Η Φάτα Μοργκάνα των εικαστικών

Η Φάτα Μοργκάνα των εικαστικών

Οι Κέλλυ Αθανασιάδου και Αποστόλης Ζολωτάκης μιλούν για εικαστικό φεστιβάλ “Orange Water”

Η Φάτα Μοργκάνα των εικαστικών

Οι Κέλλυ Αθανασιάδου και Αποστόλης Ζολωτάκης μιλούν για εικαστικό φεστιβάλ “Orange Water”


Συναντήσαμε τους εικαστικούς Κέλλυ Αθανασιάδου και Αποστόλη Ζολωτάκη με αφορμή το “Orange Water” Contemporary Art Festival https://www.facebook.com/orangewaterart/. Οι δύο καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται μεταξύ Ολλανδίας και Ελλάδας, δημιούργησαν το “Orange Water” σε μια προσπάθεια αφενός να υπάρχει ένας γόνιμος εικαστικός διάλογος μεταξύ Ελλήνων και Ολλανδών εικαστικών, αφετέρου να αξιοποιηθούν διάφοροι χώροι–πινακοθήκες, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικά μνημεία κ.α. ως φυσικό πεδίο εξέλιξης της Σύγχρονης Τέχνης.

Οι δύο εικαστικοί, με έντονη εκθεσιακή δράση ο καθένας τους, συνεργάζονται από το 2013 διοργανώνοντας εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Το 2015 η συνεργασία τους εξελίχθηκε σε φεστιβαλική δράση σε εννέα χώρους πολιτισμού στην Αθήνα, την Πάρο και την Κρήτη. Το “Orange Water 1” παρακολούθησαν πάνω από 50.000 επισκέπτες, ενώ αμέσως κέρδισε τις εντυπώσεις και γνώρισε μεγάλη προβολή από τον Τύπο, μια και γρήγορα φάνηκαν το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών καθώς και η άρτια διοργάνωση, που είχαν ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν στο κοινό σημαντικές εικαστικές εκθέσεις.

Το εικαστικό φεστιβάλ “Orange Water” εγκαινιάζει τις φετινές του δράσεις στο Εργοστάσιο Τέχνης Σαντορίνης, αποτελώντας το κεντρικό πολιτιστικό δρώμενο του ελληνικού καλοκαιριού με μεγάλο εικαστικό κύρος και αναγνώριση. Εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις κυρίως Ελλήνων, Ολλανδών αλλά και διεθνών καλλιτεχνών, θα γίνονται σε όλο το διάστημα από 4 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, για το καλοκαίρι του 2016, ο κύκλος δράσεων διευρύνθηκε σε άλλες πόλεις και νησιά και περιλαμβάνει 12 εικαστικές εκθέσεις που θα παρουσιαστούν σε 9 χώρους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή 50 σύγχρονων εικαστικών. O τίτλος του φετινού “Orange Water” είναι “Fata Morgana”, και το εννοιολογικό πλαίσιο που ορίζει τις επιλογές των έργων, αναφέρεται στο φαινόμενο του αντικατοπτρισμού, της οφθαλμαπάτης και των οπτικών ψευδαισθήσεων.

Πρώτος σταθμός είναι η Σαντορίνη, όπου το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης στη Βλυχάδα παρουσιάζει τις ατομικές εκθέσεις των δύο δημιουργών. Επίσης, δύο ομαδικές εκθέσεις του φεστιβάλ, μια από τον πρώτο κύκλο δράσεων με τίτλο «Τοπίο Μνήμης» και μια από τις δράσεις της “Fata Morgana”.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση «Τοπίο Μνήμης» είναι οι: Eozen Agopian, Πάνος Αρχολέκας, Ad Arma, Λίνα Μπέμπη, Anutosh, Απόστολος Φανακίδης, Peter Heij, Δημήτρης Καρατζάς, Paulien Lethen, Πάνος Μητσόπουλος, Bert van Santen, Κυριάκος Μορταράκος, Jan Mulder, Gert van Oortmerssen, Νίκος Παπαδημητρίου, Barbara de Vries, Σπυριδούλα Πολίτη, Henk Puts, Μαρία Σχινά, John Sikking, Άγγελος Σκούρτης, Par Stromberg, Κώστας Τσώλης, Iris Zoric». Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και της Ολλανδικής Πρεσβείας και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλους τους χώρους.

Τα προφίλ των καλλιτεχνών


Αποστόλης Ζολωτάκης

Ο Αποστόλης Ζολωτάκης γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Το 1983 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Minerva Art Academy στο Γκρόνιγκεν της Ολλανδίας. To 1988 φοίτησε γραφιστική και φωτογραφία και το 1990 γραφικά ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεταξοτυπία και ζωγραφική. Το 1990-1991 εργάστηκε ως καλλιτέχνης στο SCAN (πρώην Εθνικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας για Γραφικά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Κινούμενα Σχέδια και Πολυμέσα). Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ.

Στη σειρά έργων «Δράση και Χειρονομία» που παρουσιάζει στο SAF, τα έργα που εκτίθενται έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Η ενέργεια που εκλύεται από τους πίνακες παραπέμπει στην ζωγραφική δράσης (action painting), όμως αυτό αποτελεί ψευδαίσθηση. Στα συγκεκριμένα έργα υπάρχει σύλληψη και εκτέλεση της ιδέας βάσει προσχεδιασμού· έχουν δημιουργηθεί με περισσότερο ή λιγότερο έμμεσο τρόπο. Η παλέτα αποτελείται κατά κύριο λόγο από τα βασικά χρώματα. Το χρώμα μεταφέρεται στον καμβά (προστίθεται ή αφαιρείται) μέσω άλλης επιφάνειας. Η απεικόνιση πηγάζει από και επιστρέφει στον πίνακα. Η μορφή απορροφάται στην ουσία και η ουσία στη μορφή, προσδίδοντας στους πίνακες το στοιχείο της «αυτοαναφορικότητας» και της αυτονόμησής τους. Ο θεατής είναι ελεύθερος να κάνει την προβολή του πάνω τους.

«Οι επιλογές των έργων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ προσδιορίζονται βάση του εννοιολογικού πλαισίου που δόθηκε στους καλλιτέχνες για να δουλέψουν. Το πεδίο είναι αρκετά ευρύ και ο κάθε εικαστικός έχει προσεγγίσει τη “Fata Morgana” μέσα από τις δικές του ειδικές εννοιολογικές αναφορές και συμβολισμούς. Έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος όγκος έργων και σε συνδυασμό με τους ενδιαφέροντες χώρους που συμμετέχουν φέτος στο “Orange Water” θα δημιουργήσουν δομημένες εκθέσεις. Η συνεργασία με δυο αρχαιολογικά μουσεία –στην Πάτρα και στα Χανιά- έβαλε στο φεστιβάλ μια ακόμη παράμετρο, αυτή της διάδρασης του σύγχρονου με το κλασικό».

Κέλλυ Αθανασιάδου

Η Κέλλυ Αθανασιάδου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Μάρκετινγκ και Επικοινωνία στη Θεσσαλονίκη, τη Βρέμη της Γερμανίας και την Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές, εκπαιδεύτηκε στις τεχνικές επεξεργασίας του μετάλλου για να αποδώσει δημιουργικά τη σκέψη της. Το υλικό που μορφοποιεί μέχρι και σήμερα είναι το ατσάλι. Εργάζεται ως Art Director στο “The Loft” στο κέντρο της Αθήνας, μετατρέποντας το παλιό εργαστήρι υφασμάτων του Χυτήρογλου σε εναλλακτικό εικαστικό πολυχώρο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της εγχώριας εικαστικής σκηνής.

Στην ατομική της έκθεση στο SAF με τίτλο “High Frequency Vibration” παρουσιάζεται μεταξύ άλλων και η καινούρια συλλογή μεταλλικών γλυπτών με τίτλο “Enthalpy”. Η εικαστικός πραγματεύεται το ζήτημα των ενεργειακών δονήσεων που παρατηρεί στις υλικές και άυλες δομές. Πέραν από οποιαδήποτε θεολογική προσέγγιση και με αξιωματική παραδοχή την Αρχή Διατήρησης Ενέργειας, η γλύπτρια εξετάζει το ενεργειακό περιεχόμενο των όγκων που δημιουργεί μέσα από τη σχέση Ύλης και Μη Ύλης. Τα έργα, ως θερμοδυναμικά συστήματα, φέρουν ενέργεια «Ενθαλπία» για να εκτοπίσουν το περιβάλλον τους και να καταλάβουν τη θέση στην οποία βρίσκονται. Το μόρφωμα δονείται σε συγκεκριμένη συχνότητα και αντίστοιχα επηρεάζει το χώρο γύρω του. Μέσα από το γλυπτό, η Kelly προβάλλει τον άνθρωπο ως σύστημα στο επίκεντρο του περιβάλλοντος του και αφήνει τον θεατή να αναρωτηθεί σχετικά με την προσωπική του συχνότητα δόνησης.

«Φέτος το “Orange Water” έχει απλωθεί αρκετά και θα συμπεριλάβει 9 χώρους πολιτισμού σε διαφορετικά νησιά και πόλεις. Ο συντονισμός απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς, ώστε όλες οι παράμετροι να υπολογιστούν και να υπάρχει ομαλή ροή της δράσης. Ευτυχώς σε αυτή μας την προσπάθεια, έχουμε τη στήριξη των χορηγών μας που καλύπτουν τα λειτουργικά κόστη. Από φέτος ξεκίνησε και η συνεργασία του φεστιβάλ με το Santorini Arts Factory και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό το γεγονός μια και το Εργοστάσιο Τεχνών στη Σαντορίνη είναι ένας χώρος που εξασφαλίζει άριστες συνθήκες συνεργασίας στα δρώμενα που φιλοξενεί, με σεβασμό και πραγματική αρωγή από τη διοίκησή του για τις ανάγκες της διοργάνωσης. Ξεκινάμε το φετινό φεστιβάλ εκεί λοιπόν το Σάββατο 4 Ιουνίου, εγκαινιάζοντας τρείς από τις τέσσερις εκθέσεις που θα παρουσιαστούν στο SAF. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί για το κοινό του “Orange Water” με συναυλία της Angelika Dusk!».
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης