Τα ελληνικά μουσεία γίνονται 3D

Τα ελληνικά μουσεία γίνονται 3D

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή που φιλοδοξεί να αλλάξει τον χάρτη της εκπαίδευσης

Τα ελληνικά μουσεία γίνονται 3D

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή που φιλοδοξεί να αλλάξει τον χάρτη της εκπαίδευσης


Ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ιδρυτής της εταιρείας Spinaround, μου έδωσε την ειδική 3D μάσκα στην οποία είχε τοποθετήσει το κινητό του με την εφαρμογή εικονικής περιήγησης του Μουσείου Ελληνικής Γαστρονομίας λέγοντάς μου «απόλαυσέ το». Με το πάτημα ενός κουμπιού βρέθηκα στις αίθουσες του μουσείου, ανάμεσα στα εκθέματά του! Παρόλο που ποτέ πριν δεν είχα επισκεφθεί το εν λόγω μουσείο, το έβλεπα σαν να βρισκόμουν εκεί, σε κάθε του γωνιά, από τα ταβάνια μέχρι τα πατώματα. Γυρίζοντας, κοιτάζοντας ψηλά και χαμηλά, προχωρώντας ή σταματώντας, το μουσείο ανοιγόταν παντού τριγύρω μου.

Μετά το επιφώνημα έκπληξής μου, που μου ξέφυγε, τον άκουσα να μου λέει ότι μπορούσα να πατήσω επάνω στα μικρά άβαταρ που διέκρινα δίπλα στα εκθέματα προκειμένου να πάρω τις πληροφορίες που ήθελα. Η εμπειρία ήταν συναρπαστική, σε βαθμό μάλιστα που δεν ήθελα να βγάλω τη μάσκα. «Είναι καταπληκτικό», είπα ενθουσιασμένη στον δημιουργό της εφαρμογής, από την οποία είχα μόλις πάρει μια γεύση. «Και αυτή είναι όντως μόνο μια γεύση αφού τώρα προχωρούμε ένα βήμα πιο πέρα, επιχειρώντας να δημιουργήσουμε την πρώτη εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας σε σημαντικά μουσεία της χώρας μας».

Η αρχή αναμένεται να γίνει με το μουσείο-σύμβολο της Αρχαίας Ολυμπίας και η εφαρμογή θα έχει την επίσης συμβολική ονομασία kotinosvr (ο κότινος ήταν το στεφάνι αγριελιάς με το οποίο στεφάνωναν τους νικητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας). «Απώτερος στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους χρήστες να επισκεφθούν σημαντικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας», άρχισε να μου εξηγεί ο Δημήτρης, ο οποίος ασχολείται με αυτή την ιδέα τα τελευταία δυο χρόνια και από το 2009 με την τρισδιάστατη φωτογραφία.

«Αυτό που είδες ήταν ένα πρώτο δείγμα για τις δυνατότητες της νέας αυτής τεχνολογίας, το οποίο μας βοήθησε ώστε να τελειοποιήσουμε την τεχνική που απαιτείται», συνεχίζει. «Φτιάχτηκε στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας για την έκθεση “Αγιορείτικη Δίαιτα” και χρησιμοποιείται τώρα από όσους επισκέπτες του μουσείου δεν πρόλαβαν να δουν τη συγκεκριμένη έκθεση. Το προϊόν μας απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και σχολεία αλλά και όσους, γενικότερα, δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τέτοιους χώρους. Αυτό, βασικά, που θέλουμε να επιτύχουμε είναι να μπαίνουν τα παιδιά μέσα στα μουσεία από τον χώρο τους και να μαθαίνουν για την αρχαία Ελλάδα διαδραστικά. Το επόμενο βήμα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας».

Όπως είδα και η ίδια, ο χρήστης θα μπορεί να μπει μέσα στα μουσεία, να πάρει πληροφορίες για τα εκθέματα βάσει κατηγοριών και αίθουσας, ενώ η εμπειρία δεν σταματά εδώ αφού θα έχει και τη δυνατότητα να παίξει παιχνίδια γνώσεων καθώς και να φτιάξει δικές του ιστορίες. Επιπλέον, με διάφορες εκπαιδευτικές εφαρμογές θα μπορεί να γίνει και μάθημα από τους καθηγητές.

«Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα, που για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα λόγω απόστασης, δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους ιδιαίτερης σημασίας» λέει ο συνομιλητής μου για τη βάση της ιδέας του. «Ένα παιδί που ζει στο Καστελόριζο ή στον Έβρο δεν μπορεί εύκολα να πάει στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, των Δελφών, της Κνωσού ή αλλού ώστε να επωφεληθεί από αυτή την πολύτιμη εμπειρία. Θέλουμε, λοιπόν, να βάλουμε όλα τα παιδιά στα μουσεία, με έναν τρόπο που θα τους αρέσει και θα τα διασκεδάσει. Θα υπάρχει, για παράδειγμα, ένα άβαταρ που θα τα ακολουθεί στην εικονική περιήγησή τους και θα τους λύνει απορίες».

Από την κουβέντα μας προκύπτει εύκολα ότι η εφαρμογή απευθύνεται και σε ολόκληρη την οικογένεια: οι γονείς θα τη χρησιμοποιήσουν για τη χαρά της ξενάγησης ενώ τα παιδιά και ως εργαλείο μάθησης. Η ιδέα βρίσκεται τώρα στο στάδιο της χρηματοδότησης, δηλαδή της ανεύρεσης κεφαλαίων μέσω crowdfunding στην πλατφόρμα indiegogo. «Υπάρχει μια ομάδα ειδικών επιστημόνων, αρχαιολόγων κ.ά., που θα εργαστεί για την πραγματοποίησή της», λέει εμφατικά. «Έχουμε ήδη πάρει σχετική άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για τη δημιουργία του πρότζεκτ και το ανέβασμά του στο ίντερνετ. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι έχουμε και την αμέριστη συμπαράσταση του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, αρχαιολόγου της Ζ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Αρχαία Ολυμπία, τον οποίο και ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που δείχνει στην προσπάθεια».

Αν όλα πάνε καλά και το πρότζεκτ εντός του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας ολοκληρωθεί, αναμένεται να ακολουθήσει η εικονική αναπαράσταση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία θα έχει ακόμη περισσότερο… διαδραστικό ενδιαφέρον. Και αυτό διότι ο χρήστης θα τοποθετείται στο αρχαίο στάδιο έχοντας την ευκαιρία να πάρει μέρος στα αγωνίσματα! Κινούμενος επάνω σε διάδρομο, όπως σε γυμναστήριο, θα αγωνίζεται δίπλα σε άβαταρ άλλων αθλητών, ενώ την αίσθηση της πραγματικότητας θα ενισχύει και η λειτουργία ανεμιστήρων που θα «μεταφέρουν» τον χρήστη/παίχτη ακόμα πιο πειστικά στο περιβάλλον του αρχαίου σταδίου.

«Εμείς δημιουργούμε επάνω στον φυσικό χώρο, με τεχνολογία 3D φωτογραφίας και την καλύτερη ποιότητα εικόνας», εξηγεί ο Δημήτρης. «Ο χρήστης δεν θα “περιφέρεται” σε πλασματικούς χώρους που απλώς μοιάζουν με εκείνους που επισκέπτεται, αλλά στους πραγματικούς. Το πλεονέκτημα βρίσκεται στο γεγονός ότι όλα αυτά θα πραγματοποιούνται μεν εικονικά, αλλά θα είναι βασισμένα στην απεικόνιση του φυσικού χώρου και όχι γραφιστικών. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας κοινότητας στηριζόμενης επάνω σε νέα τεχνολογία που προσφέρει μάθηση για όλους». Αυτό το «για όλους» έχει, όπως μαθαίνω, ιδιαίτερο βάρος αφού στα σχέδια της Spinaround είναι η δωρεάν προσφορά της εφαρμογής σε όλα τα δημόσια σχολεία της χώρας ώστε να επωφεληθούν από αυτήν οι μαθητές.

Τον χαιρέτησα και έφυγα με τη γλυκιά, ευοίωνη, αίσθηση ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η Ελλάδα δεν έχει στερέψει από μυαλά, ιδέες, ταλέντο κι ανθρωπιά. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικτυακή μικρο-χρηματοδότηση της εφαρμογής αγοράζοντάς την ή έχουν την όρεξη να διαδώσουν την πρωτοποριακή ιδέα, μπορούν να λάβουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται από το site kotinosvr.com.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης