Η Clio Muse με εκπλήξεις στην Art-Athina

Η Clio Muse με εκπλήξεις στην Art-Athina

Η ελληνική εφαρμογή ξενάγησης πηγαίνει σε μία από τις κορυφαίες αθηναϊκές εκθέσεις

Η Clio Muse με εκπλήξεις στην Art-Athina

Η ελληνική εφαρμογή ξενάγησης πηγαίνει σε μία από τις κορυφαίες αθηναϊκές εκθέσεις

Κλείσιμο

Ποια ήταν η τελευταία φορά που επισκεφτήκατε ένα μουσείο; Μία έκθεση σύγχρονης τέχνης σε μία γκαλερί; Πότε συμμετείχατε για τελευταία φορά σ’ έναν οργανωμένο περίπατο; Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις θα συναντήσατε μουσειολόγους, αρχαιολόγους, επιμελητές τέχνης και ξεναγούς οι οποίοι αντιμετώπισαν τρομερά διλήμματα, όπως: Τι να πρωτοχωρέσουμε σε μία λεζάντα; Πόσα πρέπει να εξηγήσουμε στο επιτοίχιο εποπτικό υλικό, χωρίς να γίνουμε κουραστικοί; Πόσο αναλυτικός να γίνω στην απορία κάποιου, ώστε να κατανοήσει αυτός, αλλά να μη βαρεθούν οι υπόλοιποι;

Βλέπετε, είμαστε οι τυχεροί απόγονοι ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς και όλες οι παραπάνω ειδικότητες πρέπει να διαχειριστούν και να παρουσιάσουν σε ένα πολύ διαφορετικό κοινό έναν αχανή γνωσιακό πλούτο. Εάν πουν πολλά θα κουράσουν κάποιους που τα γνωρίζουν ήδη. Εάν πουν λίγα δεν θα κατανοήσουν οι υπόλοιποι.



Τη λύση μπορεί να δώσει η τεχνολογία. Οι διαχωριστικές γραμμές, βέβαια, είναι λεπτές και κρίσιμες. Καμία εφαρμογή ξενάγησης δε θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει τους φυσικούς ξεναγούς! Όσο «έξυπνη» κι εάν είναι, όσο καλά και εάν μιμείται την ανθρώπινη ομιλία. Μπορεί, όμως, να γίνει εξαιρετικό συνοδευτικό εργαλείο, συμπληρώνοντας έναν φυσικό ξεναγό. Μία τέτοια εφαρμογή ξενάγησης μπορεί κατά τη διάρκεια της φυσικής ξενάγησης να προσφέρει επιπλέον προσωποποιημένο περιεχόμενο κατά περίπτωση: ούτε να κουράσει, ούτε να αφήσει απορίες, ενισχύοντας έτσι το έργο του ξεναγού.

Με αυτό το σκεπτικό σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε η εφαρμογή ξενάγησης για εκθέσεις και περιπάτους στην πόλη, Clio Muse. Η εφαρμογή αυτή μοιράζεται σύντομες, πολλαπλές ιστορίες για επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος. Όλες οι ιστορίες γράφονται από αρχαιολόγους, ιστορικούς ή μουσειολόγους και διαρκούν περίπου 20 δευτερόλεπτα. Κάποιες είναι ιστορικού περιεχομένου, κάποιες γενικού ενδιαφέροντος και άλλες χιουμοριστικές, όλες όμως είναι πραγματικές και βασισμένες στη διεθνή βιβλιογραφία!

Η Clio Muse, παράλληλα, γίνεται και εργαλείο ξενάγησης σε μεγάλες εκθέσεις όπως η Art-Athina στις 26 - 29 Μαΐου 2016, όπου και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη νέα έκδοση της εφαρμογής. Πολλές νέες δυνατότητες, αλλά και το πλέον σύγχρονο περιβάλλον δημιουργίας και διαχείρισης ψηφιακών ξεναγήσεων θα σας περιμένουν εκεί να τα δοκιμάσετε.



Στη νέα έκδοση της Clio Muse, οι χρήστες θα μπορούν να αναζητήσουν ξεναγήσεις για θέματα που τους αφορούν (γαστρονομικές ξεναγήσεις, αρχαιολογικές, παιδικές, λογοτεχνικές, κά.), ή για συγκεκριμένες περιοχές (ελληνικές πόλεις, νησιά του Αιγαίου, πρωτεύουσες του εξωτερικού κ.α.). Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να απoθηκεύσουν μία ξενάγηση στο κινητό τους, ώστε να μην εξαρτώνται από την ύπαρξη ή την ποιότητα του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι πολιτισμικών και τουριστικών φορέων θα μπορούν να δοκιμάσουν στην πράξη το ολοκαίνουργιο διαχειριστικό περιβάλλον της εταιρείας. Θα ενημερωθούν αναλυτικά πώς μπορούν μόνοι τους να δημιουργούν ψηφιακές ξεναγήσεις, να τις ανανεώνουν και να τις διαχειρίζονται σε πραγματικό χρόνο. Χωρίς τεχνολογικές γνώσεις ή ανάγκες για ακριβό τεχνολογικό εξοπλισμό, η Clio Muse δίνει πλέον τη δυνατότητα σε όλους τους διαπιστευμένους φορείς να δημιουργούν και να δημοσιεύουν τις δικές τους ψηφιακές διαδρομές αυτόνομα.



Άλλωστε, σκοπός της εταιρείας Clio Muse είναι ακόμη και ο μικρότερος λαογραφικός σύλλογος να μπορεί να μοιραστεί τον πλούτο του με την παγκόσμια κοινότητα, με πολύ λίγα χρήματα, ένα tablet και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Μάθετε περισσότερα για την εφαρμογή στο: www.cliomuseapp.com
Κατεβάστε την δωρεάν εφαρμογή για android και ios: bit.ly/cliomuse
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης