Ποιες εκδηλώσεις θα προτείνατε λχ. σε έναν Αθηναίο που θα ήθελε να κάνει μία ημερήσια εκδρομή για να απολαύσει την πόλη και να παρακολουθήσει έστω ένα μικρό μέρος του φεστιβάλ;
Πιστεύω ότι το καλλιτεχνικό μέρος της διοργάνωσης, το οποίο έχει επιμεληθεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ο κύριος Γιάννης Βακαρέλης, διαθέτει τέτοια ποικιλία που σίγουρα έχει κάτι να προσφέρει ακόμα και στους πιο απαιτητικούς θεατές. Καλλιτέχνες από χώρες με τεράστια συμφωνική παράδοση όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Νορβηγία, η Ισπανία και η Τσεχία, οι οποίες υπήρξαν τιμώμενα κράτη κατά την πολυετή παρουσία του θεσμού, τιμούν και τη φετινή διοργάνωση με την παρουσία κορυφαίων σολιστών τους, αλλά και καλλιτέχνες υψηλού κύρους από την Τουρκία και την Ισπανία εγγυώνται την οποιαδήποτε επιλογή.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού; Μπορείτε να μας δώσετε στοιχεία για τον αριθμό των θεατών του Φεστιβάλ;
Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στο Ναύπλιο έχει αυξηθεί δυναμικά γιατί έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα πιο γνωστά μουσικά φεστιβάλ της Ελλάδας. Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του, το Ναύπλιο κατακλύζεται από εκατοντάδες λάτρεις της μουσικής από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.
Το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχουν εμφανιστεί πάνω από 250 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 24 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου, πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται με συμβολικό εισιτήριο, στα μαγευτικά μνημεία και πλατείες του Ναυπλίου, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 190.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, τόσο από την τοπική κοινωνία, που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρονιά, όσο και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας. Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες αυτής της επιτυχίας;
Σε αντίθεση με πολλά φεστιβάλ του καλοκαιριού, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ναυπλίου είναι μια γιορτή της πόλης και αυτό, γιατί ανοίγει την αυλαία του στην αρχή του καλοκαιριού με την κλασική μουσική να ακούγεται μέσα στο ιστορικό κέντρο της, ενισχύοντας την γραφικότητά της. Είναι μια γιορτή που μας δίνει χαρά και μας κάνει να συμμετέχουμε όλοι. Ακόμη και αυτοί που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις συμμετέχουν και μάλιστα αποτελούν ένα φανατικό κοινό ειλικρινές και ιδιαίτερα θερμό.

Βλέπουμε ότι υπάρχουν ήδη παράλληλες εκδηλώσεις. Πιστεύετε ότι το φεστιβάλ θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να περιλάβει και άλλα είδη μουσικής ή ακόμα και άλλες μορφές τέχνης - πχ. θέατρο;
Σκοπός μας είναι να κάνουμε κάτι παραπάνω, να προχωρούσαμε ένα βήμα παραπέρα. Δεν μας λείπουν οι άνθρωποι, δεν μας λείπουν οι ιδέες. Πιστεύω πως έχει έρθει η στιγμή να αναμετρηθούμε με τους εαυτούς μας και να ανοίξουμε νέους δρόμους.

Έχετε επιλέξει να διατηρήσετε πολύ χαμηλά το εισιτήριο για τις εκδηλώσεις. Επιβαρύνει αυτή η απόφαση τα οικονομικά του δήμου, σε ποιο βαθμό και πώς εκτιμάτε ότι αντισταθμίζεται αυτή η επιβάρυνση;
Παρακολουθώ το Φεστιβάλ Ναυπλίου από την γέννησή του. Όλα αυτά τα χρόνια, έχω δει πολύ αξιόλογους ανθρώπους, προσωπικότητες που και μόνο η επαφή μαζί τους σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, σε μαθαίνει πάρα πολλά. Όταν μετέχεις σε έναν θεσμό και αγωνίζεσαι και μάλιστα με πολλές αντιξοότητες και εμπόδια, παθιάζεσαι. Το Φεστιβάλ για μένα είναι απαραίτητο στοιχείο στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου και πιστεύω ότι η προσφυγή στα αγαθά του πολιτισμού είναι για πολλούς ανάγκη αναζήτησης αντίβαρων.

Όραμά σας είναι το Ναύπλιο να αποκτήσει διεθνή απήχηση. Ποιοι είναι οι βασικοί σας άξονες για την εκπλήρωση αυτού του οράματος και τι θέση έχει το Φεστιβάλ ανάμεσα σε αυτούς;
Πιστεύω ότι το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλη απήχηση και αυτό μας δίνει ηθική ικανοποίηση ότι δημιουργούμε κάτι καλό κι αποδεκτό παγκοσμίως, και φυσικά μας γεμίζει κουράγιο να συνεχίσουμε.
Ευελπιστούμε ότι η επετειακή φετινή διοργάνωση θα λειτουργήσει ως πεδίο μνήμης πολιτιστικών «κατακτήσεων» ενός τετάρτου αιώνα και θα χαράξει τον πολιτιστικό προσανατολισμό του Δήμου και της πόλης του Ναυπλίου για τα επόμενα χρόνια.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης