Δημιουργώντας με πηλό

Δημιουργώντας με πηλό

Πώς οι εμπνευστές ενός εργαστηρίου κεραμικής φιλοδοξούν να προσφέρουν στην κοινωνία με τις δημιουργίες τους

Δημιουργώντας με πηλό

Πώς οι εμπνευστές ενός εργαστηρίου κεραμικής φιλοδοξούν να προσφέρουν στην κοινωνία με τις δημιουργίες τους

Κλείσιμο

Τη Λαμπρινή Καρούσου τη γνώρισα πρώτη φορά μέσα από τo Let’s be social Athens, τη γιορτή κοινωνικής επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων. Αυτό που μου τράβηξε αρχικά το ενδιαφέρον ήταν η δουλειά της, και συγκεκριμένα οι δημιουργίες από πηλό. Μέσα όμως από τα έργα της ήρθα σε επαφή και με την ίδια και κυρίως την κοσμοθεωρία της που θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «καλλιτεχνική δημιουργία με απώτερο σκοπό την κοινωνική προσφορά».

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια όταν, μαζί με τον Βαγγέλη Μερτζάνη, αποφάσισαν να ιδρύσουν την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση καλλιτεχνικής δημιουργίας και δημιουργικής απασχόλησης CooCoo Creations. «Η μορφή της εταιρείας είναι τέτοια ώστε να ευνοεί τον προσανατολισμό μας στην κοινωνική προσφορά», μου εξηγεί η ίδια, πάντα μέσα από την τέχνη. Και οι δύο τους εξάλλου διαθέτουν καλλιτεχνικό υπόβαθρο, με σημαντική εμπειρία μεταξύ άλλων στον χώρο της μουσικής, του χωροθεάτρου, της ζωγραφικής και φυσικά της διακόσμησης και της κατασκευής κοσμήματος.

Εμβληματική τους φράση, όπως λένε χαρακτηριστικά, είναι το «Τέχνη για όλους», αφού απευθύνονται σε όλους εκείνους που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην τέχνη ανεξαρτήτως ηλικίας και ταλέντου. «Γι’ αυτο κινούμαστε σε δύο άξονες. Πρώτον ενθαρρύνουμε τη δημιουργία με πηλό, προσφέροντας εξατομικευμένη εκπαίδευση, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός μέσα στην ομάδα. Δεύτερον, δημιουργούμε καλαίσθητα αντικείμενα, κεραμικά και χειροποίητο κόσμημα, σε λογικό κόστος».



Δεν περιορίζονται όμως εκεί. Από την αρχή της λειτουργίας τους ήρθαν σε επαφή με φορείς φροντίδας παιδιών και τους προσέφεραν δωρεάν δημιουργική απασχόληση στο εργαστήριό τους. «Αυτό φιλοδοξούμε να μεγαλώνει και να δημιουργούνται παραπέρα συνέργειες, όσο σταθεροποιείται η πορεία μας προς τη βιωσιμότητα», σημειώνει η Λαμπρινή. Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργούν τόσο με μαθήματα και δημιουργική απασχόληση στον χώρο του εργαστηρίου κεραμικής που διαθέτουν στον Βύρωνα (Λ. Καρέα 7), όσο και με την παραγωγή και τις πωλήσεις λιανικής και χονδρικής σε κεραμικές δημιουργίες και χειροποίητο κόσμημα.

Επιπλέον, δείχνοντας μεγάλη σημασία, όπως συνεχίζει να μου λέει, στη συνοχή της οικογένειας και αναγνωρίζοντας ότι οι ώρες επαφής των γονιών με τα παιδιά τους είναι εκ των πραγμάτων ελάχιστες, αποφάσισαν να τους προσφέρουν την ευκαιρία για επαφή μέσα από τη συνεργασία στη δημιουργία. «Ανοίγουμε λοιπόν το εργαστήριο μας τις Κυριακές, σχεδόν όλο τον χρόνο, ενθαρρύνοντας τη συνδημιουργία γονιών και παιδιών με αντικείμενο την κεραμική. Τα αποτελέσματα, είναι εντυπωσιακά σε επίπεδο έργων και σχέσεων, τόσο, ώστε μας δίνουν κουράγιο και ιδέες για περισσότερη σχετική δράση στο άμεσο μέλλον».



Τι χρειάζεται για να ασχοληθεί κανείς με την κεραμική;
Εκμάθηση βασικών τεχνικών, εξοικίωση με τα υλικά και τους κανόνες τους, καθώς και λίγη εξάσκιση, είναι η «μαγική» συνταγή με την οποία ο καθένας από εμάς μπορεί να δημιουργήσει από την πρώτη φορά, με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ο πηλός, αυτό το αρχέγονο υλικό, απόλυτα εναρμονισμένο με την ανθρώπινη φύση, αποκτά ζωή και υπόσταση αμέσως μόλις βρεθεί σε επαφή με τα χέρια. Τότε, είναι σαν να λύνονται τα «μάγια».
Ο νους απελευθερώνεται για να πλάσει το αντικείμενο της αρεσκείας του, με τη δική του οπτική και ιδιαίτερη προσέγγιση. Το αποτέλεσμα, συγκινητικά όμορφο σε όλες τις περιπτώσεις, είναι η απόλυτη απόδειξη της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου. Η εμπειρία μοναδική για μεγάλους και παιδιά, αρχάριους και προχωρημένους.

Στην CooCoo Creations, τα μαθήματα είναι ατομικά και προσαρμόζονται στις ανάγκες και στις ιδιαίτερες κλίσεις του εκπαιδευόμενου, ο οποίος, μπορεί να εμβαθύνει στην τέχνη της κεραμικής ή απλά να περάσει ευχάριστα κάποιες ώρες με δημιουργική απασχόληση. Διδάσκονται πηλοπλαστική, τροχός καθώς και διακόσμιση κεραμικών με ζωγραφική, χρωματισμούς και χρήση συναφών υλικών. Τα υλικά και τα εργαλεία διατίθενται πλήρως και σε μεγάλη ποικιλία εξ' ολοκλήρου από το εργαστήριό μας. Τα χρώματα και τα υλικά είναι μη τοξικά.



Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Η εξωστρέφεια, με στόχο τη σταθερή βιωσιμότητά μας σε βάθος χρόνου. Για την πραγματοποίησή της, κινούμαστε σε τρεις άξονες:

α. Σε σχέση με τον εκπαιδευτικό τομέα μας, φιλοδοξούμε να φέρουμε σε επαφή τους μαθητές των δημοτικών σχολείων με την τέχνη της κεραμικής, προσφέροντας προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, στον χώρο των σχολείων. Για τον λόγο αυτό έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές ενέργειες με το Υπουργείο Παιδείας και είμαστε έτοιμοι για τον προγραμματισμό σε συνεργασία με τις διοικήσεις των σχολείων.

β. Σε σχέση με τις δημιουργίες μας, κεραμικές και χειροποίητο κόσμημα, πέρα από την προώθηση στον χώρο μας μέσω ποικίλων προϊόντων (χρηστικά, διακοσμητικά, μπομπονιέρες, εταιρικό δώρο κλπ), είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επαφών, με επίλεκτα σημεία πώλησης εκτός του χώρου μας, ενώ έχουν ολοκληρωθεί κάποιες συμφωνίες για συμμετοχή μας σε στοχευμένες εκθέσεις δημιουργών.

γ. Πιστεύουμε πολύ στις συνέργειες. Επιδιώκουμε ανταλλαγή προτάσεων και ιδεών, ενώ είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και μοίρασμα απόψεων για την αμοιβαία υποστήριξη και δικτύωση.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης