Το μυστικό ενός Μουσείου

Το μυστικό ενός Μουσείου

Σε ένα ύψωμα και σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Πυργί –ένα από τα πιο γνωστά μαστιχοχώρια στα νότια του νησιού- στέκει περήφανο το Μουσείο Μαστίχας Χίου, το 8ο κατά σειρά θεματικό μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

Το μυστικό ενός Μουσείου

Σε ένα ύψωμα και σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Πυργί –ένα από τα πιο γνωστά μαστιχοχώρια στα νότια του νησιού- στέκει περήφανο το Μουσείο Μαστίχας Χίου, το 8ο κατά σειρά θεματικό μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

Κλείσιμο

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου –εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Πρ.Παυλόπουλο- κρύβει στα σπλάχνα του ένα ακριβό μυστικό. Ένα μυστικό που εν τέλει είναι και το συστατικό της επιτυχίας του ακόμη και αν βρίσκεται στο ξεκίνημα του. Το μυστικό αυτό έχει να κάνει με τον ίδιο τον τόπο και τη σχέση του μαζί του –τη βιωμένη εμπειρία των ανθρώπων αλλά και την αγάπη τους για εκείνο το μοναδικό δενδράκι, ένα σχίνο- που τα δάκρυα του τους έχουν δέσει εδώ και αιώνες.

Γιατί τα δάκρυα αυτού του σχίνου τροφοδότησαν, τροφοδοτούν και θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν αυτήν την ακατάλυτη σχέση. Μια σχέση που έχει προστάτες και υπερασπιστές. Μεταξύ αυτών και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, μια προοδευτική κατάκτηση των ίδιων των ανθρώπων του νησιού, μια κατάκτηση που δίνει πλούτο και ανάπτυξη αλλά και προοπτική. Και όλο αυτό γιατί υπάρχει η Ένωση με την παραγωγική της δραστηριότητα αλλά και την καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματική της πορεία. Όλα αυτά τα συστατικά της επιτυχίας βρίσκονται σήμερα συγκεντρωμένα σε ένα Μουσείο, ένα ζωντανό οργανισμό που διαφυλάσσει και αναδεικνύει τις πολλαπλές όψεις και πτυχές του «πολιτισμού της μαστίχας».



Το Μουσείο Μαστίχας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Πυργί της Χίου –ένα από τα μαστιχοχώρια στα νότια του νησιού- είναι το όγδοο, σε λειτουργία, μουσείο του Δικτύου θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Άλλωστε, τα μαστιχοχώρια είναι το μοναδικό μέρος όπου «δακρύζει ο σχίνος» (ποικιλία pistacia lentiscus Chia) και παράγεται η μαστίχα, αν και σχίνοι υπάρχουν σε όλη τη Μεσόγειο, ενώ δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το σημαντικό βήμα που έγινε με την απόφαση της UNESCO να συμπεριλάβει το 2014 την παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου αποτυπώνει τη σύνδεση του πολιτισμού με το περιβάλλον, καθώς η άυλη πολιτιστική κληρονομιά συναντάται με το τοπίο και τη φυσική κληρονομιά που αυτό μεταφέρει. Η αξιοποίηση των μαστιχώνων στο πέρασμα των αιώνων έγινε με σεβασμό στις αντοχές της φύσης και του τοπίου, ενώ το ίδιο το τοπίο επηρέασε τον πολιτισμό του νησιού. Είναι αυτή η αλληλεπίδραση ανθρώπου-φύσης στο πέρασμα του χρόνου που ορίζει το τοπίο ως πολιτιστικό, θέτοντας τις βάσεις για μια ανάπτυξη που ήταν βιώσιμη πολύ πριν ο όρος αυτός ενταχθεί στις διεθνείς Συνθήκες για το περιβάλλον και την ανάπτυξη.



Η μόνιμη έκθεση έχει αντικείμενο τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης μαθαίνει για τον σχίνο και τη μαστίχα, τη ρητίνη που αναγνωρίστηκε πέρυσι ως φυσικό φάρμακο. Ανακαλύπτει την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας, παρατηρεί τη διαχείριση της μαστίχας ιστορικά, διαπιστώνει πώς αυτή διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου. Επιπλέον, ενημερώνεται για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και τη μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου και της Ελλάδας εν γένει. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Τέλος, η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, όπου το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό, αλλά και με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο αυτό ευδοκιμεί.



Ο «πολιτισμός της μαστίχας», στοιχείο της χιώτικης ταυτότητας, αναδεικνύεται εκθεσιακά με ποικίλα μέσα. Η διαχρονία και η αειφορία της μαστιχοκαλλιέργειας τονίζονται με την παράθεση νέων φωτογραφιών δίπλα σε αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Παράλληλα, το κοπιώδες ταξίδι της μαστίχας αποτυπώνεται στον μόχθο των ίδιων των μαστιχοκαλλιεργητών, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στις οπτικοακουστικές παραγωγές. Αναμνήσεις από παλαιότερες εποχές διαφυλάσσουν οι μαρτυρίες των καλλιεργητών, αλλά και τα αντικείμενα της μόνιμης συλλογής (παραδοσιακές φορεσιές, εργαλεία και εξοπλισμός). Νέες πολυμεσικές εφαρμογές αναδεικνύουν τη διαμόρφωση του τοπίου της μαστίχας στον ιστορικό χρόνο και τον δομημένο χώρο, ενώ μακέτες παρέχουν τα εργαλεία για την κατανόηση των χρήσεων του χώρου.

Πρωτότυπα παλιά εργοστασιακά μηχανήματα τίθενται σε λειτουργία, προκειμένου να ανακινήσουν ένα σημαντικό γρανάζι της παραγωγικής ιστορίας της Ελλάδας. Άνθρωποι-γλυπτά κρύβονται ανάμεσα στους αναβαθμούς της υπαίθριας έκθεσης, σχολιάζοντας διακριτικά τη μακραίωνη σχέση του ανθρώπου με τη φύση στα Μαστιχοχώρια. Όλα τα παραπάνω δομούν ένα σύμπαν σκληρό, μετρημένο, δυναμικό, αλλά κυρίως ανθρωποκεντρικό. Όπως είναι η μαστίχα.

Οι ενότητες της μόνιμης έκθεσης αναπτύσσονται ως εξής:

Εισαγωγή
Σχίνος και μαστίχα
Καλλιέργεια
Εργασίες στο χωράφι
Εργασίες στον οικισμό
Μαστίχα: στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Διαχείριση
Η πολιτιστική κληρονομιά της μαστίχας
Η αρχιτεκτονική των οικισμών
Ταραγμένα χρόνια
Η Χίος υπό τους Γενοβέζους
Η Χίος υπό τους Οθωμανούς

Παραγωγή
Προς την ίδρυση συνεταιρισμών
Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου
Εργοστάσιο Ε.Μ.Χ.
Χρήσεις

Υπαίθρια έκθεση
Το Μουσείο Μαστίχας Χίου υλοποιήθηκε από το ΠΙΟΠ, με τη συνεργασία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Δήμου Χίου. Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» ΕΠΑΝ ΙΙ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης